mustafayil
mustafayil
06 Mart 2017

Popüler Konu : Doğalgaz Tesisat İşyeri Açmak İçin Fizibilite Araştırması?

Öncelikle Selamûnaleyküm, Herkese Merhabalar.
Çocukluğumdan beri kendi şirketimi kurma hayalim var, bir türlü gerçekleşemeyen bir sürü projem ve çizimlerim oldu. Bilgisayar bilimlerinde özellikle programlamada yetenekliyim. ve sonunda hayalim olan makine mühendisliği bitti. Kendime ayırdığım dinlenme ayından sonra nihayet iş konusunda düşüncelerimi araştırmaya koyuldum. Samsun'da yaşıyorum. Samsun ve bölgede özellikle son yıllarda muhteşem bir yapılaşma var. yıkılan binaların (kentsel dönüşüm) ve yapılan toplu konutların neredeyse hesabı yok. Ben de bu noktada mühendis olarak Başlangıç için Doğalgaz Tesisat İşi Yapacak bir iş yeri kurmak istiyorum. Bildiğiniz gibi her inşaatta imza yetkisi gerekiyor. (doğalgaz, elektrik vs.). Lakin kuru kuru hesaplar yapmaktansa gerçekçi olmak için araştırma yapmak istiyorum. bu işin olabilitesi (fizibilitesi) nedir. Bunu nasıl öğrenebilirim, tavsiye ve önerileriniz nelerdir. Zetacad programını kurdum denemeler yapıyorum. bu işte çalışan tüm arkadaşlarımı aradım. işin alışma sürecinden sonra bir zorluğu yok gibi. işyeri açma belgeleri dışında doğalgaz için iki ayrı belge almam ve bu iş için yine iki ayrı belgeli doğalgaz ustamın olması gerekiyor. maddiyat konusunda ise bir miktar kendim koyup eğer olur ise kosgeb abimize başvurmayı düşünüyorum. Askerlik ise henüz tecilli. bu işin eğer olabilitesi var ise güzel bir firmada 6 aya yakın her şeyi öğrenip, gerekli belgeleri alıp kısa dönem askerliğin peşine bu işi yapmak istiyorum. biliyorum bu tarz sorular fazlasıyla soruluyor, lakin araştırma yaparken bu sitedeki bazı konuları gördüm, ve özellikle hemşehrim olan ve bu işte çalıştığını öğrendiğim EXELANS üyesinin mesajını görünce onun ve sizin tavsiyelerinizi almak istedim, Şimdiden teşekkür ederim.


Engin UYSAL
Danışman Engin UYSAL
06 Mart 2017

Evet sevgili mustafa kardeşim benimde senin gibiyken çok hayalim vardı ve hala var. En güzeli de işinde uzman olduktan sonra senin peşinden koşmaları.Askere gitmeden önce bir firmada çalışman şart  eğer istersen sana firma ayarlarım sağlam ustalar var sen neden gitmiyorsun dersene  bana güçleri yetmiyor    (parasal bakımdan). Doğalgaz birşey değil önemli olan bu işin mekanik (ısıtma -havlandır- yangın pissu-temizsu) bunları da ancak sağlam bir ustanın yanında 1-2yıl  kadar bu  zaman değişebilir öğrenirsin. İşimden zevk alıyorum aslını sorarsan. Çünki işe gidiş geliş saatleri bana bağlı şirkette işçiyim ama patrondan farkım yok. Şuanda fatsa ve Termede doğalgaz yeni ve öğrenmek için birebir. Yardımcı olmaya çalışırım belgelerini al gerisi kolay.
İş kurma işine gelince birşey demicem bunu işin içine girince anlayacaksın. Diyeceksin azıcık aşım tasasız başım :):)
 


