Ragıp
Ragıp
02 Ocak 2010

Yerden Isıtma Borusu Ek yapılması

Yerden ısıtma tesisatı yapan arkadaşların tecrübesine ihtiyaç vardır.Yerden ısıtma tesisatı yaptığımızda borulardan bayağı bir fire kalmaktadır.Bu boruları nasıl değerlendirebiliriz?Bazı branşmanlarda iki fire boruyu (kısa kalmış artmış boru) ekleme rakoruyla eklesek ilerde sorun çıkarmı ki arıza olduğunda zaten bu işlemi yapıyoruz.

Bu konuda görüş bildiren olursa sevinirim.


makahmet
makahmet
04 Ocak 2010

peteğe giden yerden ısıtma borusunun su kaçırdığı   anlaşılırsa:

kollektördeki mini vana sökülür.  radyatördeki vana sökülür. hasarlı borunun her iki ucu  serbest kaldıktan sonra   kılıf içindeki boru çekilir( tabiki çok zahmetlidir bu çekme işi)  ..  ve yeni boru kılıf içerisinden içeriywe doğrıu itilerek radyatörün arka duvarında çıkması sağlanir.   bu dediğim işlemi kılavuz yaylarla  da yapılabilir.

eğer tesisat yaparken parça boru kullanıp rekorlarla birleştirme yapmışşanız   bu işlemi yapamazsınız.  tesisat yapılırken kılıfı sağlam olmayan( delik kılıf) bor u  kullanmışşanız    boruların üzerine dökeceğiniz şap (beton)  ile boru birbirine yapışacağından yine boruyu sökemezsiniz. her iki duruömdada o peteğe sıvaa üstünden 2. bir hat çekmek zorunda kalırsınız.

elde kalan parçalar fire kaybı olarak   müşteriye verilecek hesaba yansıtılırsa maddi olarak sorun teşkil etmez.




Trengineer
Trengineer
04 Ocak 2010

Mobil borunun metresi 70 kuruş, fittings ise 2,5-3 tl olduğu düşünülürse ek kullanmanın pek mantığı olmuyor kalan parçaları kısa hatlarda kullanabilirsiniz ya da arkadaşın dediği gibi müşteriey fatura edilebilir...


Ragıp
Ragıp
04 Ocak 2010

Görüşler için  için teşekkür ederim,ancak sorduğum konu mobil tesisatta değil yerden ısıtma tesisatında idi.Fiyatı önceden verip sözleşme yaptığımızda fireyi yansıtmamız mümkün olmuyor.Ör.25 mt boru artıyor,bir başka işte bunu değerlendirmek istediğimde ekleme rakoruyla eklesem ki bu rakor zaten şap içinde kalıyor,böyle uygulama yapmanın ne  sakıncası olabilir demiştim? 

Saygı ve sevgilerimle




gönay_27
gönay_27
04 Ocak 2010

Kollektöre yakın olan bir mahalde yaparsan bir sorun olmaz demek istiyorum ; tabiki bu biraz ustana güvenle ilgili bir konu ve başında durmakla ilgili , boru çok ince olduğundan ekleme yapıldığında delik çapı iğne deliği gibi kalabilir ve bu o bölgede ısınmamaya kadar varabilir , eksenler arasını tam karşılamalı yapılan kaynak düzgün bir zeminde , rakor ile boru sıcaklığı aynı olmalı  , yerden ısıtma kullanarak bir çok camii tesisatı yaptık bu şekilde biraz özenle gerçekten bir sorun çıkmıyor .


erdal161
erdal161
04 Ocak 2010

o riski aldığına gerçekten ama gerçekten değmez. ilerde bir kaçak olduğunu düşün nasıl müdahale edeceksin ? yada o evde kendinin oturduğunu düşün mesela ve kaçak var kırmak dışında ne yapabilirsin ki ? kırıp o değişimi yapan ustanın aklından geçenleri ve ev ahalisinin hakkındaki düşünceleri düşün bir an...


bilmak
bilmak
29 Temmuz 2010

Ben olsam baktım boru artacak (yerden ısıtmada) müşteriden zaten parasını almışım , iki-üç tur daha döner o boruyu eve gömerdim.
Zaten müşterinin olan malı müşteriye burakırdım





Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.