Nirvana
Nirvana
23 Nisan 2020

KASKAD SİSTEMİNDE PLAKALI EŞANJÖR MÜ KULLANILIR YOKSA BOYLER Mİ KULLANILIR ?

KASKAD İÇİN GENEL DE BOYLER DUYDUM AMA KAZAN DAİRELERİ İÇİN KULLANILAN PLAKALI EŞANJÖR DE KULLANILIRMI KULLANAN VARSA BANA BOYLERDEN FARKI NEDİR SÖYLEYEBİLİR Mİ


Engin UYSAL
Danışman Engin UYSAL
24 Nisan 2020

Sayın Nirvada kardeşim. 
Olayı söyle açıklayayaım sana Plakalı eşanjör kullanılacak yer var kullanılmayacak yer var. Bir de Plakalı eşanjörün bakımı da  ayrı bir sıkıntı. 
15 katlı bir site bloğunda kullandım ve Blokların her birinde 500 kw duvar tipi kazan kullandık  ve çatıda kazan dairemiz mevcuttu. Bu durumda bir de tesisatı rahatlatmak için plakalı eşanjörler kullandık. 
Muhtemelen  zeminde veya bodrumda olsaydı boyler kullanacaktık. bunu bir resimle açıklayayım sana Şematik olarak anlayacaksın umarım. Zamanında ustalar için çizmiştim.



Nirvana
Nirvana
28 Nisan 2020

Merhaba Engin bey 15 daireli bir apartman için kaskad kurmayı düşünüyoruz plakalı eşanjör mü kullanalım yoksa boyler mi boyler fiyatı 10bin ken plakalı eşanjör 3bin civarında yani neden eşanjör yerine boyler kullanalım bakımı nekadar pahalı olabilir merak ettim 


Engin UYSAL
Danışman Engin UYSAL
28 Nisan 2020

Nirvana kardeş normalde boyler kullanman gerekir eğer sistemin zeminden ise. onun haricinde eşanjör pek sağlıklı olmaz. Bu benim kendi fikrim. Ben yukarıdaki örnekte mecburen kullandım eşanjör.


canguntan
Danışman canguntan
01 Mayıs 2020

SAnırım burada bir karışıklık olmuş. Boyler ya da eşanjörü sıcak kullanım suyu elde etmek için mi kullanacaksınız yoksa binanız çok yüksek kazanlar zarar görmesin diye mi?
Eğer sıcak kullanım suyu elde etmek içinse boyler kullanmak daha mantıklı. Neden derseniz, boyler hem suyu ısıtack hem de depolayacaktır. Enerji kayıpları düşüktür.Kazanlar sürekli yanmaz.Sadece boyler soğursa yanar.
Eşanjör ise sadece içinden geçen suyu ısıtır.Isınması için kazanın yanması gerekir.Kazan yanmadan sıcak su alamazsınız.
Eşanjör aynı zamanda çok dikkatli seçilmelidir yoksa aşırı su tüketiminde bazı daireleriniz soğuk su kullanmak zorunda kalir.Eşanjör kullanılan yerlerde bir de boyler gibi sıcak su deposu dediğimiz akümülasyon tankları kullanarak hem biraz daha tasarruf eder hem de daireler çok da su tüketse karşılayabilirsiniz. Ama eşanjörün bakımı zordur.Kireçlenir.Temizlenmesi için aradaki plakalar sökülür ve aradaki contaların genelde değişmesi gerekir ki bazen bunu yapamadığınız için yeni eşanjör alırsınız.

Eşanjörün asıl uygun olduğu yerler ani sıcak su tüketiminin çok olduğu endüstriyel mutfak v.b. gibi yerlerdir.

Eğer eşanjörü binanız çok yüksek ve kazan işletme basıncı kurtarmıyorsa o zaman farklı.
Mesela 16 katlı binanız var ve kazanınızın işletme basıncı 4 bar. Yani 40 m. Ama sizin binanız 16X3=48 m.
48 m. deki basınç 40 m'dekinden fazla olacağında kazanınız ya çalışmayacaktır ya da zarar görecektir.Tabi emniyet ventili açmazsa.
Kaskad yaparken araya denge kabı dediğimiz ekipman yerine uygun eşanjörü takarsanız tesisatı bölersiniz.Yani binanın statik basıncı eşanjöre gelir.KAzanlarınız daha uzun ömürlü olur ve basınç sorunu kalmaz.Yanlış görmediysem Engin Bey'in tesisat şeması bu şekilde. Ama bu sistem sadece kalorifer ısıtmasında kullanılır. Sıcak su üretmez.


MEHMET BSBYZ
MEHMET BSBYZ
20 Haziran 2020

Sayın engin uysal 0541 6295162 numaradan bana ulaşabilir misniz 




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.