erbilbasturk
erbilbasturk
27 Haziran 2021

Kaskad sistemi yaptırdık

10.08.2020 tarihinde Ankara Başkent gaz yetkili firması ile kaskad sistemi için anlaştık. Yetkili firma bina altına proje almakta zorluk çekti onayı yönetim olarak biz aldık ve Proje onayında yaşanan sorunlar nedeni ile 3-4 ay önce çalışmalar başladı ve sona gelindi. Sormak istediğim bir kaç birşey var arkadaşlar.
1. 6 kaskad kuruldu ve baca yapıldı baca asansör boşluğundan çatıya çıkarıldı fakat başkent gaz baca etrafını  alıçıpan ile kapatılmasını istemiş yönetim olarak ücretini firma bizden tahsil etti. Baca tse ve başkent gaz teknik şartnamesine göre yapılıyorsa bizden tahsil edilen parayı geri alabilirmiyiz firmadan. 
2. Eski kazan ve sayaç başka bir binadaydı kaskad kendi binamızın altına yapıldı. Eski sayaç kartlıydı. Firma yeni faturalı sayaç takılacak dedi sayaç için güvence bedeli daire başı 550 tl alırlar dedi. Güvence bedeli daire başına mı yoksa kaskad kcal hesaplanarak mı alınır. Yeni sayaç ücretini firma mı yoksa yönetim olarak biz mi öderiz.


Engin UYSAL
Danışman Engin UYSAL
28 Haziran 2021

Sevgili arkadaşım bende kaskat kuruyorum hemde site değil devlet klurumlarına. Şimdi senin cevaplarını kendimce sıralayayım:
1.Kaskat bacası ya tuğla ile örülüp yukarı kadar içersinden belli yerlerinde kelepçe atılarak yapılır. Yada tuğladan örülme imkanı yok ise alçıpan ile bu iş halledilir. (bu alçıpan işi Gaz dagıtım firması yetkililerine danışılarak yapılır). Bunun ücreti normalde fiyatın içindedir. Çünki anahtar teslim sözleşme yaparız. Aykırı durumlar taraflar arasındakı şartnamede belirtilir; geçikmeler, kullanılacak malzemeler vs..
2. Sayaç normalde kcal başına düşen yani toplam debi olarak hesaplanır. Bunu Gaz dağıtım firması o anki EPDK yönetmenliğince hesaplar ve site yönetim kuruluna sunup paranın yatırılmasını ister.

Daha sonra gaz arzı sağlanır. işlemler kısaca bu şekilde.


Ahmet Solmaz
Uzman Ahmet Solmaz
28 Haziran 2021

Firmalar olarak biz hiç bir zaman inşaai işler ve elektrik işlerine karışmayız çünkü bizim işimiz değil. Ekstra ücret olarak hesaplanı yapılacak ise. 2 güvence bedeli daire değil cihaz kapasitesine göre hesaplanır ve ödenir (buda firmalara ait olmayan bir ödeme) baca için alınan belgeler sızdırmazlık vs. gibi detaylı  belgelerdir iyi çalışmlar 


makahmet
makahmet
29 Haziran 2021

epdk kurul kararı 

Madde 6 — Şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerinin, ön ödemeli sayaç kullanan müşterileri hariç, diğer müşterilerinden her bir kullanım yerine göre ayrı ayrı tahsil edeceği güvence bedeli üst sınırı, abonenin kullanım yerlerine göre; kombi için 250 TL/adet, soba için 250 TL/konut, merkezi sistem için 250 TL x BBS, ocak ve/veya şofben için 61 TL olarak belirlenmiştir. 

merkezi sistemlerde   güvence bedeli 2021 yılı için bbs başına 551 tl dir.  her yıl aralık ayının son haftası epdk tarafından belirlenir. standart cihazlar ( kombi ocak soba şofben)  dışındaki diğer cihazlar  tesisatta var ise bu cihazlara ait güvence bedeli 2  aylık   tüketimleri üzerinden belirlenir.




Mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanan abonelerden alınacak güvence bedeli için üst sınır, abonenin 2 (iki) aylık maksimum tüketimi karşılığı doğal gaz bedelini geçemez.

 

2 (iki) aylık maksimum tüketim karşılığı alınacak olan güvence bedeli aşağıdaki şekilde hesaplanır:

 

GB = (2 x ÇS x ÇG x YCST x BF ) + (K x KS) + (S X SS) + (O X OS) + (Ş X ŞS)

 

GB, mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanan abonelerden alınacak güvence bedeli üst sınırını (TL);

ÇS, müşteri ile dağıtım şirketi arasında belirlenen günlük çalışma saatini (saat);

ÇG, müşteri ile dağıtım şirketi arasında belirlenen aylık çalışma gününü (gün);

YCST, müşteri ile dağıtım şirketi arasında belirlenen, kombi, soba, ocak ve şofben hariç yakıcı cihazların ortalama saatlik tüketimlerini (metreküp/saat);

BF, sözleşmenin imzalandığı ay geçerli olan tüm vergiler dahil perakende doğalgaz satış fiyatını (TL/metreküp);

K, bu maddenin birinci paragrafında kombi için belirlenmiş güvence bedeli tutarını;

KS, kombi sayısını;

S, bu maddenin birinci paragrafında soba için belirlenmiş güvence bedeli tutarını;

SS, soba sayısını;

O,  bu maddenin birinci paragrafında ocak için belirlenmiş güvence bedeli tutarını;

OS, ocak sayısını;

            Ş,  bu maddenin birinci paragrafında şofben için belirlenmiş güvence bedeli tutarını;

ŞS, şofben sayısını;

 

 




erbilbasturk
erbilbasturk
29 Haziran 2021

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Apartmanımız yan yana BİTİŞİK 3 blok 74 daire den oluşmakta. 2 blok 11 katlı 1 blok 12 katlı sıcak su ve ısınma merkezi sistem. SÖZLEŞME 1




erbilbasturk
erbilbasturk
29 Haziran 2021

Kaskad sistemi için toplam ödenen paranın içinde baca için 23.250 tl fiyat yazıyor.

