AKARYAKIT TANKLARININ İMALAT VE MONTAJ METHOD STATEMENTS (SARTNAMESI)
1-PROJE:
Genel:API 650 esaslari dahilinde Tank,Borulama ve NFPA (National Fire Protection Association) ve FMI (Factory Mutual Global) standartlarina gore yangindan Koruma ve Sondurme sistemlerinin projelendirilmekte.Yakit Tanklari dizayn projesi LOYD Veya Bureaux Veritas gibi ucuncu bir taraf konttrolluk hizmeti veren kurumlardan birine onaylattirilmakta ve buna gore imalat resimleri hazirlanmaktadir.
2-PROJELENDIRME KRITERLERI
API 650 uyarinca govdede kullanilabilecek minimum sac kalinligi 6 mm olarak sinirlandirlmistir. Tank saclarinin kalinliklari hesaplanirken 1 mm korrozyondan dolayi olusacak pas payi kabul edilmistir.Buna gore standart 1500 mm sac genisligine gore sac kalinliklari asagida gosterildigi gibi hesaplanmistir.6 feet genislikte sac kullanilmasi halinde donam kalinliklari API 650 standartlarina gore yeniden duzenlenmektedir.
VERILER:
CA=Test sartlarina gore korrozyon payi (1 mm- 1.6 mm)
D=Tank capi (m)
Tank yuksekligi=H (m)
Donam sayisi=(asagidan yukari dogru 1500 mm genisligindeki saclarin adet miktari)
Malzeme Standardi=A283M Gr.C
Musade edilen gerilim St=154
Alt Donam sac yuksekligi h1=(m)
Nominal Tank Capi r= (m)
Minimum sac kalinligi=6 mm
Kullanilacak sac ebatlari=t*2500*9000
HESAPLAMALAR
Ilk Donam
t1=4.9 D (H-0.3)/St + CA
Donamlarin sac kalinliklari bu yukardaki ana formule gore hesaplanir.
Ornekleyecek olursak 5000 m3 kapasiteli bir akaryakit tankinin
Cap D =22.5 m
Yukseklik H =13.5 m
1-2. Donam 12 mm ,3-4. donam 10 mm, 5.donam 8 mm, 6.donam 7 mm ,7-10.donam 6 mm,Taban saclari 7 mm, Konik Tavan saclarin et kalinliklari 5 mm dir.1500*6000 mm ERDEMIR 3237 (ASTM A 283) Gr.C esdeger saci.
Yangin sisteminin dizayninda hakim ruzgarin guney-bati istikametinden geldigi kabul edilir.(Butun dunya cografyasinda boyledir)
HAZIRLANACAK RESIMLER
a-Yakit tanklari,yangin suyu ve tanki borulama projeleri
b-Yangindan korunma ve sondurme sistemleri layout ve montaj resimleri
c-Tank borulama supportlama ve platform detay resimleri
d-Malzeme lsitesi ve ozellikleri
e-Tank pompaj ve yangin sondurme sistemleri kullanma talimatlari
TANK VE BORULAMA
Akaryakit tanklarinin imalatinda sac ve profillerin kumlamasi,shopprimer boyalarinin yapilmasi,saclarin kesimlerinin yapilmasi,merdiven ve platform gibi malzemelerin imalati,aluminyu ic yuzer tavanin (Internal Floating Roof) parcalar halinde imali,ve borulama supportlarinin imalati.
Tanklarin imalati: beton dayklarin ve tank temelinin hazirlanmasi,temel uzerine asfalt bitum kaplanmasi,asfalt zemin uzerine taban saclarinin serilmesi.Taban saclari govde capi 8 noktada seviye kontrolu yapilarak uyumsuzluklarin tespit edilmesi.Tank temelinin sekli,yuksekligi egimi ve seviyesi dikkatlice kontrol edilmelidir.Roper noktasi kot refaransinin kontrolu icin onemlidir.Buna gore tank hidrostatik testinde su doldurulacagindan kademe kademe oturmalar kontrol edilmelidir.Bu sebepten tank temeline henuz hic bir agirlik yuklemeden roper noktalari NIVO olcum aleti ile tespit edilir.A noktasi tanki sag ve solunda en az 2 yerde B noktasi tank temeli uzerinde O-90-270-360 derece noktalarinda olmak uzere 4 noktada tesi edilmektedir.A noktasini tank oturmalarindan korumak icin en az 30 metre uzaklikta olmalidir.
