kemalt26
kemalt26
05 Mart 2009

Peteklerin yarısı ısınıyor

Merhaba arkadaşlar;

Sorunum büyük bu yüzden ayrıntılı bir biçimde anlatacağım.Umarım bir çözüm bulunabilir.

4 katlı ve 4 daireli binada dogalgazlı kat kaloriferi var.Ben 4.kattayım,demirdöküm petek var,peteklerin 10 dilimden sonrakilerin alt tarafları ısınmıyor.Benden önceki ev sahibi bu sorun için ilave petek yapmış fakat ilave petekler ise hiç ısınmıyor.

1-Bina 4 katlı her katta bir daire var.Kat kaloriferi 50 Kw(43.000 kcal/h)doğalgazlı 2)-kazanda 8,5m3h-2,4 mSS (tekdevirli)devirdaim pompası var. 3)-Bina alanı 10 m en-10 m boy 15 m yükseklik(ölçmedim ama ortalama) daire brüt  120 m2

önce hava vardır diye peteklere oto.pürjör taktırdım hava sorunu yok su son petege sıcak olarak geliyor fakat sonra soguyup kalıyor.Bu yüzden pompa da mı bir sorun var diye düşünüyoruz.O yüzden kazan ve pompa değerlerini verdim.Ben netten baktım pompa yetersiz olabilirmi diye düşünürken sanki fazla gibi geldi.bu arada kazan dairesinde tizbirses var sanırım pompanınsesi benim odalara kadar geliyor.

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..

 


Ragıp
Ragıp
05 Mart 2009

Sizin pompa karakteristikleriniz yeterli.

Her daire için kolonlarda farklı ana vanalar varsa alt katlardaki vanaları biraz kısınız.Su en kısa yoldan geri döneceği için son kattaki radyatörlere su debisi az geliyor.Alt katlardaki ana vana yada radyatör vanalarını biraz kısarsanız sorun çözülür.Yani iyi bir reglaj ile sorununuz çözülür.




kemalt26
kemalt26
05 Mart 2009

bu arada kazanda kapalı genleşme deposu yok,çatıda imbisat deposu var.

devirdaim motorunun yeterli olup olmadıgını denemek için ilk üç dairenin petek vanalarını kısıp 1 saat kadar bekledik fakat bizim peteklerdeki sıcaklıkta en ufak bir değişme olmadı.Aynı sorun 3.kattakı dairede de var.1 ve 2.dairelerin durumunu bilmiyorum çünkü yeni taşındım




hvac
Uzman hvac
05 Mart 2009

Kemal Bey, öncelikle sisteminize kapalı genleşme deposu taktırmanızı öneririm.

Soruna gelince cihaz 43.000 kcal/h ise bu cihaz size 43.000/20.000 = 2,15 m3/h. sıcak su verir.Pompa değeri 8,5 m3/h ve tek devirliyse aradaki farkada bakarak suyun tam ısınmadan kazandan çıktığını söyleyebiliriz.Pompanızın basma yüksekliği 2,5 mSS yani 25 m olarak seçilmiş bu normal görünüyor.Ayrıca borulardan tiz bir ses geldiğinide döylediniz.Bu durum genelde boru çaplarının dar seçilmesinden dolayı olur.Dar olunca debi azaldığı gibi hız arttığından ses oluşuyor.Aslında tesisatınızı iyice bir kontrol ettirmelisiniz.Bunun dışında peteklerinizin ana branşmanlara uzaklığı bağlantı borularının çaplarının dar olması bile buna sebep olur.Hesap yapılırken radyatör ekleneceği düşünülmediğinden boru çapı ona uygun seçilir.