1.Bu sözleşmeye göre firma baca yapımında bizden aldığı alçı ile kapatma ücretini firmadan geri alabilirmiyiz. 

2.Doğalgaz sayacı  grubu Tadilatı için firma bizden 5.250.00 Tl almış.Doğalgaz sayaç grubu tadilatı dediğine yeni alacağımız doğalgaz sayacı dahilmidir acaba. 

3. Servis hattı çekimi sözleşmede yazmıyordu onun için Başkent gaza 18.800 gibi bir rakam ödedik.

4. Binada her dairenin kendi doğalgaz saati var sadece ocak kullanımı için. Kaskad sıcak su ve merkezi ısınma için kullanılacaktır. Güvence beledi hesabını nasıl yapabilirim. formülden hesap çıkaramadım anlamadığım konu olduğu için.

Ayrıca Binamızın altına kaskad yaptıracağımız zaman başkentgazdan onayı firma alamadığı için yönetim olarak biz uğraşıp aldık bunun için firmadan bir talepde  bulunabilirmiyiz. Anahtar teslim dediğiniz halde hem baca için sonradan alçıpan parasını bizden hemde başkentgazdan onayı sizin almanız gerekirken biz aldık şeklinde konuşursak.


makahmet
makahmet
01 Temmuz 2021

merhaba .

2 madde:

teklif formunda işin içeriği yazılmış. sayaçlar dağıtım şirketince temin edilmektedir, sayaç  ücreti abonelik bedelinin içinde  mevcuttur. "doğalgaz sayaç grubu tadilatı " dediği şeyler   sayaç girişinde ve çıkışında yapılması gereken zorunlu imalatlardır. 

4. madde:
daireler sadece ocak da gaz kullanacaklarsa  35 tl, ocak ve şofben var ise dairelerde105 tl   (35+70) güvence bedeli daire başı ödeyecekler .  damga vergisi de kesilecektir. 

 merkezi sistem güvence bedeli ise daire başı 551 tl   toplamda 40223 tl (551*73) yönetim olarak  apartmana ısınma sistemi için  güvence bedeli ödemeniz lazım. (damga vergisi de kesilecektir. )




canguntan
Danışman canguntan
02 Temmuz 2021

Bugün bu konuyu tesadüf gördüm.
Baca konusunda, Türkiye'deki tüm yetkili firmalar asansör boşluğundan bacanın direk geçmeyeceğini bilir.
Baca baca şaftından geçer.Eğer uygun değilse sizinde dediğiniz gibi yanmaz malzemeden (alçıpan) baca şaftı yapılır.
Bu sorun binadan kaynaklandığından bina öder, fakat firma ilk keşif sırasında sizi uyarmalıdır.
Gaz tesisatınızı yapan firma eğer Başkentgaz'dan yetkili değil ise EPDK şartnamesine göre suç işlemiş olur.YEtkisiz firmaların gaz tesisatına müdahalesi yasaktır.Ayrıca şartnameye göre yetkili bir firma yetkisi olmayan bir firmaya projede çizemez.
Yani projeyi sizin onaylatmış olmanız bir soru işareti?Siz bina olarak sadece Başkentgaz'daki projenizin daha hızlı onaylanması için ricacı olabilirsiniz.Proje için uğraması gereken asıl merci işi yapan firmadır.EPDK şartnamesinde açıkça yazar.Projeyi çizen yapar der.
Doğalgaz tesisatı diğer tüm yönetmeliklere tabidir.Yani yaparken yangın,asansör, elektrik v.b. hepsine uymak zorundasınız.Bu durumda firmanın oradan baca geçmeyeceğini bilmesi gerekirdi ya da size bilgi verip Başkentgaz'a sorması gerekirdi.
Normal prosedür gereği eğer yetkili bir fima değilse siz Başkentgaz'a şikayet ederseniz, projeyi hem çizene hemde işi yapana büyük ceza verilebilir.
-Güvence bedeline gelince, bu zaten gaz dağıtım firmaları tarafından hesaplanıp sabitlendiğinden eskisi gibi ayrı ayrı hesaplanıp binalardan tahsil edilmiyor.Para toplanıyor ve yönetici tarafından yatırılıyor.Sadece dairelerinize ocak tesisatı yaptırdıysanız bunu her daire kendi ödüyor.
Bu konuda tarife mutlaka Başkentgaz'ın web sitesinde mevcuttur.
Size verilen teklifin 9. maddesinde baca için "Başkentgaz şartnamesine uygun", ibaresi kullanılmış.Bu durumda işi yapmadan önce bacanın oradan geçirilemeyeceğinin bilinmesi gerekirdi.HEr ilin şartnamesi değişiktir ama hepsi TS7363'e tabidir.
Bir hukukçu ile konuşarak bu şartnamelerden yola çıkarak alçıpan ile kapama bedelini geri alabilirsiniz.
(Firmanız eğer yetkisiz ise şikayetiniz sonucu muhtemelen ceza alır.Projesini çizende benzer şekilde tabi size de yetkisiz kişilere iş yaptırdığınızdan dolayı ceza gelebilir.Başkentgaz'dan onay sizin tarafınızdan alınmaz,bu durumda yetkili firmaların olmasının mantığı kalmıyor zaten)




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.