autocad 2006 ile bloklara buton atanabilir mi?
teşekkürler
autocad 2006 ile bloklara buton atanabilir mi?
teşekkürler
bu soru altında bu konuyu detaylıca anlatmaya karar verdim.
AutoCAD2006 ile blok kontrolü, dinamik bloklarla ( DYNAMIC BLOCKS ) daha etkin hale geliyor. Dinamik bloklar ile, benzer blokları aynı blok altında toplanarak blok kütüphanesi oluşturabilir, yeni tutamaklar ve eylemler ile blok yerleşiminde geometri değiştirilebilir ve çizim nesneleriyle hizalanabilir ve bunlara yenilerini ekleyebilirsiniz.
Ben size dinamik bloklar ( DYNAMIC BLOCKS ) kütüphanesine sizin daha önce hazırlamış olduğunuz blokları nasıl ekleyebileceğinizi anlatmaya çalışacağım. Bu işlemi beraber yaptıktan sonra göreceksiniz ki bloklarınıza ulaşmanız sadece üstüne tıklamanız kadar yakın olucak.

ŞEKİL 1 - TOOL PALETTES - DYNAMIC BLOKS EKRANI
1. Şekil 2 de görüldüğü gibi autocad ana menüden TOOL/DESING CENTER ı seçiyoruz.

ŞEKİL 2
2. Şekil 3 teki açılan pencerede sol üst köşedeki LOAD ( sarı klasör ) butonuna tıklıyoruz.

ŞEKİL 3
3. Şekil 4 te açılan yeni ekranda daha önce hazırlamış olduğumuz blokları barındıran .dwg uzantılı dosyamızın bilgisayarımızdaki yerini bularak o dosyayı seçiyoruz.

ŞEKİL 4
4. Şekil 5 teki açılan ekranda örnekte görüldüğü gibi seçtiğimiz dosyanın alt menüsünden "BLOCKS" u seçtiğimizde yan alandaki ekranda, daha önce hazırlamış olduğumuz blokları küçük kareler ile ön izlemelerini göreceğiz.

ŞEKİL 5
5. Şekil 6 daki gibi sağ alan daki bloklarımızdan dimanik blok menüsüne button yapmak istediğimiz bloğun üzerinde faremizin sağ tuşuna basarak açılan menüden "create tools palette" yi seçiyoruz.
ŞEKİL 6
6. Buraya kadar herşeyi doğru yaptıysanız Şekil 7 deki gibi dinamik blok menüsünde yeni bir palet oluşacak ve bloğunuz tüm özellikleri ile button şeklinde göreve hazır bir şekilde her yeni açtığınız projede tıklanmayı bekleyecektir.

ŞEKİL 7
7. Şayet oluşturduğunuz butonu silmek, adını değiştirmek kısacası düzenlek isterseniz dinamik blok menüden bloğunuzun üstüne gelip sağ tıklarsanız açılan pencereden bu işlemleri yapabilirsiniz. ( şekil 8 )

ŞEKİL 8
Bu süper bilgiye bende birşeyler eklemek istiyorum..Örneğin elinizde içinde çok beğendiğiniz block lar olan bir çizim var.Bu blockları design center içinden çağırarak kullanmak istiyorsunuz...Bunun için yapmanız gereken şey o dosyayı bilgisyaraınızdaki ;
C:\Program Files\AutoCAD 2006\Sample\DesignCenter
içine yapıştırmak.Daha sonra AutoCAD içerisinden "design center" ı açarak bu dosyanın isminin yanındaki + ya tıklayıp sonra da "blocks" a tıkladığınızda bu çizim içerisindeki block ları kullanabilrsiniz.Buton atamaya gelince toddy© arkadaşımız çok güzel anlatmış zaten.


Bu konu Autocad 2006 ders notları'nda 32-33-34 ncü sayfalarda ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Daha başka konulardada önemli bilgilere ulaşabilirsiniz. Ders notlarına şu sayfadan ulaşabilirsiniz