firat_fd
firat_fd
12 Mart 2019

KASKAT SİSTEM ISINMA PROBLEMİ

Öncelikle herkese merhaba;

Binamız bu yıl teslim oldu ancak ısınma problemi yüzünden kış ayları zehir oldu bize, havanın -25 leri bulduğu erzurumda evlerimizde titredik ve 32 daireli apartmanda 750 tl daire başı aitdat ödedik. Kimle görüştüysek problemimize çözüm olmadı. İnternette araştırma yaparken bu siteyi gördüm ve siz değerli üstadların yardımını rica ediyorum.

Binamız kazan dairesi + 8 kat evler brüt 175 m2. 5li kaskat sistem mevcut. Bunun yanında 600000kcal aşanjör ve alarko 8/12 sirkülasyon pompası var.

Sorunumuz kazandan çıkan su sıcaklığı ile eşanjörden çıkış arasında 17 18 derece var. Bu farkı nasıl düşürebiliriz, eşanjör yerine denge tankı kullansak sorunumuz çözülürmü.
 
Teşekkürler.


semiyildiz
Danışman semiyildiz
12 Mart 2019

Şematik gosterebilseydiniz daha iyi olurdu ancak anladigin kadariyla aciklayim ,pompa secerken sicaklik farkini 20 derece alinmissa bu normal sicaklik farkini 10 ye düsurmek icin pompa debisini 2 katina cikartmaniz lazim,basitce kazan kapasitesi / gidis-donus sicaklik farki bu sekilde pompa debisini hesaplayabilirsiniz,

Isinma probkemi bircok faktorden kayanaklanabilir,pompa 3 kademeli ise 3.kademede (hiz) deneyin ,boru caplari yeterlimi,vanalari kontrol ettirin ,balans vanasi varmi;alt ve ust katkarda isinma farki varmi ,pislik tutucular temiz mi,mumkunse manyetik filtre taktirin,hava aticilar calisiyormu,sistemi uzman birisi tarafindan inceletmenizi tavsiye ederim.


firat_fd
firat_fd
13 Mart 2019

öncelikle teşekkür ederim. Pompa alarko 8/12 marka(13,7m/h) 3000 devirde kullanıyoruz max 3200 devir. Kazanlarımız 60 ta yanarken 1. katlardaki peteklerden 43 derece alıyoruz gelen ustalar normal diyor. Eşanjöre(600000kcal) giriş sıcaklığı 60 çıkış sıcaklığı 47 katlarda ise 43 e düşüyor. Dönüş sıcaklığı ise 34 derece. Bir iki usta getirdik herşeye normal dediler ama 60 derece nin 43 dereceye düşmesi bana normal gelmiyor. Bazılarıda eşanjör yerine denge tankı konulması gerekli diyorlar.

1  2

3 4

5 6

7

Sorunumuz tesisattaki su miktarı ile ilgili olabilir mi acaba, tesisattaki su miktarının ne kadar olması gerektiğini nasıl öğrenebiliriz.


Teknik Isı Mühendislik
Uzman Teknik Isı Mühendislik
13 Mart 2019

Kaskad tesisatlarda denge kabı zaruridir. Hem cihazlarda hem de ayrıca bir sirkülasyon pompası olduğu için denge kabı bu pompalar arasındaki çalışma prensibinden doğan sıcaklık farkını azaltır.


hakan53
hakan53
13 Mart 2019

Merhaba
Öncelikle düşüncem izolasyon yapılması borular açıkta duruyor
bu pompa 40 m/h çalışıyor taminimce
ayrıca eşanjöre giriş yapan boru çapları biraz küçük gibi gözüküyor
eğer eşanjör kapasitesi yeterli ise ve ısınma problemi varsa eşanjör plaka sayısı düşüktür 600000 kcal olmasında ziyade plaka sayısı önemli


tekniker46
Uzman tekniker46
13 Mart 2019

Kazan ile eşanjör arasında pompa yokmu yoksa benmi yanlış görüyorum.daireleriniz kaç m2 ve kam çtül peteğiniz var. birde kazanlarınız her teki kaç kw


firat_fd
firat_fd
13 Mart 2019

Kazanlarımızın teki 111kw, kombilerle eşanjör arasında pompa yok kombilerin içerisinde olduğu söylediler, dairelerimiz brüt 175 m2 kazan dairesi+8 kat eşanjöre 36 plaka daha atarak farkı azaltabilirmişiz ancak 8 bin tl civarında maliyeti var denge kabı daha uygun fiyatlı aynı işi görmez mi


