elartanibereket
elartanibereket
07 Kasım 2017

EPDK VE MEVZUATLAR

Forumda birçok konu tartışmaya açılmış durumda ama Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu uygulama ve mevzuatları hakkında bir şey göremedim. Oysa problemlerin temeli orası. Zira doğru kurallar konulursa doğru uygulamalar yapılabilir. 

Ne demek mi istiyorum? Mevzuatlardaki,  iç tesisat tanımını, gaz açma şeklini, doğalgaz tesisatlarının ömrünün yani fenni mesul süresinin belirtilmemiş olmasını, yetkili servis sorumluluklarının belirtilmemiş olmasını, sigorta konusunun tam açıklanamamış olmasını vs. konularını anlatmaya çalışıyorum. 

Arkadaşlar attıkları imzaların kendilerini ne kadar bağladığının farkında mıdır? Bilemiyorum. “Fenni Mesul” ifadesi nedir? Neleri içerir? Biliyorlar mı? Bir doğalgaz tesisatına fenni mesul olarak imza atan mühendis arkadaşın sorumluluk süresi tesisatın ömrü ile beraber tutuluyor. Bir buhar kazanı tesisatı yapan arkadaşın kazanın patlaması durumunda başına geleceklerden haberi var mı? İstanbul Şişli’deki 4 vatandaşımızın ölümü ile sonuçlanan olayda sertifikalı firma mühendisi ağır cezada yargılanıyor. 

Bu bağlamda şunu da belirtmek isterim; sitede gördüğüm kadarıyla mühendis arkadaşlar özellikle yeni başlayanlar konulara hiç vakıf değil. Oysa bu arkadaşlar fenni mesul olarak kabul edilip kanun önünde aynı sorumluluklara sahip. Hepimiz bu işe ilk başladığımızda bocaladık kimilerimiz bilerek kimilerimiz bilmeden birçok yanlış iş yaptık. Ayakta zor duran tuğla bacalara doğalgaz cihazları bağlayarak gaz verdik. Basınçlı kapların nerelere yerleştirilebileceğine bakmadan buhar kazanlarını yerleştirdik. 

Şu anda sanırım sadece İGDAŞ Geriye dönük kontrol çalışması yapıyor. Diğer şirketlerin bir kısmının tuzu kuru çünkü tesisatları daha yeni. Arkadaşlar bu konuya tek taraflı bakmayalım. Önce insan hayatı sonra altına attığımız imzanın bize yüklediği sorumluluğu unutmayalım. Bir bilinçsiz kullanıcı yüzünden aylarca hapis yatabilirsiniz. Bu konu aslında EPDK Mevzuatlarında çözülmesi gereken bir husus. Ama gerek Doğalgaz Derneği, gerek DOSİDER gerekse Sertifikalı Firmalar bu konu ile alakalı olarak EPDK nezlinde pek bir çalışma yapmıyorlar. EPDK’ da Ankara’daki gibi bir olay olunca ne yapacağını düşünüyor. Sonra tepkiler yatışınca o da unutuyor. Ama savcılar mühendisleri unutmuyor. Geriye dönük kontrol çalışmasında tespit edilen uygunsuz tesisatın düzelttirilmesi o tesisatın fenni mesulü olan arkadaşı büyük bir sıkıntıdan kurtarmaktadır.

Aslında benim gündeme getirmek istediğim konu bu işe yeni başlayan arkadaşların önce işin alfabesinden yani EPDK Mevzuatları ve TSE standartlarından başlaması gerektiği idi. Gaz dağıtım şirketlerinin şartnameleri mahkemelerce tanınmamaktadır. Forumda ben hiç TS 7363 (Doğalgaz – Bina İçi Tesisatı Projelendirme ve Uygulama Kuralları Aralık–2009 ) standardından bahsedildiğini duymadım. Oysa bu standart tüm gaz dağıtım şirketlerinin şartnamesinin üstündedir. 

Arkadaşların bu konularda daha dikkatli olmasını olaylara uzun vadeli bakarak düşünmelerini dilerim.


elartanibereket
elartanibereket
07 Kasım 2017

HERKES BİLDİKLERİNİ VE NACİZANE FİKİRLERİNİ PAYLAŞSA VE BU ŞEKİLDE BİRBİRİMİZE DAHA ÇOK YARDIMCI OLSAK NE GÜZEL OLUR. TEMENNİM HER ANLAMDA DONANIMLI BİR MÜHENDİS YAHUT TEKNİKER YETİŞTİRMEK.


MEVZUAT,ŞARTNAME,YÖNETMELİK NE VARSA PAYLAŞABİLİRSİNİZ.


İYİ ÇALIŞMALAR.




elartanibereket
elartanibereket
08 Kasım 2017

Arkadaşlar lütfen herkes düşüncelerini paylaşsın, böylelikle tanışma vesilesi de olur inşallah. 




aspendos62
aspendos62
12 Kasım 2017

Merhaba hocam çok iyi bir yazı olmuş, elinize, fikrinize sağlık.

Sektörde 6 yılımı doldurmuş bir mühendis olarak, devamlı üzerinde hassasiyetle durdugum bir konudur bu.

obsesif komplusif rahatsızlıgının da  vermiş olduğu büyük etkiyle sorumlulugumun bilincinde olarak işlerimi icra etmeye çalışıyorum.

Tesisattan ömrümüz boyunca mesuluz bu dogrudur. firma mühendisleri olarak çizdiğimiiz projelerin hesap plan ve beyanda bulundugumuz herseyden sorumluyuz. rnek verecek olursam, şönt bacnın oldugu yere müstakil baca olarak gösterip proje onaylatırsak, geçmişte gördüğümüz hadiselere bakarak vay halimize diyorum! örnekler çoğaltılabilir.

tesisat paslandı, korozyona ugradı zamanla yamuldu gaz kaçırdı vs. bunlardan gaz yakıcı cihazların ve dogalgaz tesisatın bakımını yaptırmakla mesul olan müşteri sorumludur. Gaz kaçaklarına karsı uyarılar yapmak igdaşın sorumlulugundadır, fakat tedbirleri almak yine müşterinin sorumlulugundadır.






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.

dogalgazfirmalari.com