marlo
Supervisor marlo
27 Mart 2007

Radyatör Montajında Yapılan Hatalar

Radyatör Montajında Yapılan Yanlışlar ve Hatalı Montajlar :
Günümüzün vazgeçilmez yapı elemanları içinde yer alan radyatörler, yanlış montajdan dolayı tam verimli olarak çalışmamakta ve bu yüzden her yıl milyonlarca dolar ülke ekonomine zarar verilmektedir. Bu yüzden; ister bireysel ısınma sistemlerinde ister merkezi ısıtma sistemlerinde olsun, radyatörlerin montajı mutlaka uzman teknisyenler tarafından proje ve şartnamelerde belirtildiği gibi yapılması gerekir. Ayrıca her üretici firma, ürettiği, üretimini yaptığı radyatörler ile ilgili montaj talimatlarını ve her radyatör için özel olan bağlantı ekipmanlarını radyatörler birlikte vermek zorundadır. Bu bilgiler doğrultusunda yapılan sağlıklı montajlar, hem yakıt tüketimini azaltacak hem de kullanıcıya ve dolayısı ile ülke ekonomisine katkıda bulunacaktır.

Aşağıdaki şematik olarak görülen montaj biçimlerinde, ısı kayıplarının ne mertebede olduğu görülmektedir: Bunlar sadece ülkemizde çok sık rastlana örneklerdir. Konu ile ilgili her türlü bilgiyi şirketimizin mühendislerinden alabilirsiniz.

 

Kayıp %1 -2
Yapı dış duvarları arasında ısı yalıtım malzemesi kullanılarak inşa edilmiştir. Radyatör'ün montajı tekniğine uygun olarak yapılmıştır. Radyatörün alt kısmında, hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde imalatçı firmanın tavsiyeleri doğrultusunda  yeterli boşluk bırakılmıştır. Radyatörün üstünde hava sirkülasyonu önleyecek herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bu şekildeki montaj en ideal montaj şeklidir ve ısı kayıpları minimumdur.

Bu durumda dahi radyatörün arka kısmından dışarıya üretilen ısının %1-2'si transfer olmaktadır. Bu kaçağın daha aşağıya çekilmesi için, tam radyatör arkasına gelen duvar yüzeyine ısı yalıtıcı levha konulmalıdır.

  

Kayıp %5 -10
Bu montaj şeklinde, bina dış duvarları yalıtımsız yapılmıştır. Ayrıca radyatörün üst kısmına, hava sirkülasyonun önleyecek biçimde kapatan denizlik tabir edilen mermer yada benzeri bir malzeme gelmiştir. Bu durumda montajı yapılan bir radyatörün ürettiği ısının %5-10'u dış havaya transfer edilmektedir.

Bu durumda olan bir yapıya monte edilecek radyatörlerin üstünde ve altında mutlaka ısı transferini yapabilecek şekilde boşluk bırakılmalıdır. Bu boşluklar üretici firmalardan edinilmekle beraber genellikle radyatör üstü ile denizlik arasında minimum 8-10 cm, döşeme ile radyatörün alt kısmı arasında da minimum 10-12 cm boşluk olmalıdır.

Isı kaçağını biraz aşağı çekmek için radyatörlerin arkasına gelen duvar yüzeyine ısı yalıtıcı levha yapıştırmak faydalı olacaktır.

  

Kayıp %15 -20
Buradaki örnek yapının dış duvarları yine yalıtımsızdır. Radyatörlerin monte edileceği yerler oyulmuş buraya gelen duvar kalınlığı daha da azalmıştır. Böylesi bir radyatör montajında üretilen ısının %15-20'si dışarıya transfer olmaktadır.

Hiç arzu edilmeyen bu tarz bir radyatör montajın yapılmaması gerekir. Bu durumdaki bir duvarı öncelikle ısı yalıtım levhası ve üzerine gelecek inşaat elemanları ile (tuğla, alçıpan vs.) kalınlığının arttırılası ve radyatör montajının bundan sonra tekniğine uygun olarak, radyatör altında ve üstünde yeterli hava sirkülasyonu boşlukları bırakılarak yapılması gerekir.

  

Kayıp %30 -50
Bu örneğimizde ise; radyatör montajından sonra radyatörün üstüne örtecek biçimde "kaş radyatör" tabir edilen bir ahşap veya benzeri malzeme ile radyatörün kamuflajı söz konusudur.

