mkemalakbiyikk
mkemalakbiyikk
07 Şubat 2020

Merkezi sistem iptali ve bireysel sisteme geçiş

Merhaba

5 bloklu 140 daireli bir sitede yaşıyorum.yola yakın 2 site 24 er daire. Arkadaki 1 site 24 diğer daireler 48 er daireli bir sitede yaşamaktayım. Nerede çokluk orada sorun olduğundan dolayı ilk iki Blok 24 kişi olduğu için onlara doğal gaz bağlandı biz arkadaki sitelere bağlanmadı. Siteyi dışarıdan danışmanlık ve site yönetimine verdiler.apartmsn 6 yıllık. Müteahhit  Her binada merkezi sistem kazanı vb. tesisatlarıev içi peteği herşeyi yapmış fakat danışmanlık ve site yönetimi aidat toplayamadığı için bizlerin binasındaki merkezi kazan vb. Herşeyi satmş. Şimdi bir doğalgaz firması geldi her binaya 350 TL ye boru çekiyor bina içine delikler açıldı girişe kadar borularımız döşendi. Buraya kadar hiç bir problem yok. Asıl sorum şudur;

Bina girişinde kutu var ama ne dir ne değildir bilmiyorum inanın.. ev merkezi sisteme göre döşendiği için sıkıntı yaşarmıyız? Güncel müteahhit peteklerin kullanabilir miyiz? Yoksa tekrar mı plan proje çizilecek?

Biraz uzun oldu hakkınızı helal edin şimididen çok teşekkür ederim.


Reddit
Uzman Reddit
07 Şubat 2020


Merkezi sistem aslında daha karlıdır ama proje çizimi hatasından ötürü o karlılık olmaz. 
O petekleri kullanabilirsiniz ama boyu kısa gelecektir. Bireysel kombi sisteminde petek boyları uzun olmalı.  Petek boylarını olabildiğince uzatın ve termostatik vanaları değiştirin. 


mkemalakbiyikk
mkemalakbiyikk
08 Şubat 2020

Reddit yazdı:

Merkezi sistem aslında daha karlıdır ama proje çizimi hatasından ötürü o karlılık olmaz. 
O petekleri kullanabilirsiniz ama boyu kısa gelecektir. Bireysel kombi sisteminde petek boyları uzun olmalı.  Petek boylarını olabildiğince uzatın ve termostatik vanaları değiştirin. 


Çok teşekkür ederim. Aslında müteahhitün taktığı hazır petekler var.  TOKİ bin ince peteklerinden farklı bireysel kalın petekler gibi olanı kullanabilirsem çok daha iyi olur.


canguntan
Danışman canguntan
08 Şubat 2020

2007'de çıkan enerji verimliliği kanuna göre 2000 m2 yi geçen binalarda sadece merkezi sistem kullanılabilir.
Merkezi sistemde de düzgün bir kazan sistemi ve projesine uygun miktarda radyatör kullanırsanız sorun kalmayacaktır.
Kat aralarında yalıtım olmadığı sürece kombi yaktığınız da ısı geçişinden kaynaklanan kayıplar olacaktır. Kat aralarında yalıtım olmayınca ister istemez siz ısındığınızda üst katı da etkilersiniz. Sizin altınız yakmazsa ev sıcakta olsa zemin soğuk olacağından üşürsünüz ve faturanız yükselir.
İlk sorunuza eğer boru sistemi mobilse yani yerden giden borular şeklindeyse kombiye uyarlanabilir ama dediğim gibi 2000 m2 sınırlaması var, gaz dağıtım firmanıza danışın.
İkinci sorunuzda, mevcut radyatörleriniz 90 derece sıcak 70 soğuk dönüş'e göre hesaplanmıştır. Yalıtımınız da olduğundan kombi ile yine kullanabilirsiniz. Cihazınızı daha düşük seviyede mesela 40 derecelerde yaktığınızda radyatörlerinizin verimi düşecektir ama yinede ısınırsınız.


semiyildiz
Danışman semiyildiz
09 Şubat 2020

Bireysel sisteme geçişte sıkıntı yasamazsınız, kat araları,merdiven ve daireleri ayiran bagimsiz birim duvarlarını yalıtım yok ise yaptırın, kanunen bu dediğim yalıtımları mekanik projeyi cizen muhendis gostermek zorunda müteahhit de yapmak zorundadır, eksiklik varsa belediye ce cevre sehircilik bakanligina şikâyet edebilirsiniz.

Merkezi sistemden bireysele geçmek için bina maliklerinin çoğunluğunun onayı yeterlidir,noterden dilekçe çıkartıp gaz firmasına ve belediyeye verebilirsiniz,

Kombinizin tam yoğuşma sağlaması için yeterli boyutta petek olması gerekir, bunun için fiyat alacağınız firma mühendisinden bilgi alabilirsiniz .



canguntan
Danışman canguntan
10 Şubat 2020

 MADDE 16 – 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

             Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır."






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.