Taban saclarinin serilmesi :Temel uzerine refarans dairesi cizilerek ve cevre saclari bu olcuye gore yerlestirlmektedir.Cevre saclari yerine konulmadan once tek tarafli olarak alt takviye lamasi kaynatilmaktadir.Kaynak oncesi taban saclari cevre plakalari uzerine kum torbalari yerlestirlmekte gecici tespit plakalri kaynatilmaktadir.Taban saclarinin kaynaginda GERI ADIM teknigi uygulanmakta,taban plakalari projede gosterildigi gibi binme paylarina uygun olarak yerlestirlmelidir.Merkezdeki saca bosaltma kabi yerlestirilmis ve kaynagi yapilmis olmalidir.Taban plakalari da ayni sekilde kum torbalari yerlestirilip gecici takozlarla sabitlenmelidir.Taban plaklarinin kaynaginda dikkat edilecek 1.prensip minimum deformasyon icin kaynak metodunu uygun secmek ve uygulamaktir.Once kisa kaynaklar orta eksenden disa dogru sonra uzun kaynaklarin kaynagi yapilmalidir. Uzun kaynaklar yapilirken isinin ayni yerde yogunlasip fazla cekme yapmamasi icin geri adim metodu uygulanmalidir.Uygulama taban merkezinden disari dogru yapilir.Bindirme ve kose kaynaklari 2 paso atilmaktadir.Kaynaklarin vakum testi taban plakasi kaynaklarina (300 mmHg vakum basincinda vakum-kopuk testu uygulanmakta ve test raporlarina kayit edilmelidir.
Taban saclarinin kaynaklari tamamlandiktan sonra govde saclarinin monte edilmesi ve reglajlarinin yapilmasina gecilir.Buna gore govde saclarinin montaji icin gerekli eksen cap cizgisi cizilir ve noktalanir.Tabandaki egim goz onune alinarak cizilecek cap projedeki degerinden kesinlikle fazla olmamalidir.
-Taban uzerine cember cizildikten sonra projeye gore govde saclarinin ek yerleri belirlenir.Govde dikey kaynaklarinin taban saclari birlestirme kaynagi uzerine gelememsine dikkat edilmelidir.
-Cizginin merkez tarafina gelecek sekilde 5*50*50 mm ebadinda sac kulaklari her 500 mm de bir yerlestirlerek puntalanir.
-1.Donamin govde saclarinin tek tek montaji ve reglaji yapilir.
-1.Donam govde saclarinin diklik ve seviye kontrolu yapilir.Ayarin bozulmamasi icin gemici cektirmesi ile tank icinden taban sacina capraz tespit yapilir.
-Govde saclarinin 2.sirasini koymadan tank merkezine "gecici tavan destek kolonu" monte edilir.Devrilmeyecek sekilde triforlarla emniye alinmalidir.
-1.Donam govde saclarinin once dis dikey kaynaklari bitirilmelidir.Dikey kaynaklarda geri adim yontemi uygulanmalidir.
-Govde saclarinin kaynaklarinda once bir taraftan kok paso kaynagi ve bir sira kaynak yapilmali daha sonra diger yuzeydeki karbon-ark ve tas ile kok paso temizlenerek kaynak islemine gecilmelidir.
GOVDE SACLARI KAYNAK SIRASI
-Tank dis taraf dik kaynaklari 2 paso
-tank icinden karbon ve/veya tasla temizlik
-tankin ic kismi dik kaynaklari
-Tank dis kismi kaynaklarinin tamamlanmasi
-Tankin dis tarafi yatay kaynaklarinin tamamlanmasi
- tank icinden karbon ve/veya tasla temizlik
-Tankin icinden yatay kaynaklarin tamamlanmasi.
KONIK CS (KARBON STEEL) Ve ALUMINYUM YUZER TAVAN
HMT USA ve PS & S Ingiltere yapimi vey esdeger sizdirmazlik duzenekli API 650 standartlarina gore imal edilmesi.
