Ahmet Solmaz
Uzman Ahmet Solmaz
15 Kasım 2019

Yoğuşmalı kombiler küçük dairelerde sizce ne kadar verimli olur ?

Bu Konunun amacı aslında hem bilgi vermek hemde düşüncenizi almak Premix yoğuşmalı kombiler 70 - 80 metre karede sizce nekadar verimli olabilir.
 
Nisan ayı itibari Konvansiyel kombiler üretimi durduruldu ve ekim ayı itibari ile Condese (Yarı Yoğuşmalı) tabir edilen kombilerin üretimide durduruldu. Yoğuşmalı kombiler 70 - 80 metre karede sizce nekadar verimli olabilir. çevre için yararı güze ama sizce tam anlamıyla yoğuşma yapar mı?


Yoğuşmalı kombi nedir?TT
Gaz halindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesi olayına yoğuşma denir. Doğalgazın yanması sonucunda ortaya çıkan ve bacadan dışarı atılacak baca gazının su buharındaki enerjiyi özel ısı eşanjörü sayesinde geri kazanarak toplam verimi arttıran cihazlara yoğuşmalı kombi denir.
 
Neden yoğuşmalı kombi tercih etmeliyim?
Verimi klasik kombilere göre daha yüksektir. Bu sayede daha düşük yakıt tüketimi vardır. Düşük baca gazı sıcaklıklarına sahiptir. Alev boyunu ihtiyaca göre ayarlayarak, dur/kalk yapmadan modülasyonlu şekilde çalışır. Fan modülasyonu sayesinde tüketilen gaz miktarına bağlı olarak yüksek yanma verimi elde edilir ve çok daha sessiz çalışma sağlanır. Daha düşük emisyon (CO ve NOx) oranları ile daha çevrecidir.
 
Yoğuşmalı kombi alırken nelere dikkat etmeliyim?
Fiyatı yüksek olan ürün, kaliteli ürün demek değildir. Satın alırken klasik kombilere göre ne kadar az fark öderseniz, yapacağınız tasarruf kısa sürede ödediğiniz farkı geri almanızı sağlar. Yoğuşmalı cihazlar ileri teknoloji ürünü olduklarından dolayı marka ve üretici firma çok önemlidir. Daha az arıza ihtimali olmasına karşın yine de servis ağı güçlü bir firma tercih edilmelidir.
 
Ne kadar zamanda kâr’a geçebilirim?
Yoğuşmalı kombi, standart kombiye göre daha düşük gaz sarfiyatı yapacağından ilk yatırım maliyetini, kullanıma göre değişkenlik göstermekle birlikte, 1-3 yıl gibi kısa bir sürede amorti edecek olup, ekonomik ömrü süresince daha az doğalgaz faturası ödeyerek kara geçebilirsiniz.
 
Hangi tip tesisatlarda kullanabilirim?
Yerden ısıtma ve 5 metre dahi olsa bile radyatörlü sistem gibi her türlü ısıtma sistemine uygundur. 
 
Ne kadar alanı ısıtabilirim?TT
İstanbul şartları ve izolasyonu kötü olmayan normal daireler için pratik olarak hesaplanmış ısıtılabilecek alanlar şu şekildedir.
 
140 m²’ ye kadar 20.000 kcal/h
200 m²’ ye kadar  26.000 kcal/h
 
50 derecenin altında çalışması durumunda; normal kombilerde verim %79’a kadar düşmekte, yoğuşmalı kombilerde ise %109’a kadar çıkmaktadır, bu nedenle %30 tasarruf oluşmaktadır.
Kime ve nasıl montaj yaptırabilirim? 
Yoğuşmalı kombinizin montajını ilgili firmasından bu konuda eğitim almış teknik personeline, gaz dağıtım şirketinin teknik şartnamesine uygun olarak yaptırtınız. 
 
Montaj’da nelere dikkat etmeliyim?
Yoğuşma esnasında bacada oluşacak yoğuşma suyunun ortamdan güvenle tahliyesini sağlamak için yoğuşma suyunun kapalı gidere bağlanması gerekir. Yoğuşmalı Kombinin balkona takılması durumunda, balkonun kapatılması gerekmektedir. 
 
Ekonomik ömrü ve garanti süresi ne kadardır?
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği ekonomik ömür 10 yıl olup, Yoğuşmalı cihazı daha uzun yıllar kullanmanızı ümit ederiz. Her yıl kış öncesi ücreti karşılığında yetkili servisine bakım yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Garanti süresi markasına göre 2-10 yıl arasında olup, isteğe bağlı 2’şer yıllık ek garanti satın alabilirsiniz. 

Yoğuşmalı Kombiler Zorunlu Hale Geliyor!

Yoğuşmalı Kombiler, klimalar gibi enerji tüketen elektronik cihazlarda görmeye alışkın olduğumuz ErP değerinin ne anlama geldiğini biliyor muydunuz? ErP’nin açılımı olan Energy Related Products, Avrupa Birliği Enerji Verimliliği Direktifi tarafından belirlenen bir yönetmeliğe göre düzenleniyor. Son zamanlarda gazete ve televizyonlarda yeni direktifle ilgili haberler dikkatinizi çekmiştir. Alınan yeni karara göre yoğuşmalı kombiler artık zorunlu hale geliyor.

