kadir510
kadir510
07 Kasım 2005

Hidrostatik Test

 

   Arkadaşlar hepinizi selamlıyor ve ülkemizde benim görüşümce el atılamsı gereken bir olayı gündeme getiriyorum.

  Özellikle son 10 yılda hızla gelişmekte olan boru hatları ile petrol veya doğalgaz taşıma işi gün geçtikçe daha da önem kazanıyor. Ben daha önce kullanım kapasitesi yüksek olan fabrikalar için RMS istasyonu imalatı yapan bir firmanın şefi olarak çalışıyordum.

   Boru hatlarında gördümk ibizim mütaahitler birbirlerini yiyorlar elin gavuru çok büyük kırımlarla alınan ihalelerdeki testler çok yüksek bedeller karşılığında yabancı firmalara yaptırılmaktadır.

  Nedir hidrstatik test neden yapılır , yapmadan önce nelere dikkat edilir. Bu ve bunun gibi detayları bir sonraki yazımda açıklamya ve sizlerle paylaşmaya çalışacağım.


kadir510
kadir510
08 Kasım 2005

 

 Kaynak imalatı bitmiş olan boru hattı biz mühendisler tarafından profili incelenir ve her biri max. 20 km den uzun olmayacak bölümlere bölünür. Bu bölme işlemleri yapılırken kullanılacak su ( nehir kenarı) ve bu suyu boru hattının içerisine basacak olan pompaların gücü dikkate alınır.

Ülkemizde ve dünyada standart olarak yapılan pompalar bu işler için pek uygun değildir.Onun için test firmalarının elinde özel yaptırılmış olan basma yüksekliği ve kapasitesi yüksek olan pompalar mevcuttur.Örneğin basma yüksekliği : 450m (45bar) , Kapasitesi : 400m3/h

Bu uygun test noktalarının belirlenmesinden sonra boru hattı bu noktalardan kesilerek hidrostatik testten önce gerekli olan temizlik için kesilmiş olan noktalara geçici alma-atma başlığı dediğimiz 10-12 bar max.dayanıklıkta yapılmış başlıklar kaynatılır.Bu başlıklardan her test bölümünde 1 tanesi alma 1 tanesi atma başlığıdır.Bu başlıkların arka tarafları temizlikte kullanılacak olan piglerin yerleştirilip alınması için kapaklı olarak imal edilmektedir. Bu işlemlerden sonra artık temizlik işleminiyapmaya başlayabiliriz.




kadir510
kadir510
08 Kasım 2005

Birazda Piglerden bahsetmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Pig şekil olarak kullanılacağı boru hattının çapına göre imal edilmiş ve farklı cinslere sahip olan bir malzemedir.Örneğin temizlikte fırçalı pig, hidroteste dolum pigleri , dent ve ovalite kontrolünde caliper pig , çatlak kontrolünde ultrasonik pig gibi.

Temizlik için kullanılacak olan fırçalı pigler ana gövde , lastik contalar ve fırçalardan olmak üzere 3 parçadan oluştuğunu söyleyebiliriz. Genel olarak temizlik esnasında fırçaların kalitesine bağlı olarak belli bir mesafe yürümeden sonra fırçalar değiştirilir. Fırçaların arkasında mevcut olan ve boru hattının iç cidarlarına baskı yaparak ilerleyen lastik contalar içinde aynı şeyi söylemek mümkündür.




talat
talat
25 Şubat 2006

bu bilgiler için teşekkürler




sevga
sevga
28 Şubat 2006

çok teşekkürler bilgi paylaşımı için...bu siteyi kuran arkadaşlarada ayrı ayrı çok teşekkürler...gerçekten çok faydalandım...


VEYSEL BILGIN
Danışman VEYSEL BILGIN
19 Haziran 2007

Arkadaslar konu basligi itibari ile yanlis yerde olup aslinda cok degerli bilgilerin aktarildigi bir yazidir.KADIR510 uye arkadasimizin yazisini dikkatle okumanizi tavsiye ederim.Bilgiler icin tesekkurler. 




neftci
neftci
14 Ağustos 2008

Hidrostatik test başlığı fotoğrafı




kedice
kedice
15 Ağustos 2008

çok teşekkürler!


ali orhun
ali orhun
15 Ağustos 2008

Testde su sıcaklığı da, basınç ve zaman gibi çok önemli parametredir.Şartnamenin Atıfda bulunulduğu  standartta mevcuttur test sıcaklığı




AvcılarMühendislik
AvcılarMühendislik
10 Haziran 2017

Merhaba arkadaşlar. Biz Hidrostatik test yapıyoruz , tüm cihazlarımız mevcuttur. 2-4-6-8-10-12 inc boru hatlarının testi kalibrasyon belgeli cihazlarımızla yapılır. Makina Mühendisi Şükrü Avcı : 0535 624 05 33
www.hidrostatiktescil.com




Rüştü Uysal
Rüştü Uysal
14 Mart 2019

test kulanılan term lerin anlamalarını biliyormusunuz ( yanı acılımı) 
VP 
VPA
Vt
ri
s
A   KATSAYISI 
K


fatih574
fatih574
7 ay önce

Merhabalar,

herkese kolay gelsin.

Hidrostatik test için en düşük metraj nedir, hangi metrajdan sonra hidrostatik firmasını çağırmalıyız.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.