mustafayil
mustafayil
08 Mart 2017

çok teşekkür ederim hocam, dayım bir tanıdığına söyledi sanırım onun yanında pratik yapacağım, ama siz de aklımda olacaksınız :) aslında teorik olarak hazırım ama uygulamak bambaşka  benim endişe duyduğum nokta teknik olarak yapmak değil piyasa aslında. yani şöyle söyleyeyim İlkadım'da hususi evimizin elektrik tesisatını, su tesisatını babamla yapmıştık, hatta tahtalarını bile biz çakmıştık :) demek istediğim mekanik işlerle uğraşmak hoşuma gittiği için öğrenmekte sorun yaşayacağımı sanmıyorum. ama tecrübe edilmeden de böyle birşeye girişilmez. öğrenmek şart tabi. samgaz sitesinden gerekli evrak ve bilgileri iyice araştırdım. gazmer gibi kuruluşlar veya mmo gerekli belgeleri sağlıyor.  toplam 1,000 tl mühendis + 1700 tl usta için sertifika parası + samgaz 10 yıllık sertifika da 1,500 tl gibi rakamlar var ortada. yada çizim programı olarak zetaCAD indirip kurdum deniyorum, ama esas öğrenmek istediğim Samsun merkezde böyle bir dükkan açılsa tıpkı sizin de bahsettiğiniz gibi terme gibi ordu ilçeleri gibi yerlere de iş yapsam bu işin tutma ihtimali ne olur. samgazdan baktığıma göre Samsun'da bu işi yapan 60 firma var (eğer doğruysa). ilk 1 sene maddiyat ikinci planda kalır zaten. sizden ricam bu işin olma ihtimali nedir söyleyebilir misiniz


Engin UYSAL
Danışman Engin UYSAL
08 Mart 2017

sevgili arkadaşım samsun şuanda oturmuş vaziyette ve yeni bir dükkan açman demek senin hemen iş yapabileceğin anlamına gelmiyor. bu işler sağlam mütehhahit tanıdığın varsa yada mühendis senin elinden tutup kaldıracak cinsten o zaman samsunda ayakta kalırsın. birde terme ünye fatsa gibi yerler tutucudur. adam tanımadığına tesisat yaptırmaz. Üçay diye bir firma var samsunda çoğu firmayı batırmıştır. bu firma samsunda yakaladığı trendi ordu yada ünye terme fatsa çarşamba buralarda yakalayamadı. 
1. sepep halk tanımadığı kişiye iş vermedi
2. sepep orada firma açan yerli tesisatçılar üçay ve benzeri firmaların ilanlarını yırttılar ve onları karalama politikasına gittiler. (bende ilanlarını yırttım ve karalama politikasına gittim.) samsunu domine etmişsin zaten seni bu küçük yerlere sokar mıyız ey üçay der gibi :) 
3. fatsa ve termede çarşambada bu üçay FSM yapı Bölge mühendislik bunların afişlerini toplayan bir grup bile var. 
Anlayacağın sokmazlar küçük yerleri yedirmezler samsun firmalarına.
4. senin en mantıklı kararın fatsada veya gazın yeni gelen bir yerde mühendislik yapmandır. kolay gelsin.


mustafayil
mustafayil
10 Mart 2017

Kusura bakmayın hocam internet problemim olduğu için geç cevap veriyorum biraz. aslında anlattıklarınızın bazılarını bende duymuştum, söylediklerinize katılıyorum, kesinlikle oturmuş bir piyasa var tek olumlu koşul bina inşasının durmadan ilerlemesi. zaten işe hakim olmadan şu an iş kurmam mümkün değil, önceliğim işi öğrenmek :)
 peki son olarak  şöyle bir soru sorayım imza yetkisinden ötürü başımı ağrıtabilecek durumlar olur mu, yani dikkat etmem gereken çerçeveler neler olur bu konuda


ismail alkan
ismail alkan
12 Nisan 2018

ayarlayabileceğiniz firma tam olarak nerede acaba engin bey bende mustafa arkadaşımla aynı durumdayım 2 yıl işi öğrenip kendi yerimi açmak istiyorum bu süre zarfında deneyimimi iyi yapmam için bana önerebileceğiniz yer var mı?




Engin UYSAL
Danışman Engin UYSAL
16 Nisan 2018

Samsun/terme de vardı ama aldılar sanırım mühendis gene ben soran olursa size dönerim. 