Binanın mümkünse kalorifer projesini bulup durumu bir kontrol ettirmeniz iyi olacaktır eğer mümkünse yada tecrübeli bir mühendislik firmasından yardım isteyebilirsiniz ama bence ek radyatörleriniz ve sirkülasyon pompası size sorun yaratıyor.Bu konuda yardım alırsanız iyi olur diye düşünüyorum.Pompa olarak 2,5 m3/h gibi bir değerde 3 kadameli cihaz bulursanız biraz daha rahat edersiniz.İyi günler.




muludeveci
muludeveci
05 Mart 2009

merhaba

--ilk olarak 4 daire için kullanılan 50 kW lık cihazın kapasiteside çok düşük. cihazın birde verim değerini göz önünde bulundurduğunuzda, cihazın gerçek kapasitesi 35-40 kw lar kadar düşüyor olabilir.
--Pompanız aşırı büyük seçilmiş ve kazan dönüş suyu sıcaklığınız kontrolsüz ise, hvac isimli üyeninde belirttiği gibi cihaz tesisata yeterli sıcaklıkta su gönderememektedir.

- size tavsiyem modülasyon yeteneği iyi bir duvar tipi yoğuşmalı bir kazan kullanın ve ısınma sorununuz çözülsün. 80 kw gibi bir cihaz işinizi çok rahat çözecektir. İyi bir mühendislik firmasıda tesisatın geri kalan kısmındaki malzemeleri kontrol ederek, size bilgi verecektir.



cafer.
cafer.
05 Mart 2009

pompa dönüşte mi gidiş hattındamı acaba

 




akbaba
akbaba
05 Mart 2009

1.Radyatörlerin içini temizleyin 2. Radyatörlere çapraz bağlantı uygulatın. 3.Sn.Ragıp arkadaşın belirttiği gibi daire girişlerinde ayar vanası varsa bu vanalardan yoksa radyatör alt vanalarından debi ayarı yapılmalıdır. Bunun için birici kat vanaları 3/4 kapalı, ikinci kat vanaları 2/4 kapalı, üçüncü kat vanaları 1/4 kapalı, dördüncü kat vanaları tam açık olmalıdır.Kolay gelsin.


selka
selka
06 Mart 2009

sürekli aynı sorun

kısaca yazayım ilk once kapalı genleşme taktırın ardından sirk. pom donüş hattı üzerinde ise gidise alın sorun kesin olarak cözülür kapalı genleşmede sirk. pom. konmasa dahi ısınma sorunu olmaz 3 yollu vananız var ise kontrol edin karışımda ise saptırmaya alın konu ile ilgiligi yardım icin arayabilirsiniz




kemalt26
kemalt26
06 Mart 2009

öneride bulunan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.

motor kazanın dönüş hattında, herkat için ayrı vana varmı tam bilemiyorum.Kalorifer projesini bulamadık.Hafta sonu tekrar tesisata bakayım.

Bu arada arkadaşların ortak görüşü,yanlış anlamadıysam şu an için en acil(kazan ve tesisat ile ilgili görüşleri daha sonra değerlendirmek üzere) pompayı gidiş yönüne takmak,pompayı 3 kademeli ve pompa değerini 2,5 m3/h olarak seçmek ve kapalı genleşme taktırmak.

Ayar vanaları ile ilgili bilgim şu an yok.Boru çapları da yetersiz olabailir o zaman bütün tesisatın yeniden yapılması gerekirki pek mümkün görünmüyor gibi.




selka
selka
06 Mart 2009

sirkilasyon pompalrının gidiş hattına alınması genleşme tankı iptali (acık genleşme) kapalı genleşme kurulması hava prüjörlerinin takılması icin istanbul ici fiyatımız 1500 ila 3500 lira arasında degişiyor sehir dışı icin ise km. basına 0,50 kuruş alıyoruz ve sistemi 2 yıl garantili yapıyoruz sein durumunda ise 1 parmak boru çapı dahi yeterlidir yani tesisat degişmesine gerek yok uyguladıgımız yerlerde gece kazan kapanında son soguyan yerler en ust kat oluyor bu sa sıcaklıgın yukarı hareketinden kaynaklanıyor egerki 3 yollu vana ve eko panel de taktırırsan bunların fiyatıda 2000 euro gibi bir bedel tutuyor

ANCAK SUNU UNUTMAMAK LAZIM BU BEDELLERİN HEPSİ KENDİNİ EN COK 1 YIL İCİNDE AMORTİ EDİYOR

7460 lira gelen ve ısınamayan bir sisteme 3500 lira ile mudahale ettik 4 gün sürdü işimiz su an 4300 lira fatura odediler adamdaki seviç i gorsen yanmi ilk faturada cıktı parası 70 derecede ısınamıyoruz diyorlarıd simdi ise 55 derece dahada düşürecekler ama genleşme sorunu




hvac
Uzman hvac
09 Mart 2009

Boru çapı konusunda eminim proje ve pratik tecrübeli bir arkadaşım vardır ki size 11/4" ten aşağı boru çekmeyin diyecektir.Hesabını size burada yazmam uzun sürer ama 1" bence biraz küçük olur.