Bu karar şu ana kadar evlerde kullanılan kombiler ile satışı devam eden kombilerin acilen değiştirileceği anlamına gelmiyor. Mevcut cihazların kullanım ömrü tamamlanana kadar çalışmaya devam edilecek. Ancak Nisan 2018’ten itibaren sadece yoğuşmalı kombi üretimi yapılacak.

Yeni direktif ülkemizde üretilen veya ithal olarak satın alınan kombiler arasında 400 kilovata kadar ısıtma kapasitesine sahip olan kombi ile kazanların yoğuşma sistemine sahip olmasını gerektiriyor.

Büyük resme bakıldığında bu kararın aslında hem ülke ekonomisine hem bireysel olarak aile bütçesine hem de doğaya olumlu katkıları olduğunu söyleyebiliriz.

Bildiğiniz gibi yoğuşmalı kombi fiyatları sıradan kombi modellerine oranla daha yüksek fiyatlara sahip. Bu yeni kararla birlikte aradaki fiyat farkının 800 – 1000 TL arasında olacağı söyleniyor. Ancak yoğuşmalı kombilerin uzun vadede pek çok açıdan daha avantajlı olduğu da bilinen bir gerçek.

 

Yoğuşmalı Kombi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

1- Yoğuşmalı kombiler %30’a varan enerji tasarrufu ve verimlilik sağlar.

Diyelim ki geleneksel bir kombi ile faturanız 100 TL geliyordu. Yoğuşmalı kombiye geçtikten sonra bu sayıda %30’a varan bir tasarruf imkanı bulunuyor. Çünkü yoğuşmalı kombilerin çalışma prensibi geleneksel kombilerden farklı olarak ortaya çıkan atık gazdan tekrar ısı enerjisi elde etmeye imkan tanıyor. Yüksek enerji verimi çok kısa sürede ödenen kurulum ve değişim maliyetlerini amorti edecek nitelikte.

2- Yoğuşmalı kombiler çevreyi koruyor.

Son yıllarda olumsuz etkilerini gittikçe daha fazla gördüğümüz küresel ısınma ile gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakmak daha da zorlaşıyor. Doğayı korumak ve çevreye verilen zararı önlemenin yollarını aramak sürdürülebilir bir gelecek için hayati önem taşıyor. Yoğuşmalı kombiler atık gazı kullanarak salınan zararlı gazları da azaltmış oluyor.

3- Yoğuşmalı kombiler oda termostatı ile ekstra konfor ve tasarruf sağlıyor.

 

Oda termostatları özellikle izolasyonu iyi yapılmış ortamlarda yoğuşmalı kombinin tasarrufunu arttırarak kullanıcıya mükemmel bir konfor sağlıyor. Gün içinde hava sıcaklığı değişkenlik gösterse de siz ortamın hangi sıcaklık değerinde olmasını istiyorsanız oda termostatını ayarlıyorsunuz ve kombiniz otomatik olarak istenen sıcaklığa göre çalışıyor. Böylece siz rahatınızdan ödün vermezken sürekli aynı performanstan kaynaklanan enerji tüketiminin de önüne geçilmiş oluyor.

Alınan bu kararın ülkemiz ve gelecek nesiller için faydalı sonuçları olacağına inanıyoruz. Siz de yoğuşmalı kombilerin zorunlu hale getirilmesinin ardından kombinizi yenilemek, yeni yapı projelerinizde yoğuşmalı modellere yönelmek istiyorsanız sitemizi ziyaret edin. En uygun kombi fiyatları, size özel ödeme kolaylıkları ve uzman ekibimizle bu geçiş sürecinde yanınızdayız!

Alıntı- Kaynak 
http://www.dogalgaz.com.tr/yayin/214/_6028.html






canguntan
Danışman canguntan
15 Kasım 2019

Modülasyonlu oda termostatı kullanımı ile yoğuşmalı kombiler, konfor sıcaklığından en ekonomik şekilde yanar. Hatta oturma odasında oda termostatı ve diğer odalarda termostatik vana olan tesisatlar yaptırdım, tüketim iyice düştü.
Yoğuşmalı kombilerde son nokta ise modülasyon oranları. Artık kombi seçerken yoğuşmasız v.b. seçme şansı yok, fakat yüksek modülasyon oranı olan premix cihazlar çıktı artık.
Tabi henüz ne kadar verim farkı olacak hesaplamadım ama cihazı iyi seçmek lazım. Arıza oranı yüksek cihazları tercih etmemek lazım. 
YErli derseniz Demirdöküm bile ne yazık ki Vaillant Group'a ait. Sadece ECA var ki o da Bosch tarafından alınacak diye bir söylenti var. 
Güzel bir haber ise Ferroli firmasının bir Türk grup tarafından alınmış olması. 
Cihaz seçiminde çok dikkatli olmasınız, servisi olmalı, verimli ve uzun ömürlü olmalı.




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.