Administrator
Site Yöneticisi Administrator
30 Mayıs 2019

3.5 milyon hane neden doğal gaz kullanmıyor?

Türkiye’de başta büyükşehirler olmak üzere ülkenin önemli bir bölümünde doğalgaz kullanılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğalgaz alt yapısının henüz kurulmadığı 10 binin üstündeki bazı ilçelere de gerekli yatırımın yapılması için çalışmalarını sürdürüyor. İlgili şirketlerle görüşme yapılıyor ve gerekli uyarılarda bulunuyor.

Buna karşılık Türkiye genelinde, 3.5 milyona yakın hane, kapısına kadar gelmesine karşın dairesine ya da konutuna gerekli tesisatı kurup doğalgaz kullanmıyor. Bunun sebebi olarak İki temel neden öne çıkıyor. Birincisi ekonomik, ikincisi bu konutlarda oturanların kiracı olmaları.

BU HANELERİN DOĞALGAZ TESİSATLARINI GAZ DAĞITIM ŞİRKETLERİ ÜCRETSİZ Mİ YAPACAK

Şehiriçi doğalgaz dağıtım şirketlerinin temsilcileri, bir süre önce Ankara’da enerji yönetimini ziyaret etti. Ziyarette, doğalgaz sektörüne ilişkin konular ele alındı. Bunlardan biri de 3.5 milyon haneyi gazla tanıştırma formülü oldu.
Şehiriçi gaz dağıtım şirketleri, “Bu ailelerin ocakta doğalgaz kullanacakları şekilde tesisatlarını biz kuralım. Abone, bu yatırımın bedelini her ay tüp parası kadar taksitlerle bize geri ödesin” önerisinde bulundu. Enerji yönetimi, öneriyi belli itirazlarla “not” etti.

BEDEL NE KADAR?

Sektör uzmanları, yalnızca ocakta doğalgaz kullanmak için yapılması gereken yatırım tutarının bin 500- 2 bin TL olduğuna işaret etti. Konutta, ocak ve ısınma amaçlı yatırım tutarının da 8-10 bin TL dolayında olduğu belirtildi.


ÖNERİ HAYATA GEÇİRİLEBİLİR Mİ? SERTİFİKALI FİRMALARDAN İTİRAZ GELEBİLİR

Dağıtım şirketlerinin bu önerisinin hayata geçirilmesi için bir yasa değişikliği gerekiyor. Çünkü, şehiriçi doğalgaz dağıtım şirketlerinin yasayla tanımlanan görevleri arasında “konut içi” bulunmuyor. Konut içi, tesisat firmalarının alanına giriyor. Öneri doğrultusunda atılacak adım için yasa değişikliği zorunlu. Elbette, bu değişikliğin iç tesisat şirketlerinin direnciyle karşılaşması da beklenmeli. Enerji yönetiminin bu konuda alacağı pozisyonu zaman gösterecek.

Kaynak: habertürk


BENZER KONU                                                      :
Yaşar Arslan: "3 milyon konutun önünde doğalgaz olmasına rağmen insanlar doğalgaz kullanmıyor."

 


Muhammed Said Karabulut
Muhammed Said Karabulut
30 Mayıs 2019

Kombi satışınada başlasınlar tam olsun.


bobo
bobo
30 Mayıs 2019

Sektore darbe 2018 de zaten vurdular büyüklerimiz ,normal kombi uretimini kaldırarak  yogusmali kombi mecburi hale gelince bu pahalilikta kimse evine dogalgaz yaptiramaz oldu ve isler azalinca cok dogalgaz firma kapandi. Zaten insaat sektorunun bitmesiyle dogalgaz sektorunu bitince ,dogalgaz firmalarda zor durumda. 20 ulke gezmis,2 univesite  bitirmis,20 senelik firma sahibi idim ama kapamak zorunda kaldim, adalet bakanliginda dogalgaz bilirkisi yim vede dogalgaz sektorde  turkiye de ilke imza atmis makine muhendisi olarak yorumum bu.Noka.işsizim.