canguntan
Danışman canguntan
14 Mart 2019

Merhaba, kazan+eşanjör olacak sistemlerde kazandan sonra bir denge kabı ve sonra eşanjör konulmalıdır. Denge kabı ve eşanjör arasına da uygun debide ve eşanjörün kaybını yenebilecek değerde bir pompa konulmalıdır. Eşanjör seçimi yapılırkende ne için kullanılacağı düzgün bir şekilde eşanjör imalatçı/satıcısına belirtilmelidir. Mesela 90/70 için 85/65 seçilebilir.
Bu şekilde sistem doğru çalışır.
Önce kazan+denge kabı+pompa+eşanjör+bina tesisatı.
Doğru sıralama budur. Hadi bunu geçtik eşanjör seçimi bile yanlış olabilir.
Sizin kazan kapasiteniz 5X111 kW=555 kW = 477.300 kcal/h.
Buna uygun pompa debisi de Q=23,86 m3/h. olacaktır.
Basma yüksekliğinizde bina statik yüksekliğine bağlıdır.Bu pompa bunu sağlar mı bakmak lazım.Statik yüksekliğinizde kazan dairesi zemin kattaysa yaklaşık 27 m. ki 30 m. gibi bir değer üzerinden bakmak lazım. 
Sizin pompanız Alarko Optima 8/12. Debi tamam ama basma yüksekliği çok fazla. Alarko'nun web sitesinde seçim abağı mevcut. Sizin binanız değerlerine baktığınızda 23,86 m3/h. ve 3,5-4 m. için Alarko Optima 5/9 bile yeterli görünüyor.
Ayrıca 600.000 kcal/h. eşanjörü 477.300 kcal/h. sistemle ısıtmaya kalkarsanız faturanız kabaracaktır.
Ayrıca kazanların kendi pompaları sadece kazanın kendi eşanjörünün basınç kaybını yenmek üzere seçilmiştir. Bu durumda takılan eşanjörü yenemeyebilir. Mutlaka bir denge kabı sonra eşanjöre uygun bir pompa ve sonra eşanjör olmalı.Sonra da binanız normal sirkülasyon pompaları olmalı. Alarko Optima 8/12 ile aynı kapasitede 14-15 katlı bir binayı sirküle edebilirsiniz. 
Resimde gördüğüm bir konuda şu ki kollektör çaplarınızın da boru çapından en az 2 çap büyük olması gerekir.Yani eşanjör çıkışındakilerden bahsetmiyorum, kalın olandan.(Çapı büyük) 
Bahsettiğim konularda bulunduğunuz yerde güvenilir bir meslektaşıma danışın ya da Makine Mühendisleri Odası varsa bir bilirkişi raporu isteyin ki tecrübeli bir meslektaşım aynı şeyi söyleyecektir. Ona göre tesisatınız da tadilat yapmanız gerekiyor. Bu sisteme filtre de taksanız v.b. de yapsanız sirkülasyon pompası yalnış, eşanjörden önce denge kabı yok ve tabi arada pompa ve de eşanjör neye göre seçilmiş?
Bunları bir inceletin eminim sıkıntınız çözülecektir.


firat_fd
firat_fd
14 Mart 2019

1
1
2
pompa şu anda 3000 devirde çalışıyor. Pampanın çalışma hazı ile tesisattaki su miktarı doğrumudur


canguntan
Danışman canguntan
14 Mart 2019

Manometre de okuduğum basınç neredeyse 4 bar. Belki biraz yükseltilebilir. Ama pompada devir konusunda gelirseniz. Siz performans grafiğini koymuşsunuz bende Alarko-Carrier sayfasından bakmıştım. Biz genelde debi ve basma yüksekliğine bakarız. Grafikten bakın 23,86 m3/h. için 4 . basma yüksekliği alırsanız görürsünüz ki pompanız he büyük hemde devri çok yüksek. Şu anda 23,86 m3/h. debi için 12 m. basma yüksekliğinde hatta belki daha fazla.
Burda şu da olur. Pompa çok güçlü olursa su eşanjörde tam ısınmadan basılır. İlk katlarda sıcaklık yukardan daha düşük olabilir.Isı üst katlara yığılır.
Tekrar belirtmek isterim ki eşanjör kullanımında tecrübeli arkadaşlar bilir mecburen denge kabı ve araya bir pompa konulur ki popmanın basma gücü eşanjörden dolayı oluşan kaybı yensin.Sonra eşanjör takılır ve sistem pompası kullanılır. Eşanjör doğru seçilmemişse sorun olur ki eşanjör seçimi firmanın kendisi tarafından hesap modüller ile yapılır ve taahütçü firmaya teklif olarak verilir.