Bu durumunda teknik olarak kabulü mümkün değildir. Dekorasyon adına yapılan bu kamuflaj, radyatörün ürettiği ısının %30 ile %50 sini dış havaya transfer etmesi anlamına da gelir. Bu kaçak yapılan "kaş radyatör" ün şekline göre değişir. Bunun yapılması mutlaka gerekli ise ve mimari bir zorunluluksa, yapılacak kaplamanın ısı transferlerini ve mahal içindeki hava sirkülasyonu gerektiği biçimde ve yeterli oranda sağlayabilecek şekilde yapılmalıdır. Bunun için mutlaka bir ısı mühendisinden yadım alınmalıdır.   Bu tarz uygulamalarda gereksiz ısı kaçağını telafi edecek biçimde fazla radyatör kullanmak zorunludur. Aksi halde soğuk havalarda ısınmama problemi ile karşı karşıya kalınması kaçınılmazdır.

 

Kaynak : ısıtes


arandur
arandur
30 Mart 2007

dostum çok sağol bilgiler faydalı oldu.


aday
aday
15 Ağustos 2007

benim bir sorum olacak. radyatorler genelde isi kaybinin cok oldugu yerlere montaj edilir. Bu da genelde pencere kenarlari demek oluyor. Bunun esprisi nedir acaba. bu sekilde daha cok isi kaybi olusmaz mi. yani pencere altina radyator montaji yapmanin isi yalitimi bakimindan ne faydasi var.




marlo
Supervisor marlo
15 Ağustos 2007

Radyatör Montaj Yeri Seçimi
Bilindiği gibi yapılarda en büyük ısı kaybı camlardan olmaktadır. Çift cam uygulaması dahi bu durumu azaltmasına karşılık değiştirmez. Bu sebeple radyatörler zorunlu hallerin dışında mutlaka cam altındaki parapet yüzeyine monte edilecek şekilde projelendirilmelidir. Bir takım mimari zorunluklardan dolayı, radyatörler cam altlarına monte edilemiyor ise, bu durumda mutlaka ısı kaybının en fazla olduğu dış duvara monte edilmedilir. Aksi halde aşağıdaki şekillerde de görüleceği üzere bir takım mahsurlar ortaya çıkar.

Sağda görülen montaj biçimi yanlış bir uygulama şeklidir. Burada radyatör mahal içerisinde iç duvara monte edilmiştir. Radyatörlerin genel karakteristik özelliği olarak , ısınan hava oda içerisinde radyatörden yükselir , soğuk hava ise döşeme yüzeyinden radyatöre doğru akarak ısınıp tekrar yükselir. Bu bütün radyatörler için aynıdır. Bu yanlış montaj biçiminde iç duvara monte edilen radyatörün bulunduğu bölge çok sıcak dış duvara doğru ise doğal olarak oldukça soğuk olacaktır. Hatta bu sıcaklık farkı 8°C - 10°C' lere kadar dahi çıkabilir. Bu ısı farklılığı mahal içerisinde oldukça hızlı bir hava akımını oluşturacağından yaşayanların bacak ve ayaklarının üşümesi kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca ısınan hava gereksiz olduğu halde mahal tavanına sıkıştırılmakta ve gereksiz yere verimsiz kullanılmaktadır.
 

Bu şekilde ise radyatör doğru montaj yeri belirlenerek dış duvara ve camaltına monte edilmiştir. Bu uygulama biçiminde döşeme ile tavan arasındaki ısı farkı hemen hemen sıfırdır. Böylece hava sıcaklığının homojen olması sayesinde oda içerisinde hava akımı oluşmayacak ve radyatörlerdeki ısı dağılımı idaela yakın ve sağlıklı bir biçimde olacaktır. Mahal içerisinde yaşayanların da ayak ve bacak üşümesi ( hava akımının olmaması dolayısı ile ) ortadan kalkacaktır. Pencere yüzeyine yakın olan bölgelerdeki soğuk hava , radyatör üzerinden yükselen sıcak hava ile temaas ederek ısınıp yükselecektir. Böylece mahal havası homojen olarak ısıtılmış olacaktır.




aday
aday
16 Ağustos 2007

tesekkurler simdi anladim

 






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.

dogalgazfirmalari.com