bilmak
bilmak
25 Nisan 2007

DOĞALGAZ İÇTESİSATINDA FLEXBORU KULLANIMI

DOĞALGAZ DAİRE İÇİ TESİSATININ TAMAMININ FLEXBORU KULLANILARAK YAPIMI MÜMKÜNMÜDÜR ?

GEÇENLERDE BİR ARKADAŞIM İTALYADAN BİR KATOLOG GETİRDİ,

KATALOGDA TANITIMI YAPILAN FLEX HORTUMUN İTALYADA İÇTESİSATTA KULLANILDIĞI YAZIYORDU.

BÖYLEBİR TESİSAT TÜRKİYEDE UYGULANABİLİRMİ? MÜMKÜNMÜDÜR

KULLANIMIDA, MONTAJIDA ÇOK KOLAY, KAYNAK YOK, CURUF YOK ,KİR YOK, PAS YOK, BOYA YOK,....

SAYGILARIMLA...


ali orhun
ali orhun
04 Temmuz 2013

ali orhun yazdı:
Değerli Site Arkadaşlarım,\r
Sözkonusu malzeme, örneğin Bina İç Tesisatı için TSE 7363 de çelik boru gibi kullanılabileceği belirtilmiş mi?\r
\r
Nedir bu malzemenin ülke mevzuatında durumu?
\r
HITACHI TSE ALMIŞ MI?


yoldakiler
yoldakiler
29 Haziran 2013

arkadaşlar herkesin merakını girdemek amacıyla yazıyorum ondüneli flex ile iç tesisat yapımı uygulaması hıtachı grubun gourd brand soflex adı altında adana belediye başkanı zihni aldırmaz'ın evinde hazır halde kullanımına başlanmıştır ve birçok firma tanmıtımlara çağrılmış uygulamalı olarak aksagaz çalışanıonın birinin evinde de uygulandığı ve anlatıldığını biliyorum aksagaz izin vermmiş gazmerden onay alınmıştır burada tek üretici firma olarak hıtachı firması gösteriliyor başka onay alan oldugunu sanmıyorum şuan elimde broşürlerive fiyatları dahi mevcut fakat normal sisteme göre 200 300 lira fark yapıyor ve ayrıca zetacad firmasıda bunun için proje çalışmalarını başlattı saygılarım la\r



ali orhun
ali orhun
04 Nisan 2013

Değerli Site Arkadaşlarım,\r
Sözkonusu malzeme, örneğin Bina İç Tesisatı için TSE 7363 de çelik boru gibi kullanılabileceği belirtilmiş mi?\r
\r
Nedir bu malzemenin ülke mevzuatında durumu?


honest02
honest02
01 Nisan 2013

arkadaşlar ben flex boruların daha önce TARSUS ta denendiğini biliyorum ancak faaliyete geçirilmemişti bu tesisat bazı nedenlerden dolayı.şuan MERSİN de yeni yeni bu konu üzerinde duruluyor ve örnek daire de yapılmış durumda . şuan yapılan dairenin ne durumda olduğunuda bilmiyorum .bir arkadaşımızın dediği gibi sadece kaynakçılara flex tesissat yapabilmeleri için kurs açıldı.ancak bu demek değildir ki herkes flex kullanacak.isteyen kaynaklı yönteme devam edecek isteyen flex tesisat döşeyecek.avantaj ve dezavantajlarını bende çok iyi bilmiyorum ama duyduğum kadarıyla maliyeti kaynakla yapılan tesisata yakın çıkıyor.yalnız bu tesisatı yapmak daha kolay (flex).hayırlısı olsun diyorum .konuya yorum yapan arkadaşlara da ayrıca teşekkür ederim.


rapido
Uzman rapido
28 Mart 2013

Arkadaşlar flex hortumlar gerçektende çelik borulara alternatif olabilir mi? Avantaları nedir? bilen arkadaşlar bilgi paylaşırsa seviniriz.



resulkorkmaz
Uzman resulkorkmaz
28 Mart 2013

Firmalar TS EN 15266 standardını almak için TSE’yebaşvurmaya başladılar.