Nazan Öztürk
Nazan Öztürk
19 Aralık 2018

Merhaba niğde de yaşıyorum. Kamu yönetimi okudum bir işim yok bayanım girişimcilik belgem var. Kuzenim de bayan ve aşağı yukarı 7 yıl kadar firmalarda makine mühendisi olarak çalıştı belgesi ıslak imzası falan var zetacad programını uzun süre kullandı evlere binalara iş yerlerine doğalgaz açımı yapto ayrıyeren işyerlerinde işleyişi öğrendi kendini büyük görmedi. Eşi de makine mezunu ama bi yerde çalışıyor. Niğdede de aşırı firma var ama en son çalıştığı iş yerinde sabit ücret karşılığında çalışıyordu ve iş vereni başka su tesisatı işi yapıp dükkanı olup da mühendisiyi olmayan kişilerinde işini getirip ona imzalatıp parasını cebine indiriyordu. Bilgisi olan biri sizce bizim tesisat işi açmamız için gerekenler neler baştan sona anlatır mısınız?


Ahmet Solmaz
Uzman Ahmet Solmaz
21 Aralık 2018

Nazan Öztürk yazdı:
Merhaba niğde de yaşıyorum. Kamu yönetimi okudum bir işim yok bayanım girişimcilik belgem var. Kuzenim de bayan ve aşağı yukarı 7 yıl kadar firmalarda makine mühendisi olarak çalıştı belgesi ıslak imzası falan var zetacad programını uzun süre kullandı evlere binalara iş yerlerine doğalgaz açımı yapto ayrıyeren işyerlerinde işleyişi öğrendi kendini büyük görmedi. Eşi de makine mezunu ama bi yerde çalışıyor. Niğdede de aşırı firma var ama en son çalıştığı iş yerinde sabit ücret karşılığında çalışıyordu ve iş vereni başka su tesisatı işi yapıp dükkanı olup da mühendisiyi olmayan kişilerinde işini getirip ona imzalatıp parasını cebine indiriyordu. Bilgisi olan biri sizce bizim tesisat işi açmamız için gerekenler neler baştan sona anlatır mısınız?


iyi günler niğde için ENERYA GAZ DAĞITIM GEÇİYOR
https://www.enerya.com.tr/sertifikali-firmalar.php
BU LİKTEN YETKİLİ FİRMA OLACAK FİRMALAR İÇİN BAŞVURU FORMU DİLEKÇESİ 
MÜHENDİSE VE TESİSATÇILARA AİT DİLEKÇE LER YER ALMAKTA DIR VE ENERYA ŞİRKETİNE GİDİP BAŞVURU YAPABİLİRSİN
ANCAK BU KONULARI BİLMEDİĞİN İÇİN YETKİLİ BİR FİRMADAN YARDIM ALABİLİRSİN İYİ ÇALIŞMLAR


AhYed Blken
AhYed Blken
27 Mayıs 2020

YENİ BİR FİRMA AÇMAK İSTİYORUM YAKLAŞIK 30000 TL BULABİLİRİM 
ARABAM YOK. TECRÜBEM SADECE İNŞAAT SEKTÖRÜ. AÇMAYI DÜŞÜNDÜĞÜM BÖLGE MARDİN/MİDYAT
KENDİ MEMLEKETİMDİR. KISMEN TANIDIKLARIM VAR

Moderatörün Notu:
Konu ilgili başlığın altına taşındı


tazemüh
tazemüh
30 Eylül 2022

Arkadaşlar merhaba. Doğalgaz işine yeni girecek birisiyim. İki kişi ortak bir şirket kuruyoruz ben mühendisliğini yapacağım. Şirket gümüşhanede aksa'nın bölgesinde olacak. Şirketten proje başı ücret alacağım. Çalışacağım evler genellikle müstakil olacak. Fakat ücretleri belirlemede zorlanıyorum. Daire içi, kolon, kazan daireli ve müstakil binalar için proje ücretleri nedir? mmo fiyatlarına göre sadece kolon+ iç tesisat içn ne kadar ücret alınır mesela veya 6 katlı binanın sadece kolon tesisatı için ücret nedir?  Yardımcı olursanız sevinirim



Moderatörün Notu:
Konu ilgili başlık altına taşındı.



