Konu: yerden ısıtma ve merkezi sistem

maatonifi
Uzman maatonifi
30 Mart 2012

Bina kolonlu sistem ise yerden ısıtma daha iyi çalışır. Çünkü her odanın döşemeden ısıtma sistemini daha yakın kolona bağlamanız mümkün. Tek bir kollektörden besleme yapmanız gerekmiyor ki.


ozancirpan
Uzman ozancirpan
30 Mart 2012

turgut yazdı:

\r
\r
merhaba arkadaşlar

merkezi sistemle ısınan bir binada restore edilen bir dairenin ısıtma sistemini radyatörlüden yerden ısıtmaya çevirmek istiyoruz.

radyatörü iptal edip kolon branşmanından hat almayı düşünüyoruz.

boru metrajımız 80 mt'yi oldukça geçiyor (yaklaşık 120 mt olacak) acaba kolonlu sistemde bu tesisat çalışır mı?

 

 

\r
\r
Turgut Bey Merhaba;\r
Yerden ısıtma sisteminde su sıcaklığının 55 C'yi geçmesi konfor şartları için önerilmez. Radyatör bulunan merkezi sistem tasarım şartları çoğunlukla 90/70 ve ya 80/60 yapılmakta. Bu durumda istediğiniz konforu yakalayamazsınız. Bunun için her kolondan aldığınız branşmanlara 3 yollu vana koyarak (sıcaklık kontrol paneli ile birlikte) su sıcaklığını 55 C setleyebilirsiniz. Lakin bu durum ne ekonomik nede ergonomik olur. Bu yüzden yerden ısıtma sistemi ilk bakışta sizin için pek uygun görünmüyor. Ayrıca mevcut sisteminizin pompa kapasitesi irdelenmelidir.Yerden ısıtma pompaya ilave yükler getirmektedir. İyi günler dilerim.



turgut
turgut
30 Mart 2012

Kahramanmaraş'ta kazanlar genellikle 60-65 C civarında çalıştırılmaktadır .Çok soğuk dönemlerde bile 70 C üzerine pek çıkılmıyor (ilimiz ısıtma yönünden 2. bölgede).

Ev sahibi de yerden ısıtmada ısrarlı, bu durumda sizce ne yapmalıyım? 




prof34
prof34
30 Mart 2012

ozancirpan arkadaş bu konuda önemli bir noktaya parmak basmış evet ekonomik olmaz ve konfor şartları sağlanması zor

 




turgut
turgut
30 Mart 2012

teşekkürler arkadaşlar, iyi çalışmalar


maatonifi
Uzman maatonifi
31 Mart 2012

Sirkülasyon pompası yani su dolaşımı sorun olmaz, ama konfor şartları için arkadaşların söylediklerine katılıyorum. Döşeme yüzey sıcaklığının insan vücut sıcaklığının çok üstünde olması rahatsız edici olur. Ama bunun için üç yollu vana gibi donanımlara gerek olduğunu sanmıyorum. Zaten, sizin de söylediğiniz gibi, ben de 90-70 proje değerlerinde çalıştırılan bir tesisat görmedim. Bu sorunu vanayı kısarak da halledebilirsiniz. Ama daha önce de çeşitli vesilelerle anlattığım gibi, istediğimiz mekanı yerden ısıtmayla ısıtamayız. Düşünün döşeme sıcaklığı 30'C yi geçtiğinde rahatsız ediyor. Yani 30'C ile sınırlıyız. Döşeme alanı, 30 derece ile ısıtıldığında odaya ihtiyacı kadar ısıyı veremeyecek büyüklükte ise o mekanı alttan ısıtmaktan vazgeçmelidir. Bu çok önemlidir ve her zaman ihmal edilmektedir.


fatih0853
fatih0853
31 Mart 2012

arkadaşım yerden ıstma sistemiyle radyatör sistemindeki didiş dönüm sıcak lığı farkıdır,yerden ıstmada gidiş suyu sıcaklığı daha düşük olduğundan radyatör sistemini direk bağlarsan yerden ısıtma konforunda sıkıntı yaşayabilirsin,tesisatın baçlangıç noktasında 3 yollu vana kullanmanı tavsiye ederim

 




mssarihan
mssarihan
05 Nisan 2012

Yerden isitma tesisatlari delta t 10 derecedir. Bu durum pompnin uzerine yuk getirecektir yerden isitmali sistemlerde pompa debisi 2 kat fazla cikar bu dueumda pompa problemi ortaya cikacak ayrica diger katlar alttan isitna olmiyacaksa onlarin radyatorleri sizinkinden daha iyi calisacaktir yani dairenizdeki sistem kisa devreden dolayi calismiyacaktir




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.