GAZMER Bursagaz, İgdaş ve Aksa katılımıyla Ankara’da Çevre veŞehircilik bakanlığında yangın yönetmeliği görüşüldü.yönetmeliği hazırlayan komsiyon üyelerince mutabık kalındığı ve yenisinin bir kaç ay içerisinde yayınlanacağı bilinmekte.hesap yöntemi ile ilgili çalışmalarda tamamlandı.aksaya bağlı olarak çukurova bölgesi seçildi ve gazmer adana mersin iskenderun da eğitimlere başlayacaktır.bir süre sonrada tüm aksa ve diğer gaz dağıtım şirketlerinde yaygınlaşması öngörülüyor.




alykrcr
alykrcr
26 Mart 2013

Bir hafta kadar önce mersinde plot bölge olarak uygulama başlandı, demir boru tamamen kaldırılmadı,sadece bir opsiyon olarak sunuldu. Her şirketten bir eleman çağırılarak uygulamalı eğitim verildi. Mühendislere izin verilmedi, sadece kaynak ustalarına verildi bu eğitim ve örnek bir daire uygulamasını bir şirketin yaptığını,yaparken de bu boru şirketinin japonyadan gelen yetkilisi de hazır bulundu. Burada tekel olacak tek marka zaten şimdilik (hitachi) ve tek bayiden satılacak. Şimdilik bildiğim bu kadar :)


makoto
makoto
26 Mart 2013

ülkemizde sadece bir ilde (şimdi hatırlayamadım) deneme olarak bir kaç uygulama yapıldı. ancak bazı olumsuzluklardan dolayı uygulanmamasına karar verildi. mmo' dan gelen açıklama bu şekilde. tekrar gündemde de böyle bir uygulama olmayacak.


ali orhun
ali orhun
26 Mart 2013

İyi de, bu şekilde montajın ,yanlış hatırlamıyorsam, İtalya ve Rusya da olduğunu biliyorum.Eğer,hemşerim yurtdışında çalışmayacaksa,\r
Ülkedeki,Yasal mevzuat nedir?Nasıldır? TSE durumu nedir? Hangi Gaz Dağıtım Şirketi tamamen flex hortum iç tesisat montajını kabul etmiş?\r
Teşekkürler/Saygılar


kuranglez
kuranglez
25 Mart 2013

TS EN 15266 standartına göre mi düzenlenecek bu belge ?\r
\r
Bu belgenin zorunluluk durumu nedir ?\r
\r
Siz yada bilen bir arkadaş bilgilendirebilir mi acaba ?


camlibelh
camlibelh
25 Mart 2013

arkadaşlar bu flex hortumla iç tesisat yapımı için belge almam lazım en kısa eğitim nerededir ve fiyatı nekadardır yardımcı olurmusunuz bana


bilmak
bilmak
05 Ekim 2012

Herkeze selamlar arkadaşlar...
2007 yılında açmış olduğum ve yaklaşık 18000kez okunmuş olan bu konuya, aradan 5.5YIL geçtikten sonra yeniden bir ekleme yapmak istiyorum ...

Mevcut bilgiler ışığında Japon bir firmanın Türkiye piyasasına girme çalışmaları sonucu,ev içi tesisat yönetmelik hazırlama işlemleri hız kazanmıştır.
Saygılar...





bilmak
bilmak
16 Ağustos 2010

AVARE kasnağın bir işe yaramadığını düşünen bir makinacı ile tanışmamıştım

Avare kasnak : iş yapılabilmesi için gerekli torku ileten zincir ,Kayış vb. iletim elemanlarının istenilen yönde veya istenilen gerginlikte dönebilmesi için konumlandırılan , görünüşte hiçbir iş yapmadan avare şekilde kendi etrafında dönen ama gerçekte işin yapılmasında vazgeçilmez bir öneme haiz olan makina elemanıdır. Üzerinde avare kasnak bulunduran bir makinanın sağlıklı çalışabilmesi için öncelikle avare kasnakların çok iyi ayarlanmış olmaları gerekir.

