Degerli Arkadaslarim
TSE 2165 DIN 4705 Baca Hesabinin yapilmasi icin KW olarak alt limit cihaz kapasitesi ne kadardir?
BASARILAR
Tesekkurler Marlo!!!
Soruyu sektore yeni giren genc meslektaslarimizi ve konudan bilgisi olmayan arkadaslarimizi bilgilendirmek icin hazirlamistim.Zira Limit sizinde dediginiz gibi 70 kw tir.Bu kapasiteden sonra cihazlar kazan statusune girmektedir.
Degerli Arkadaslarim
Daha once forum konularinda belirtmistim 70 kw a kadar olan cihazlarda debi tayininde verim kullanilmaz.70 kw uzerinde kapasitelerde debi hesaplarinda yanma verimi formulde hesaplarda kullanilir.Ayrica baca hesaplarinda dikkat etmeniz gereken onemli husus sudur.30 kw ve alti kapasitelerdeki cihazlar icin binalarda dairesel kesitli (D=13 cm) bacalar kullanilabilir. baca capinin 13 cm'nin altinda olmasi durumunda asagida yazacagim formul ile baca kesitinin uygunlugu kontrol edilmelidir.Capi 10 cm'nin altinda olan bacalara dogalgazli cihazlar kesinlikle baglanmamalidir.
30-70 kw (70 KW dahil) araligindaki kapasitelere sahip dogalgaz yakici cihazlari icin asagidaki formul kullanilarak baca kesiti tayin edilmelidir.Mevcut bacanin hesaplanan baca kesitinden buyuk olmasi durumunda bacadaki atik gaz hizi 0.5 m/sn'nin altinda olmamalidir.(TS 2165).Bunun saglanamadigi durumlarda mevcut baca icerisinden paslanmaz celik baca gecirilerek kesit uygun hale getirilmelidir.
F=(0.012*Q)/h^1/2 (Cebri brulorlerde)
F=(0.02*Q)/h^1/2 (Atmosferik brulorlerde)
Burada:
F=Baca kesiti (cm2)
Q=Cihaz kapasitesi (Kcal/h)
h=Etkili baca yuksekligi (m) dir.
Ozet:30-70 KW arasinda yukardaki formul kullanilarak baca hesaplari yapilir.
70 Kw uzerindeki kapasitelerde sahip dogalgaz yakici cihazlarinin baca kesitlerinin belirlenmesi icin TS 2165 kullanilmalidir.
BASARILAR
BACA YÜKSEKLİĞİ=(25 ila 30)xBACA ÇAPI olduğunu biliyorum.
Uzun ve karmaşık hesaplamalar yerine kolay ve akılda kalıcı olduğu için formda soru olarak gördüğüm için cevap olarak yazayım dedim. Bacanın 125 kg/m2 rüzgar kuvvetine karşı dirençli olması gerektiğini ve mukavemetli bağlantı elemanları ile iyi bir montajı gerektiğini hatırlatıyorum. Herkese kolay gele.
(Abdullah EKER'in "Buhar Kazanları Konstrüksiyonu" kitabından)
Tesekkurler.Ancak pratik hesap bilimsellikten biraz uzak degilmi?Ayrica bu tur bir hesapla bir gaz dagitim sirketine proje goturdugunuzde nasil bir tepki alacaksiniz?Soruda ve aciklayici cevapta sanirim anlatilmak isteneni siz haric herkes anladi.
BASARILAR
Katsayilarla ilgili olarak MMO yayinlari ile gaz dagitim sirketlerinin ic tesisat sartnamelerinde eskiden beri uyumsuz luk var.Sonuc itibari ile asil gecerli olan sartnamenin gaz dagitim sirketlerinin sartnamelerinin oldugunu unutmayin.D 13 luk tugla bacanin icine paslanmaz baca gecirildiginde kesitin D 13 cm altina inecegi ve bununda sartnameye uygun olmayacagi aciktir.Sizdirmazlik konusunda bende ayni dusuncedeyim.D 20 lik tugla bacasi olmasi gerektigi ve bunun icine 13 luk paslanmaz baca gecirilmesi cok daha dogru sonuclar verecektir.Tesekkurler Yuksel!!
BASARILAR