kerem1
kerem1
04 Ekim 2022

değerli meslektaşlarım hepinize selamlar. Aile dostlarımızla yeni firma kurmayı düşünüyoruz (Aksagaz'a bağlı bölgede). Yaklaşık 2 yıldır kendimce  doğalgaz çizimi ve zetacad ile uğraşıyorum. Fakat teorik bilgi pratikte yeterli olmayacağının farkındayım. bu yüzden sizlere sorularım olacak;
*Şirket kurulumu için yetki belgeleri dışında mühendisisn alması gereken belge var mı 
*Zetacad daki boru çapları uygun oluyor mu 
* Çizim sonunda zetacad hata bulamamalı mı yoksa siyah hatalar ile onaylama olur mu 
* Onaylanan proje sonrası gaz açımı haricinde yapmam gerekenler nedir?
* Gaz açımında gaz açılmazsa ceza alır mıyım, alırsam ceza ne kadar
* Proje reddedilirse nasıl bir yol izlemeliyim
* Kombiyi daha sonra taktıracak/ daha alınmamış ocak+kombi projesini nasıl çizmeliyim. kombi alınıp takılınca benim yapmam gerekenler nedir
* sayaç takılması işleyişi nasıl 
* Servis kutusu konulmamış binaya tahmini yer seçerek proje çizip gönderebilir miyim. gönderirsem onaylanır mı 

şimdilik aklıma gelen sorular bunlar, sizlerde bu işe girecek olan mühendislere verebileceğiniz önerileri, bilgileri paylaşırsanız çok mutlu olurum. okuyan ve cevaplayan herkese teşekkür ederim.



Moderatörün Notu:
Konu ilgili başlık altına taşındı.



Teknik Isı Mühendislik
Uzman Teknik Isı Mühendislik
05 Ekim 2022

*Mühendis için endüstriyel ve iç tesisat yetki belgeleri, diploma, imza sirküsü gibi belgeler istenir.
*Zetacad daki boru çaplarına göre tesisat yapılıyor zaten. 
* Siyah hatalar proje göndermeye engel değildir fakat onaydan geçmeyebilir. Tamamen proje onay merkezine bağlı.
* Onaylanan proje sonrası projeye göre tesisat yapılıp gaz açımı yapılır.
* Gaz açılmazsa cari hesabınızdan ceza kesilir. Sayaç işlem bedelinin yarısı ve kolon bedelinin yarısı kadar ceza kesilir.
* Proje reddedilirse neden reddedildiğine dikkat edip ona göre tekrar proje çizilir.
* Bulunduğumuz bölgede kombi daha sonra takılacak diyerek yerini boş bırakamıyoruz.
* Servis kutusu konulmamış binaya tahmini yer seçerek proje çizip gönderemezsiniz. Zaten abonelik alınamaz.


kerem1
kerem1
05 Ekim 2022

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim


canguntan
Danışman canguntan
08 Ekim 2022

tazemüh yazdı:
Arkadaşlar merhaba. Doğalgaz işine yeni girecek birisiyim. İki kişi ortak bir şirket kuruyoruz ben mühendisliğini yapacağım. Şirket gümüşhanede aksa'nın bölgesinde olacak. Şirketten proje başı ücret alacağım. Çalışacağım evler genellikle müstakil olacak. Fakat ücretleri belirlemede zorlanıyorum. Daire içi, kolon, kazan daireli ve müstakil binalar için proje ücretleri nedir? mmo fiyatlarına göre sadece kolon+ iç tesisat içn ne kadar ücret alınır mesela veya 6 katlı binanın sadece kolon tesisatı için ücret nedir?  Yardımcı olursanız sevinirim


MMO'ya göre 6 daireli bir binanın kolon proje bedeli 915 TL+KDVX6 daire,(2022 yılı)
Bir de iç tesisat isterler muhtemelen oda ek 915 TL+ KDV.
SAdece kolon çizmenize muhtemelen izin verilmez.En az bir dairenin projesini isterlerki kolonun gazı hemen açılsın.


husey1nn
husey1nn
29 Kasım 2022

Makine Mühendisliği okuyorum ve şuanda doğalgaz mekanik tesisat işi yapıyorum hem proje hemde taahhüt firması açmak istiyorum gereken belge evraklar ve maliyet hakkında bilgisi olan varmı ?



Moderatörün Notu:
Konu ilgili başlık altına taşındı.





Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.