Biraz kinayeli oldu fakat sözüm meclisten taaaa dışarı...

Saygılar....





ali orhun
ali orhun
31 Temmuz 2010

Değerli Site Arkadaşlarım,

Bu konuda görüşlerimizi yeteri kadar önceden belirttik.

TSE tarafından akredite edilmeyen ve hiç bir dağıtım şirketinin (sayaç bağlantılarındaki çok cüzi bağlantılar) hariç sartnamelerinde ,tescil edilmeyen malzemenin metal boru malzemesi yerine fleks malzemenin kullanılıp,kullanılmaması hakkında,BUNDAN SONRA, bizim yapacağımız barfiks muhabbeti boş tartışmadır.Makinacı tabiriyle,AVARA KASNAK OLURUZ VE BİR İŞE YARAMAZ.

Ayrıca bu işin ciddi fayda/ maliyet ve risk analizi yapılmalıdır.




bilmak
bilmak
29 Temmuz 2010

Sevgili arkadaşlar istanbulun depremle yaşamaya alışması gerektiği ve büyük bir depreme her an hazırlıklı olması gerektiği herkez tarafından dile getirilmekte , fakat depremde yıkılmadan ayakta kalacak binaları bir hayal edelim , çok iyi binalar yaptık ve binalar sallandılar zararda gördüler fakat yıkılmadılar . bu işin birde gaz ayağı yokmudur sizce ? bina girişine deprem vanası koymakla bu sorunu çözdükmü ?

Filex hortum konusunda kişisel orak fazla durmamın nedenlerinden biride budur ,
Hayal edin, on katlı bir apartmandasınız , gaz girişinide deprem vananız var , (allah göstermesin) yıkıcı olmayan bir deprem yaşanıyor , hali ile sağlam olan deprem vanaları gazı kesiyor , ama onlarca katlı binanın kolonunda bulunan gaz hala apartmanın içinde.
Sallanan titreyen , kendi içinde bir statiği olan kaynaklı boru olarak döşenmiş olan tesisatınızda çatlamalar oluşuyor, oda içerisine gaz yayılıyor , muhtemelen o anda apartmandan çok uzaktasınız , ve bu durumda olan binlerce konut var , tüm binalardan açığa çıkan gaz apartmanların bodrum katlarına , zemin katlarına doluyor oradanda caddelere sokaklara akıyor, gaz artık ideal olmasada, oksijenle yanma oranına ulaşıyor , en küçük bir kıvılcımda yanmalar , patlamalar oluyor ,  Tüm şehirde yıklımdan, göçmeden oluşan kayıp sayısı çok düşük , fakat yanarak yada zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı oldukça yüksek.

(allah göstermesin)

Peki bu durumu engellemek için -siz değerli arkadaşlar da içinde olmak üzere - ne yaptınız ? Deprem vanası bağlamaktan başka, acaba bağladığınız vanalar gerçekten çalışıyormu ? bu vanalar gerçek bir depremde çalışacakmı ? çalışsalar dahi kolon tesisatlarında kalan gaz bir sorun teşkil etmeyecekmi? depremde sızıntı yapmamış fakat oldukça yorgun olan tesisatlara nasıl güveneceğiz tümşehirdeki tesisat nasıl değiştirilecek?

Soru :

Eğilme ,titreşim , eksenel yük , eksenden kaçık yük, vb. gibi birçok yüke maruz burakılarak test edilmiş olsalardı , Demir borulu ve kaynaklı birleştirmeli tesisatlarmı , yoksa flex hortumlu , dış kaplamalı ,izolasyonlu tesisatlarmı üstün gelirdi. ?






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.