MertAli
Supervisor MertAli
04 Aralık 2019

Yaşar Arslan: "Gaz Dağıtım Şirketleri İç Tesisata Müdahil Olmak İstiyor"

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye’nin doğalgaz iletim şebekesinde atıl bir kapasite bulunduğunu, doğalgaz kullanımının artırılması gerektiğini söyledi. 

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Doğalgaz Dağıtım Sektörü Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, yaklaşık 13 milyon vatandaşın doğalgaz kullanım imkanı olmasına rağmen bu konfordan faydalanamadığını söyledi. 

DOĞALGAZ 66.5 MİLYON KİŞİYE ULAŞTI

Yaşar Arslan, Kasım 2019 itibariyle Türkiye’de 81 il ve 530 yerleşim yerine doğalgaz arzı sağlandığını belirtti. 15,8 milyon abone sayısına ulaşan dağıtım doğalgaz sektörünün 66,5 milyon vatandaşa gaz ulaştırdığını anlatan Arslan, buna rağmen, doğalgaz iletim şebekelerinde atıl bir kapasite oluştuğunu belirtti. 

YEREL YÖNETİCİLERE ELEŞTİRİ 

Yaşar Arslan, doğalgaz dağıtımında atıl kapasite oluşumunun arkasında, ısınma sisteminde doğalgaza geçiş maliyetlerinin son yıllarda artması ile doğalgazın pahalı olduğu yönündeki algı ve yerel yöneticilerin gaz kullanımı konusunda vatandaşları yeterince teşvik etmemesinin etkili olduğunu vurguladı.  

DAĞITICILAR İÇ TESİSATA MÜDAHİL OLMAK İSTİYOR

Söz konusu atıl kapasitenin kullanılabilmesi için çözümler üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Arslan, “Vatandaşlarımızın düşük maliyetle doğalgaz kullanabilir hale gelmesi için dağıtım şirketlerinin iç tesisat yapımına aracılık etmesini en uygun seçenek” diye konuştu. Arslan, atıl kapasitenin giderilmesiyle ilgili çalışmaların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından da takip edildiğini aktardı. 

HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN... 

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla şehirlerdeki hava kirliliğinin de azaldığını anlattı. Arslan, doğalgazın yaygınlaşması sayesinde Türkiye’deki şehirlerin havasında Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu sınır değerlerinin çok altında kükürt dioksit oranına rastlandığının altını çizdi. 


canguntan
Danışman canguntan
09 Aralık 2019

      Elbette doğalgaz kullanımı teşvik edilmeli ama doğalgaz dağıtım firmaları işin içine girince nasıl olacak?Yetkili firmalara gerek kalacak mı?
      Bunun yerine finans kuruluşları ile görüşüp uzun vadeli ve düşük faizli krediler için anlaşarak bu sorunu çözseler? Daha yeni yapılan binalarda halen müteahhitlerimiz klasik çelik kazan kullanıyor. 
      Bir dönem krediver sistemi ile düşük faizli ve uzun vadeli kredi verilmesini sağlayarak müşterinin doğalgazlı sistem yaptırmasını sağlamıştık. Buna gaz dağıtım şirketimiz de teşvik etmişti.




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.