pcmuratpc
pcmuratpc
03 Şubat 2011

Kombi Sorunu?

Merhaba arkadaşlar,\r
Bizde Vaillant VCK 180 marka bir kombi var 5-7 senedir kullanıyoruz. Arada bakımı yapılıyor. 3 şubat 2011 de de broşürden numarasını aldığım bir servise bakımını yaptırdım. Gelen arkadaş içini açtı bi kaç kurcaladı ve sıcak su ile peteklere giden suyun karışmamasını sağlayan vanada arıza var dedi bunun değişmesi 500 euro fakat tamiri ise 300 tl dedi orda arkadaşın biraz dolandırıcı olduğunu farkettim ve sadece bakımı yap dedim bakımı yaptı neyse daha sonra 25 lira ücreti verdim gitti. Sonra bi baktım peteklerden birinde ses geliyor böyle tik tık gibi sanki minik su damlıyor çok rahatsız edici değil ama yeni oldu birde kombide musluktan sıcak suyu açınca ateşleme bittikten sonra az derecede sanki borulardan kum mini taşlar akıyor gibi ses geliyor yani çok yaklaşınca belli oluyor sizce neden olmuş olabilir gelen arkadaş bişiler yapmış olabilir mi? bu üç yollu diye sanırsam tabir edilen vana ne kadara değişir ve şartmı? \r
\r
Sorum biraz uzun oldu sanırsam arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim. :)\r
\r
Bir de arkadaşlar tamamen suyu boşaltırsam yeniden dolarsa düzelirmi


hvac
Uzman hvac
04 Şubat 2011

        İyi günler, Vaillant merkez servis sistemi ile çalışan bir firmadır yani 444 . ... gibi bir numaradan servislerine ulaşırsınız.Üç yollu vana ise üç ağzı olan biri giriş diğer ikisi ise çıkıştır.Görevi ise kullanım sıcak suyu yani şofben devreye girdiğinde diğer çıkışı kapatarak kullanım sıcak suyu eşanjörünü ısıtmak ve siz sıcak suyu kapattığınızda bu sefer bu çıkışı kapatarak diğer çıkışın açılması ile kaloriferin eşanjörünün ısınması ve doğal olarak kaloriferin ısınmasını sağlamaktır.Günümüzde çift eşanjörlü cihazlarda bu vana arıza yapabilmektedir.Vana elektro mekanik yani mekanik bir vana elektrik motoru ile çalıştırılır.
        Bu kadar teknik bilgiden sonra eğer gerçekten bir arıza varsa değişmesinde fayda var ama siz bunu merkez servis ile bir görüşün.Vana çok pahalı olamaz ama cihazlar eski model statüsüne girdiğinde ne yazıkki üretici firma yedek parçaları fahiş fiyatlara verebiliyor.Bu konuda belki kombi yedek parçası satanlardan da fadalanabilirsiniz.Fiyat gerçekten böyleyse yeni cihaz almak belki daha mantıklı olabilir.1600 Tl Vaillant kombi var siz zaten bir vanaya 1100 TL verecekseniz yenisini almak daha karlı olacaktır sanırım.



pcmuratpc
pcmuratpc
04 Şubat 2011

Peki hocam yukarıda belirttiğim gibi ses çıkarmasının sebebi ne olabilir ve bu sesin tehlikesi var mı yani patlama felan olur mu?


hvac
Uzman hvac
04 Şubat 2011

             Tesisatınız bakım için boialtıldıysa ve doldurulurken hava kaldıysa bazı radyatörleriniz ısınmadığı gibi ses yapabilir.Havalarını alsanız bile tesisatın içinde kalan bir miktar havadan dolayı cihazdanda tesisattanda sez gelebilir.Bunların dışında eğer üç yollu vana bozulduysa yine böyle sorunlar yaşayabilirsiniz.Üç yollu vana çıkışları tama açıp kapatamıyor olabilir v.b. Bu su tesisatı ile ilgili olduğundan patlama olma olasığı neredeyse yok diyebiliriz ama en kısa zamanda Vaillant'a başvurmanız cihazın daha fazla arızalanmaması için faydalı olacaktır.


pcmuratpc
pcmuratpc
04 Şubat 2011

Tamamdır hocam çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz. :)


pcmuratpc
pcmuratpc
05 Şubat 2011

Bugün kombide birşey farkettim sıcak su musluklarından birini açınca kombideki bar seviyesi azalıyor ve oynuyor fakat kapatınca tekrar düzeliyor sebebi ne olabilir hocam?


pcmuratpc
pcmuratpc
07 Şubat 2011

Birde sıcaklık derecesi 30 da ise mesela sıcak s yoğun şekilde kullanılıyorsa 50-60 a çıkıyor termometre.


pcmuratpc
pcmuratpc
08 Şubat 2011

Cevap verebilecek olan yok mu? \r
Sanırsam " hvac" hocam giriş yapmıyor siteye.


hvac
Uzman hvac
08 Şubat 2011

        Öncelikle, manometredeki değişim tesisattaki su basıncı ile ilgili.Cihaz şofben olarak çalışmaya başladığında, kalorifer tesisatını ısıtmayı keser, bu arada devirdaim pompasındaki değişim nedeniyle basınç oynayabilir.Cihaz derecesinde yükselmenin sebebi ise şofben suyu ısıtmasının daha yüksek sıcaklıkta ısıtılması gerektiğindendir.Şofben ısıtması kalorifer gibi kapalı bir sistemdeki suyu devirdaim ederek ısıtmadan ziyade, şehir şebekesinden gelen belli bir sıcaklıktaki suyu sizin kombi üzerinden ayarladığınız sıcaklığa çıkartması için daha yüksek sıcaklığa ihtiyacı vardır.Bu nedenle derece şofben suyuna geçtiğinde yükselir.
         Kombi sistemlerinde öncelik kullanım sıcak suyunundur.Şofben çalışmaya başlayınca çift yada tek eşanjör fark etmez, kalorifer ısıtması durur.Bir şofben şebeke suyu ve kullanım suyu debisine bağlı olarak 16.000 kcal/h. ile suyu ısıtır.Evinizde 7 m. panel radyatör varda onları ısıtmak içinde hemen hemen 14.000 kcal/h.'a ihtiyacınız vardır.Yani aynı anda hem ısıtma hem kalorifer olsaydı 14.000+16.000= 30.000 kcal/h kombi kullanmamız gerekirdi, bu nedenle ikisi bir çalışmaz.



pcmuratpc
pcmuratpc
08 Şubat 2011

Anladım hocam teşekkür ederim.




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.