firat_fd
firat_fd
14 Mart 2019

dediginiz doğru kazan dairesinde bulunan peteklerdeki sıcaklık üst katlardakilerden çok düşük o zaman ilk etapta pompanın devrini 2200 devir civarına indirmemiz lazım doğru mu anladim


bozansukru
bozansukru
15 Mart 2019

merhaba yorumları okuduğum kadarıyla peteklerdeki sıcaklık kazan çıkışındaki sıcaklığın çok altında olduğunu söylüyorsunuz. bunun en önemli nedenlerinden birtanesi Erzurum gibi dış hava sıcaklığının çok düşük olduğu bir şehirde yalıtımın yaılmaması belirtilen sıcaklık farkı boru yalıtımının olmamasından dolayı kaybolan ısıdır. denge kabı olması sistemi daha sağlıklı hale getireceğinden şüphe yok. hem kazanın daha az çalışmasına hemde sistemdeki gidiş ve dönüşteki kayıp su miktasını dengeleyecek. sistemde hava yapmasına engel olacak. biliyorsunuzki sistemde hava olması sisteme çiddi derecede zarar verir. hemde daha az ısıl verim almanıza neden olacaktır. birde sistemde hava oluşumu sitemin havayla temesı nedeniyle korozyana(paslanmaya) neden olacaktır. buda ilerde olabilecek gerek peteklerde olsun gerekte borularda çürümeye ve kaçak olmasına neden olacaktır.


Ramazan Yerli
Ramazan Yerli
15 Mart 2019

Katlara basan pompanın debisinin fazla olası fazla isinacaniğiniz anlamina gelmez suyun biraz yavaş sirkule etmesi gerekliki hem eşenjörde istenilen ısıya ulaşsin hem de ulaştığı isiyi katlarda bırakmasına zaman taninsin.ancak sistem de görünen tek Sorun bu değil kazan içerisindeki pompalar eşenjörü ısıtacak kapasitede olmazlar eşanjöre gerekli miktarı basamadiklari için cihazlar ani ısınıp istirahate geçerler siz daha istediğiniz ısıyı alamadan cihazlar stop eder sonra tekrar çalışır durkalk sayisi arttıkça yakıt sarfiyatı olur sizin sorununuzu denge kabı (hidrolik dengeyici) artı eşenjöre uygun bi pompa çözer sistemin basıncı artikmak hiç bir işe yaramaz kazan içerisindeki pompalar denge kabına kadar olan kısma basacak sonradan konulan pompada denge kabından alıp eşenjöre basacak..şuanda sizin isittiğiniz su kazan ile eşenjör arasında kalıyor orada yüksek isilar görürsünüz ancak eşenjöre katlardan gelen su bunu anında yarıya düşür denge kabından sonra konulacak pompa tamda burada bu isinin düşmemesini sağlayacak debi sıcak su basması gerekir kazan içindeki pompayla bunu sağlamaniz mümkün değil denge kabı kazanların ömrü için ve bunun için şart


firat_fd
firat_fd
15 Mart 2019

Bina yeni olduğu için boru yalıtımlarını yaptıramadık, havalar ısınınca ilk işimiz bu olacak inşallah. Şu andan dış hava sıcaklığı 3-4 derece kazanlarımızın yanma derecesi ile eşanjörden çıkış arasında 14 derece var 1. kattaki peteklerin sıcaklığını ölçtüğümde bu fark 18  derelere çıkıyor. Kazan dairemizde hem eşanjör hemde denge kabı konulması için yeterli alan yok eşanjörü söküp yerine denge kabı konulmasının bir sakıncası varmıdır ve aradaki sıcaklık farkını düşürebilirmiyiz. Teknik bilgim olmadığından soruyorum eşanjör maliyeti denge kabının iki katı civarında, denge kabı daha verimli ise neden bu kadar fazla maliyete katlanılmış olabilir.


tekniker46
Uzman tekniker46
15 Mart 2019

Öncelikle merhabalar ,

5 adet kazan 5 x 111 = 555kw o da 477.300 kcal/h yapıyor. onuda 32 daireye eşit bir şekilde bölersek 477,300/32 = 14900 kcal/ h yapar o da ortalama 9 mtül petek besler . 

öncelikle kombi ile eşanjör arasında ki pompa olmaması sizin dezavantakınıza. oraya 1 tane uygun pompa takmanız lazım. 

eşanjör denge kabına göre kombi ler için daha avantajlıdır çünkü kireçli su kombinize zarar vermez.

eşanjör çalışma prensibi şu şekildir kombiden gelen hat 90/70 çalışır ise eşanjör çıkışınız 60/40 dır aynı ısı karşı tarafa geçirebilmeniz için giriş kapasiteniz çıkıştan yüksek olması lazım.


bozansukru
bozansukru
15 Mart 2019

eşanjör ani su ısıtıcıdır. sistemin olduğu konutta sıcak su kullanım suyunu karşılamak için tasarlanmıştır. denge kabı ile eşanjör birbirlerinden çok farklı şeyler. denge kabı ise sistemdeki gidiş ve dönüş suyunu dengelemek için ve kombiye giren soğuk suyun kombiden çıkan sıcak su ile bir nebzede olsa karışarak kombinin basacağı suyu ısıtmasında dahada zorlanmasını engeller.




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.