mkaya
mkaya
31 Aralık 2007

Kapalı Genleşme Depolu sistem avantajları

* Açık genleleşme depolu sistemler atmosfere açık olarak çalışmaktadırlar. Bu sebepten Isıtma tesisatına sürekli hava (oksijen) girişi söz konusudur. Bunun sonucu olarak ısıtma kazanı, genleşme deposu, borular, vanalar ve diğer sistem ekipmanları zaman içerisinde korozyona maruz kalır ve
çürür.
* Açık genleşme depoları çatı katına yerleştirildiğinden ve zamanla korozyondan dolayı çürüdüklerinden binaların üst katlarını su basma riski vardır.
* Açık genleşme depolarının hacmi uygun hesaplanmamış ise ya da en üst kottaki radyatör ile arasındaki mesafesi yeteri kadar bırakılmamış ise, havalık borularından açık genleşme deposuna su sirkülasyonu olur.Bu da enerji kaybı yanı sıra pompa basıncını düºürür ve bu sebepten
tesisattaki kritik devrenin ısınmama problemi ortaya çıkabilir.
* Kapalı genleşme depolu sistemler atmosfer ortamına kapalı olduklarından sisteme oksijen girişi olmaz ve sistemdeki tüm elemanların ömrü uzar. Üst katlarda sürekli pozitif (+) basınç olduğundan hava yapma riski ortadan kalkar.
* Açık genleşme depolu sistemlerde, genleşme tankını ve kazana gidiş – dönüş bağlantı borularının iyi bir şekilde izole edilmiş olması gerekir. Oysa bir çok sistemde açık genleşme depoları izole edilmediğinden ve bu depolar ısıtılmayan mahal olan çatı arasına yerleştirildiğinden ciddi bir şekilde ısı kaybı söz konusu olur. Bu da yakıt sarfiyatını arttırmaktadır.
* Açık genleşme depolu sistemlerde, özellikle çok zonlu tesisat uygulamalarında, sabit basınç sağlamak mümkün değildir. Zonların çalışma
durumuna bağlı olarak sistemde basınç değişebilir. Kapalı genleşme depolu sistemlerde tüm zonlarda sabit basınç sağlanabilir.kapalı genleşme depolu sistemler atmosfere kapalı olduğundan sistemden zamanla su eksilmesi olmaz. Açık genleşme depolu sistemlerde buharlaşma sebebi ile zamanla sistemdeki su seviyesi düşer ve bundan dolayı sisteme sürekli su ilavesi gerekir.
* Bu yüzden her seferinde sisteme kireç, tortu ve oksijen girişi olur, sistemdeki tüm elemanlar kireç ve korozyon riski ile karşı karşıya kalır.
* Kapalı genleşme depolu sistemler direk olarak kazanın yanına koyulduğu için az yer kaplarlar. Kazan ile depo arasında uzun mesafeli boru hattı olmaz. Açık genleşme depolu sistemlerde hem çatıda gereksiz yer kaybı olur hem de kazan ile genleşme deposu arasında uzun mesafeli boru hatları çekilmektedir.
* Sirkülasyon pompalarının tesisat dönüşünde olduğu durumlarda Açık genleşme deposu ile tesisatın en üst kotundaki radyatör arasındaki mesafenin pompanın basma yüksekliğinden daha büyük olması gerekir.Bunun olmadığı durumlarda pompa basıncından dolayı açık genleşme depolarında taşmalar ve su seviyesinde düşmeler meydana gelebilir.Bu durumda üst katlardaki radyatörlerde hava yapma problemi ortaya çıkar.
* Açık genleşme depolarında sirkülasyon olduğunda pompa basıncı düşer ve bu sebepten tesisattaki kritik devrenin ısınmama problemi ortaya çıkabilir.
* Kapalı genleşme depoları Azot gazı ile basınçlandırılmıştır. Gaz basıncı zaman içerisinde düşmez ve bakım aralığı uzar.
* Kapalı genleşme depoları katı yakıtlı sistemlerde kesinlikle kullanılmamalıdır.
* Kapalı genleşme depolarının membranı butil kauçuk malzemeden yapılmıştır, Bu membran diğer lastik membranlara göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
UZUN ÖMÜRLÜ VE EKONOMİK BİR ISITMA TESİSATI İÇİN KAPALI GENLEŞME
DEPOLARINI SEÇMEK ÇOK DOĞRU BİR ÇÖZÜMDÜR


makahmet
makahmet
28 Ekim 2008

 

 

arkadaşlar  kapalı genleşme tankına  sahip merkezi  sistemlerde tesisatın dolup dolmadığını nasıl öğreniriz

????? 




cafer.
cafer.
28 Ekim 2008

katı yakıtlı sistemlerde her şeye rağmen en uygun açık genleşme deposudur


makahmet
makahmet
28 Ekim 2008

arkadaşlar  kapalı genleşme tankına  sahip merkezi  sistemlerde tesisatın dolup dolmadığını nasıl öğreniriz

?????  sorum halen geçerli

 




cafer.
cafer.
28 Ekim 2008

kazan üzerindeki manometreden anlaşılabilır amatesisatın üst noktalarında otomatik hava tahliye pürjörlerinin olması gerekir


unalali
unalali
05 Kasım 2008

arkadaş sorduğun  soruyu cevaplıyımelimden geleni kapalı genleşmede tesisatın dolduğunu kazanın üzerinde veya kollek törün üzerindeki baro metre nasıl dolduğunu mesela bina kaç katlı diyelim beş katlı her katın arası üç metre  beşle  üçü  çarp  1,5 bar  su basacaksın,


unalali
unalali
05 Kasım 2008

arkadaşlar katı yakıtta kesinlikle kapalı genleşme deposu takılmaz sebebi elektrikler gittiğizaman pompa çalışmaz dolayısıyla katı yakıtlı kazanın içinde yanan kömür vs yanan cismi hemen dışarı atamassın veya unuttun yada evde yoksun her neyse sürekli altı yandığı için genleşme deposunun içinde şamyel var şiştikce patlar  şuda var üs katlarda zıtr bırt hava yapar başka yerden hafifden su damlasa hemen hava yapar vel hasıl kesinlikle olmaz,


cafer.
cafer.
05 Kasım 2008

kapalı genleşme tanklı sistemlerde tesisatın en üst noktalarından alınan havalık boruları haberci borusu gibi kazan dairesine indirilmelidir ucuna da vana takılmalıdır. vana açılıp daha sonra kazana su verilmelidir su geldiginde kazana su verme vanası kapatılır haberci borusu ucundakı vana da kapatılırsa tesisat tamamen doldurulmuş olur.




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.