Ülkemizde 100 m2 bir daire yaklaşık 12.000 kcal/h'a ihtiyaç duyar bu tabi yalıtıma ve evinizin hangi yöne baktığına göre de değişir.

Daha fazla kafanızı karıştırmadan dediğiniz gibi pompanın yönünü değiştirip 3 devirli uygun pompa almanız ve birde genleşme tankı ekletmeniz sorununuzu çözecektir, fakat mutlaka boru çaplarınıda unutmayınız.Bugün 43 kW cihaza 11/4" boru kullanıyoruz ki siz kendi cihazınızı hesap edin.Çap düştükçe debi yani tesisata giden su azalır ama hız artar.Uygun hız ve debi konforunuzu sağlar.




kemalt26
kemalt26
10 Mart 2009

Arkadaşlar tesisatı tekrar inceledim.Anladığım kadarıyla eksik kalanları anlatayım.

Kazanın ÇIKIŞ ve DÖNÜŞÜNDEN 2 ayrı boru çatıya kadar cıkıyor ve çatıdaki DEPO ya  giriyor.

Ayrıca  dairelerden cıkan sıcak su boruları catının dört köşesinden cıkıyor ve hepsi toplanıp DEPO ya giriyor.(bu boruların hepsinde vana var ve vanalar açık durumda)

DEPO dan 2 tane tahliye borusu cıkıyor uçları boşta.Biri catıdaki pis suborusuna gidiyor,diğeri ise kazan dairesine kadar iniyor ve ucu boşta.

DEPO TAMAMEN kapalı hiç açık yeri yok kaynaklı.Birde DEPO nun üstünden bir boru daha çıkıyor ters U şeklinde onunda aşagıya bakan ucu açık durumda.

DEPO SICAK durumda.

Durumu değerlendirirseniz sevinirim.

Tekrar teşekkürler.

 




hvac
Uzman hvac
10 Mart 2009

Bahsettiğiniz sistem açık genleşme yada açık imbisat deposu olarak adlandırılır ve sadece katı yakıt kazanlarında kullanılmak için önerilir.Sıvı ve gaz yakıtlı sistemlerde mahsurları şunlardır:

1- Sistem havaya açık olduğundan (boruların ucu atmosfere açık) Kazandan ısıttığınız su ile hava temas edecek ve siz atmosferi ısıtmaya çalışarak bir miktar ısıyı havaya vereceksiniz.

2- Havaya açık olması nedeniyle tesisata giren hava, özellikle son katta radyatörlerde hava olmasına ve radyatörün tam ısınmamasına neden olacaktır.

Sizde 43,000 kcal/h. kazan olduğuna göre 140 lt civarında bir kapalı genleşme tankı sizi rahatlatacaktır, fakat pompa konusunu lütfen kulak ardı etmeyin.

Bir tadilat gerçekleştireceğinizi de düşünürsek lütfen iyi bir mühendislik firmasına başvurun ve bir keşif isteyin, makina mühendisi arkadaşa danışın.Son olarak pompanın dönüşte olması pompayı dahada zorlar.Sirkülasyon pompaları suyu emip basmaz, kendisine gelen suyu basar.Kazandan çıkan sıcak su direk pompaya gelir, pompada gelen suyu basar.




kemalt26
kemalt26
11 Mart 2009

Arkadaşlar önerileriniz ve paylaşımlarınız için herkese cok teşekkür ediyorum.

Önerilerinizi değerlendireceğim.Umarım sorunumuz çözülür.

 






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.