Arkadaşlar merhaba, ilk kez kolon gazı açacağım. Kolon testi yaptığımda manometrede sürekli bir düşüş oluyor ancak kaça neresi onu da bulamıyoruz. Tüm kör tapaları ve kaynak yerlerini tek tek köpükle aradık ama bulamadık, kafayı yemek üzereyim, bunu nasıl çözeceğim? Kaçak varsa onu başka hangi yolla bulabilirim?
Bunu en genel haliye açıklayayım:
servşs kutusundan başlarsın fleksinden itibaren basınçlı hava ile test yapman şart. birde hava koşulları önemli yagmurlu hava (yeni yağmur başladığı anda hava istikrarsızlaşır çok başıma geldi gaz açamadım) veya aşırı sıcak hava da boruları muhafaza etmen gerekir. daha sonra.
1. boru kayank noktaları
2. rekorlar (genelde en çok kaçak olan yerler.
3. vana göbekleri ve kör tapalar. (kör tapalar iyi sıkılmamışsa da yapabilir.)
4.borunun kendisinde bazen çatlat veya delik olabilir.(düşük bir ihtimal ama milyonda 1 ihtimal size vurmuş olabilir)
5. vana birleşim yerleri boru ile vana dişleri arasında iyi ilaçlanmadıysa.
6.manomere içindeki hortum yıpranmış olabilir.
7.manometre hava vurduğumuz hortum.(kullana kullana zamanla aşınıyor ve kılcal kaçak yapar. benim çok başıma geldi)
8. hatta selenoid valf -mekanik deprem valfi vb. techizatlar varsa onlarda bile kaçak olabiliyor. Unuttuğum şeyler olabilir ilave edebilirsiniz.
hocam şimdiye kadar gazı açmışşındır ama ben yinede fikrimi söyleyeyim üstteki arkadaşa aynen katılıyorum havayı basınç ayarlı pompa ile basmakta fayda var
Eğer kolon tesisatınız yeni ise önce yüksek basınçtan zarar görebilecek ekipmanları tesisattan ayırın.(Sayaç Regülatör v.b.) Daha sonra tesisatı iyice körlediğinizden eminseniz bir kompresör ile 2-4 arasında dayanım testi yapın.Zaten basıncı tesisata verdiğinizde kaçak varsa dışa üflemeye başlar.
Tabi eğer kolon aşırı güneşe maruz kalıyor ve arada gölgelenme oluyorsa gaz arkdaşın bahsettiği gibi zor açarsınız.Güneş gelince manometre yükselir.Gölgelenince düşer.Ve tabi hava akımı fazlaysa test yine etkilenir.
Moderatörün Notu:
Konu ilgili başlık altına taşındı.