elartanibereket
elartanibereket
25 Ekim 2017

DOĞALGAZ ALARM SİSTEMLERİ

Doğal gaz normalde kokusuzdur ancak sızıntı halinde fark edilebilmesi için kokulandırılır. Havaya göre 0,58-0,79 arasında olup, havadan hafiftir. Bu nedenle kaçak halinde tavana doğru yükselir. Havadan hafif olması nedeniyle mevcut doğal yada cebri havalandırma ile LPG'ye kıyasla çok daha kolay tahliye edilebilir ve gaz kaçak kontrol sistemleri daha kolay ve ekonomik dizayn edilebilir. Doğal gaz zehirli değildir, ancak hava ile %5–15 oranında karıştığında patlama özelliğine sahiptir. Bu nedenle doğal gaz tesisatı ve cihazı bulunan yerlerde gaz alarm sistemlerinin kullanılması gerekmektedir.

Bir gaz alarm dedektörü ve sistemi şu ana elemanlardan oluşur.

1.Algılatıcı Sensör 

Bu sensör sistemini en önemli elemanıdır. 2 tipi vardır;

Yarı iletken esaslı sensörler : Seçici özelliği yoktur. Her türlü yan oluşuma (duman, yemek buharı, alkol, amonyak vesair) karşı duyarlı olup, doğal gaz dışında da alarm vererek yanlış uyarılara neden olurlar.

Katalitik esaslı sensörler : Bunlar yakma prensibi ile çalıştıklarından kesinlikle seçicidirler ve doğal gaz ya da LPG gibi hidrokarbon kökenli gazlar dışında hiçbir yan oluşuma karşı yanlış alarm vermezler.

2.Elektronik Değerlendirme/Gösterge/Kontrol panosu

3.Sesli/Işıklı Uyarı Düzenekleri

4.Otomatik Gaz Kesme Ventili

Gaz alarm sistemleri bu dört elemanın değişik kombinasyonlarında olabilir. Genel olarak bir kazanın gücü 140 KW'tan fazla ise veya kazan dairesinin tüm kapasitesi 1400 KW'tan fazla ise yada kurulu kapasitenin kazan dairesi hacmine bölümü 1100W/m3'den fazla ise gaz alarm cihazı kullanmak gerekir. Bu değer 2800W/m3'ten büyük ise 2 cihaz kullanılmalıdır. Aşağıdaki hallerde ise kapasiteye bakılmaksızın mutlaka bir gaz alarm cihazı kullanılmalıdır;

• Talebe yurdu, okul, hastane, tiyatro, sinema gibi insanların toplu halde bulundukları yerlerde,
• İmalat yapılan iş yerlerinde (Exproof)
• Kazan dairelerinde, ticarethanelerde (Exproof)
• Aynı kazan dairesinde doğal gazla beraber katı yakıt veya sıvı yakıt kullanıyor ise,
• Doğal gaz tesisatının geçtiği alanlarda ahşap döşeme varsa,
• Havalandırmanın sağlanamadığı alanlarda,

Konutlarda gaz alarm cihazının konumu doğru çalışma için çok önemlidir ve kontrol edeceği gazın cinsine göre değişmektedir. Doğal gaz için tavandan 20–30 cm aşağıya, LPG için tabandan 20–30 cm yukarıya yerleştirilmelidir. İlk yanma sırasında sızabilecek gazdan etkilenerek yanlış alarm vermesini önlemek için gaz alarm cihazları:
• Kombiden 1–2 metre,
• Fırın ve ocaklar dan 2–3 metre uzağa yerleştirilmelidir.


Bu konuda henüz bir cevap yazılmamış.



Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.

dogalgazfirmalari.com