SAnırım burada bir karışıklık olmuş. Boyler ya da eşanjörü sıcak kullanım suyu elde etmek için mi kullanacaksınız yoksa binanız çok yüksek kazanlar zarar görmesin diye mi?
Eğer sıcak kullanım suyu elde etmek içinse boyler kullanmak daha mantıklı. Neden derseniz, boyler hem suyu ısıtack hem de depolayacaktır. Enerji kayıpları düşüktür.Kazanlar sürekli yanmaz.Sadece boyler soğursa yanar.
Eşanjör ise sadece içinden geçen suyu ısıtır.Isınması için kazanın yanması gerekir.Kazan yanmadan sıcak su alamazsınız.
Eşanjör aynı zamanda çok dikkatli seçilmelidir yoksa aşırı su tüketiminde bazı daireleriniz soğuk su kullanmak zorunda kalir.Eşanjör kullanılan yerlerde bir de boyler gibi sıcak su deposu dediğimiz akümülasyon tankları kullanarak hem biraz daha tasarruf eder hem de daireler çok da su tüketse karşılayabilirsiniz. Ama eşanjörün bakımı zordur.Kireçlenir.Temizlenmesi için aradaki plakalar sökülür ve aradaki contaların genelde değişmesi gerekir ki bazen bunu yapamadığınız için yeni eşanjör alırsınız.
Eşanjörün asıl uygun olduğu yerler ani sıcak su tüketiminin çok olduğu endüstriyel mutfak v.b. gibi yerlerdir.
Eğer eşanjörü binanız çok yüksek ve kazan işletme basıncı kurtarmıyorsa o zaman farklı.
Mesela 16 katlı binanız var ve kazanınızın işletme basıncı 4 bar. Yani 40 m. Ama sizin binanız 16X3=48 m.
48 m. deki basınç 40 m'dekinden fazla olacağında kazanınız ya çalışmayacaktır ya da zarar görecektir.Tabi emniyet ventili açmazsa.
Kaskad yaparken araya denge kabı dediğimiz ekipman yerine uygun eşanjörü takarsanız tesisatı bölersiniz.Yani binanın statik basıncı eşanjöre gelir.KAzanlarınız daha uzun ömürlü olur ve basınç sorunu kalmaz.Yanlış görmediysem Engin Bey'in tesisat şeması bu şekilde. Ama bu sistem sadece kalorifer ısıtmasında kullanılır. Sıcak su üretmez.