YANGIN SUYU TANKI (KAPASITE 4000 M3)
cap D=20.00 m Yukseklik H=12.75 M 6-7-8 donamlar 10 mm kalinliginda 1500*6000 mm erdemir 3237 (ASTM A 283 Gr.C) Konik CS tavanli API 650
YANGIN SUYU POMPA ISTASYONU
1 Dizel motorlu pompa
1 Elektrik motorlu pompa
1 Elektrik motorlu Jockey pompa
Q=450 m3/h
H=80 mss
KOPUK HAZIRLAMA ISTASYONU
Kopuk hazirlama tanki 3000 litre baglanti ve gostergeleriyle komple
1 elektrik motorlu kopuk pompasi -1 dizel motorlu kopuk pompasi Q=14 m3/h H=90 mss
AKARYAKIT ANA POMPA ISTASYONU
Biri yedek olmak uzere :
2 Adet benzin pompasi
Q=450 m3/h
H=30 mSS
N=90 KW
2 Adet gazyagi pompasi
Q=300 m3/h
H=30 mSS
N=45 KW
2 Adet motorin pompasi
Q=300 m3/h
H=30 mSS
N=45 KW
DIZEL JENERATOR ISTASYONU
2*550 KVA dizel jenartor takimi 3450 ATAAC Caterpillar 500 KVA Stand by Power AP-550 Model 550 KVA standby Power perkins Baglantilari kontrol kumanda duzenekleri ve paneli yardimci donatimiyla birlikte.
KOMPRESOR
Suzulmus ve kurutulmus tesisat havasi 4-8 bar hava ureteci
TANK YUKLEME ISTASYONU
12 Gozlu tanker bosaltma sistemi.Tanker baglama agizlari olcme kontrol duzenekleri boru ve kontrol vanalari ve sundurmasi.
TANKER YUKLEME ISTASYONU
10 Gozlu ve 5 dolum kollu pompa istasyonuna sahip Pompalari olcu kontrol duzenekleri boru,ve kontrol vanalari ve sundurmasi.
YAKIT TANKLARI DOLUM BOSALTIM SEBEKESI
4 Adet yakit stoklama tankini doldurma be bosaltma icin gerekli borular,vanalari,baglama parcalari,destekleri,ve vanalari ile komple.API 5 L Gr B malzmeden ANSI B 31.3 Standardina uygun boru,vana ve baglama parcalari ( 8"-10")
YANGIN SUYU BORU SEBEKESI
NFPA Standartlarina uygun caplarda (6'-8"-10'-12') API 5L Gr B malzemeden dagitim borulari ve kapali devreler dusunulmus ve kritik noktalara 16 adet hidarant ve 6 adet hortum dolabi koyulmustur.Boru sebekesinin yangin suyu pompa istasyonuna baglantisida NFPA sistemlerine uygun olarak kurlmalidir.
TANKLARIN CEVRESINDE SOGUTMA SUYU PUSKURTME SISTEMI
Her tankin cevresinde 20 puskurtme memesi (sprink) tasiyan 2 boru halkasi (8"-6"-ve 4' borular) vana ve kontrol duzenekleri ve gostergeleri ile komple.
KOPUK DAGITIM BORUSU VE TANKLARIN CEVRESINDE SU-KOPUK SONDURME SISTEMI
Kopuk hazirlama istasyonundan tanklara kadar giden dagitim borulari (10'-8'-6') ve bunlara bagli her tank cevresinde 2 tane kopuk odasi tasiyan bir bilezik (3' boru) ile gerekli vana ve gostergeden olusan su-kopuk puskurtme sistemi.
DOLUM ISYASYONLARINDA SU-KOPUK PUSKURTME SISTEMI
Kopuk hazirlama istasyonundan tank ve tanker dolum isatasyonlarina gonderilen su-kopuk karisiminin bu istasyonlardaki yangin mucadelesi icin toplam 233 puskurtme memesi ile donatilmis boru,vana kontrol duzeneklerinden ve gostergelerden olusan sistem.
LABORATUVAR DONATIMI
Bir tanker bosaltma ve yukleme istasyonunun laboratuvarinda bulunmasi gerekli standart donatimi iceren bir olcme gozlemleme ve analiz duzenekleri komplesi.baslica bilgisayarlar engler viskozimetre cihazi,karbok kukurt tayin cihazi,alevlenme noktasi tayin cihazi ,Santrifuj cihazi saybolt viskozimetre ve cesitli sarf malzemesi.
Veysel Bilgin
Afghan National Petroleum Company
Technical General Manager
Afghanistan-2005