Uzaktan Mühendis
Uzaktan Mühendis
30 Mayıs 2019

Bu öneri kesinleşirse gaz dağıtım kuruluşları yetki verdiği iç tesisat firmalarına bu işleri adil şekilde pay etmelidir. Yoksa zaten zorlaşan piyasa koşullarında firmalar bir darbede buradan yer


edremit
edremit
30 Mayıs 2019

bunu duyan 3.5 milyon hane yaptıracağı varsa da yaptırmaz artık


semiyildiz
Danışman semiyildiz
31 Mayıs 2019

Milyonlarca hibe ve fon bu tur isler icin kaynak olarak kullanilabilir, sosyal yardimlar bu islere aktarilabilir,Düzce de valilik komur yardimi yerine dogalgaz tesisati ve dogalgaz soba destegi olarak taksitlendirme yoluyla bircok aileyi dogalgaza kavusturdu ,sehir havasi da bir nebze olsun rahatlamis oldu,
Is bolumu her firma icin reel olarak belli sayida paylastirildi, zaten bir yada birkac firma tek basina yetistirmesi mumkun degil ,gaz dagitim firmalari yetkili firmalarinin karnelerini iyi biliyor , gaz acim sayisi,kac kez red yemis,kac sikayet gelmis,servis destegi,vs..bunlar baz alinarak is bolumu yapilmasi verimli olur,
Bir adim atilsa devami gelir,bankalar , malzeme firmalari,yetkili firmalar ortak bir calisma ile hibe ve fon destekleri ile bu konuyu ele alabilirler,cevre temizligi,hava kalitesi,vs gibi fonlar bu isler icin dusunulebilir,hem sosyal kalkinma ve daynisma saglamakla birlikte piyasaya da katki saglanmis olur.


cemrener
cemrener
31 Mayıs 2019

mertecan yazdı:
Bu öneri kesinleşirse gaz dağıtım kuruluşları yetki verdiği iç tesisat firmalarına bu işleri adil şekilde pay etmelidir. Yoksa zaten zorlaşan piyasa koşullarında firmalar bir darbede buradan yer


adil davranacaklarını düşünmüyorum


Muhammed Said Karabulut
Muhammed Said Karabulut
31 Mayıs 2019

cemrener yazdı:
mertecan yazdı:
Bu öneri kesinleşirse gaz dağıtım kuruluşları yetki verdiği iç tesisat firmalarına bu işleri adil şekilde pay etmelidir. Yoksa zaten zorlaşan piyasa koşullarında firmalar bir darbede buradan yer


adil davranacaklarını düşünmüyorum


kesinlikle katılıyorum. Gaz açımlarında bile bazı firmalara esnek davranan hataları görmezden gelen, bazı firmalara ise en ufak bi nedenden bile red veren dağıtım şirketleri var. 

 

Kesinlikle adil pay edilmez. 




canguntan
Danışman canguntan
11 Haziran 2019

Bu işin doğrusu şu şekilde ağlam olur. Vatandaş gider bir yetkili firmaya ve anlaşmasını yapar. Bu anlaşmanın bir nüshasını gaz dağıtım firmasına bırakır ve ona göre ödeme direk firmaya yapılır. Yada devlet gaz yaptıracak aboneye yardım eder. Bu iş gaz dağıtım firmalarına kalırsa kendi yetkili firmalarını bile değişik adlar altına açabilirler. Bu işe kesinlikle gaz dağıtım firmaları karışmamalıdır. Zamanında Aktifbank, Krediver gibi şirketler vardı. Düşük faizli ama uzun vadeli kredi ile müşteriye yardımcı oluyordu. Belki yine bu tip bir yöntem uygulanabilir.
Tabi cihaz fiyatları da çok pahalı bu arada. Kimi de gazı kullanmak istemiyor. Ya da bir alternatif aynı kazanlar için geçerli olduğu gibi gazın olduğu yerde başka yakıt kullanılamaz denir iş biter. İhtiyaç sahiplerine de devlet desteği olabilir v.b.
Çok yönetm var ama işin içinde gaz dağıtım firmaları olursa yetkili firmalara gerek kalmaz. Şunu da ekleyeyim gaz dağıtım firmalarının firmalara verdiği karneler gerçeği yansıtmaz. Ben senede 150 iş yaparım, işlerimdepürüz yoktur ama diğer taraftan 800 - 900 tesisat yapıp bulaştıranlar benden üst sınıf olurlar. Çok adil olmaz yani.




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.