metroloji uzmanı
metroloji uzmanı
26 Mart 2014

Sayaca Mıknatısla Müdahale

Diyaframlı Sayaca kuvvetli bir mıknatısla yapılan müdahale sonucunda bazı marka sayaçların durduğu fakat gaz geçirmeye devam ettiği söyleniyor. Hatta bazı şehirlerde kuvvetli mıknatısları doğalgaz tasarruf cihazı olarak satmaya başlamışlar. 


metroloji uzmanı
metroloji uzmanı
26 Mart 2014

Doğalgaz'ı bile kaçak kullanıyorlar

Tehlikeye aldırış etmeden farklı yöntemler ile sayaçlara müdahale eden yüzlerce kişi hakkında yasal işlem başlatıldı. Diyar-Gaz Müdürü Salih Deniz: "Şeytanın aklına gelmeyecek yöntemler kullanılıyor. Sayacın dönmesini engellemek için mıknatıs, iğne kullanılıyor. Kimisi ise mührü söküp tesisata müdahale yöntemine başvurdu. Doğalgaz ile oynamak bomba pimini çekmeye benzer" dedi.
 
Doğalgazı kaçak kullanıyorlar
 
Diyarbakır'da kaçak elektrik ve suyun ardında doğalgazda kaçak kullanılmaya başlandı. Tehlikeye aldırış etmeden farklı yöntemler ile sayaçlara müdahale eden yüzlerce kişi hakkında yasal işlem başlatıldı. Diyar-Gaz Müdürü Salih Deniz: "Şeytanın aklına gelmeyecek yöntemler kullanılıyor. Sayacın dönmesini engellemek için mıknatıs, iğne kullanılıyor. Kimisi ise mührü söküp tesisata müdahale yöntemine başvurdu. Doğalgaz ile oynamak bomba pimini çekmeye benzer" dedi.
 
Diyarbakır'da elektrik ve suda olduğu gibi doğalgazda kaçak kullanılmaya başlandı. 2008 yılında doğal gaz ile tanışan Diyarbakır'da 117 bin abone bulunuyor. Kış aylarında kentte ortalama 30 bin metre küp gaz veriliyor. Ancak uyanık bazı vatandaşlar kullandıkları doğalgazın parasını ödememek için kaçak kullanmaya başladı.
 
MIKNATIS KULLANILMAYA BAŞLANDI
 
Kaçak doğalgaz yöntemi şeytanın aklına gelemeyecek türden yapılıyor. Aboneler; sayacın dönmesini engellemek camı kırıp iğneyle sayacı durduruyor. Bir başka yöntem ise büyük mıknatıs sayacın arasına yerleştirilerek çalıştığı takdirde sayacın dönmesi engelleniyor. Bazı vatandaşlar ise sayacı tesisatsan söküp 5 ile 10 liraya gelecek şekilde ayarlanıp yerine monte ettiği belirlendi. Elektrikte olduğu gibi doğalgazı kaçak yapmak için bugüne kadar sayaca müdahale eden 320 bin kişi hakkında yasal işlem yapıldı. Diyar-Gaz Şirketinin oluşturduğu 12 kişilik ekip, kaçak kullanımı tespit etmek için akşam saatlerinde şüpheli 3 bin civarında aboneye baskın yapmaya başladı. Son 1 ay içerisinde kaçak kullanan 10 abone tepti edildi.
 
"ŞAŞKINLIK İÇİNDEYİZ"
 
Diyar-Gaz Genel Müdürü Salih Deniz, sayaçlarla oynanmaması gerektiği konusunda vatandaşları uyardı. Kaçak doğalgaz kullanımını tespit etmenin şaşkınlığı içerisinde olduklarını söyleyen Deniz, "Doğalgaz çok tehlikeli olduğu için kimsenin kaçak girişimde bulunacağı aklımıza bile getirmiyorduk. Ancak sayaç okuma ekiplerimizin yaptığı çalışmalar sırasında sayaçlara fiziki müdahaleler sonucu kaçak kullanıldığını tespit ettik. Şeytanın aklına gelmeyecek yöntemler kullanılıyor. Kaçak kullanımın önüne geçmek için tüm sayaçları değiştirme kararı aldık. Kaçak doğalgaz kullanana abonelere çok ağır para cezası verip haklarında yasal işlem başlatacağız. Doğalgaz ile oynamak bomba pimini çekmeye benzer. Kişi hem kendi canını hemde oturduğu apartmandaki insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyor. Gaz doğrudan zehirlenmiyor. Ancak sızalar sonucu sıkışması halinde bomba gibi patlayabiliyor. Biz vatandaşların sayaçlara fiziki bir müdahale yapmamalarını aksi takdirde felaketlere yol açacağı uyarısında bulunuyoruz" dedi.




ali orhun
ali orhun
29 Mart 2014

expert yazdı:
Şeytanın aklına gelmeyecek yöntemler kullanılıyor. Sayacın dönmesini engellemek için mıknatıs, iğne kullanılıyor. Kimisi ise mührü söküp tesisata müdahale yöntemine başvurdu. Doğalgaz ile oynamak bomba pimini çekmeye benzer" dedi.Diyar-Gaz Müdürü Salih Deniz
Şaşkın
 



metroloji uzmanı
metroloji uzmanı
29 Mart 2014

İğne , mühür sökülmesi veya diğer hasarlı müdahaleler bir şekilde uzmanlar tarafından tespit edilebiliyor ama mıknatıs yönteminin tespit edilmesi çok zor, adam akşam mıknatısı sayaca takar sabah giderken çıkartır böylece gazı gece boyunca evdeyken bedava kullanabilir. Bu her marka sayaçta olmuyor, problemli olan sayaçlardaki bu sorunun acilen çözülmesi gerekir yoksa gaz dağıtım şirketleri epeyce bir uğraşacak, epeyce bir para kaybedecek, ama burda galiba mıknatısı doğalgaz tasarruf cihazı olarak gerçek fiyatının 20-30 katı paraya satan uyanıklar kazanacak. 


epik
epik
23 Ocak 2021

Birazdan izleyeceğiniz videoda ki Rus arkadaş güçlü neodyum mıknatıs ile durdurmayı başaramadığı doğalgaz sayacının içini sökmeye karar veriyor.

Söktükten sonra görüyor ki sayacın iç mekanizması plastik malzemeden üretilmiş. Durum böyle olunca bunu mıknatısla durdurmanın mümkün olmadığını deneyerek öğreniyor.







Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.