Programs
Programs
13 Kasım 2013

Tesisat Tasarım Sorusu

Arkadaşlar merhaba .. Aklıma takılan bir tesisat tasarım konusu var sizlerle paylaşmak istedim .. aranızda böyle bir uygulama yapan var ise sonuçlarını tartışalım

Herkesin malumu kombi ile uyumlu çalışan güneş enerjili sistemler mevcut bunu es geçiyorum çünkü mevcut sistemde güneş enerjisi klasik sistem..

Sorum şu .. Güneş enerjisi sıcak su hattını .. son radyatörün dönüş borusuna bir T atarak bağlar isek .. güneş enerjisindeki su ile dönüşteki su karışarak belli bir ısıl dereceye ulaşarak tasarruf sağlamamıza yardım eder ..

Lakin güneş enerjisinden gelen boruya çek valf atmak kaydı ile ..

Aklıma takılan soru ise kombi pompası emiş görevini yaparken basınçlı yapacağından .. güneş enerjisinden gelen suyun basıncı çek valf i açmaya yetmeyecektir ..

Bu tasarım hakkındaki fikirleriniz nelerdir çıkabilecek sorunlar ve tasarımın dahada iğleştirilebilmesi adına ?


ali orhun
ali orhun
15 Kasım 2013

Tamam,katılıyorum size...Ancak,avan projenizdeki tasarım adına veriler açık değil.Sizin tasarımınızda,muhtemelen çatıdaki ,güneş kollektör sıcak su çıkışı,binadaki en üst kattadaki panel soğuk su devri daim dönüşüne çalpara vana ile irtibatlandırılacak ve dönüş hattını besleyecektir.Sorun,kombi pompası emişi ve güneş enerjisi çıkış basınç değerleri.Tabii ,fittings Tde,çatı panel yüksekliği,kat yüksekliği ,tabliye değerleri ile oluşan seviyeden dolayı,güneş enerjisinin sıcak su hidrostatik basıncı var.Bu ayrıca,su sıcaklığına bağlı olarakta linear değişim gösterir.\r
\r
Daha somut,basınç ve sıcaklık değerleri belirtirseniz o doğrultuda tavsiyelerim olabilir.KOLAY GELSİN...


Programs
Programs
15 Kasım 2013

Cevap için teşekkürler ama yazımda belirttiğim gibi bu sadece bir tasarım yani değer hesaplaması ile yapılması planlanan bir iş değil aklıma takılan bir tasarım sadece..

kombi emişi ile güneş enerjisi suyunun basınc farkından bahsettim zaten .. fakat güneş enerjisi kotu yüksek ise örneğin güneş enerjisi çatıda .. radyatörler 1. katta , binada 5 katlı olsun .. o halde 15mSS =1.5 bar gibi bir değer çıkacak güneş enerjisi su basıncı tabi su sıcak olduğu için 1.5 değerinde çeşitli sapmalar olacak ..

Mesela güneş enerjisi suyu ile son radyatörün dönüş suyunu bir denge kabına alırsak .. (öteki türlü T ayrımında radyatör dönüş suyu basıncını belirlememiz zaten mümkün değil mümkün olsa bile çok zor). Sistem çakışmadan sorunsuz çalışırmı ..

Sizin aklınıza gelenler nelerdir .. kastettiğim bu sıfırdan bir tasarım olucak.. tüm tasarım fikirleri birleşince ozaman kağıda dökebilir bir hesap yapabiliriz





Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.

dogalgazfirmalari.com