Güneş Kule Santrallarda elektrik enerjisi üretiminde, heliostat adı verilen iki eksen etrafında hareketli parabolik aynalar güneş ışınlarını yaklaşık 200 m. yüksekliğindeki bir kule üzerinde bulunan kazana yönelterek buhar üretmektedir. Şekil, 1'den de görüldüğü gibi, klasik olarak çalışan türbin-generatör grubunda elektrik enerjisi üretimi sağlanır.
Bunun için güneş enerji santrallarının yatırım maliyeti çok yüksektir, fakat güneş enerjili santrallerde maliyet, direkt olarak güneş ışınım şiddeti ile ilgilidir. Bu ışınım şiddetleri, ışınım şiddeti eğrilerinin ortalamaları ve güneşlenme süresi ile ilgilidir. Türkiye'deki bölgelere göre ortalama ışınım enerjileri Tablo.2'de verilmiştir (5). Bütün Türkiye'nin ışınım şiddeti eğrileri de Şekil.2'de verilmiştir (6).

5. MALİYET HESABI
Enerji üreten tesislerde genel olarak maliyet, yatırım maliyeti, yakıt maliyeti ve işletme maliyeti olmak üzere üç grupta incelenir. Güneş enerjili santrallerde, yakıt maliyeti yoktur, işletme ve bakım maliyeti ise yatırım maliyetinin yanında ihmal edilebilecek mertebededir.
Bu çalışmada, kollektör ışınım şiddeti (Ik) 0.93 kW/m2, santralin emniyet payı (Ep) %15, santral verimi (hS) %25, arsa bedeli (Ab) 15$/m2, baz alınan birim tesis bedeli (Cso) 3500 $/kW, baz alınan efektif güç (No) 1000 kW, faiz oranı (i) %6, amortisman ömrü (n) 10 yıl olarak alınmış ve her bölge için ışınım şiddetleri bulunarak hesaplamalar yapılmıştır (4). Gerekli heliostat yüzeyi (Hy):

ile hesaplanır.
Şekil. 3'de, yukarıda verilen formüllere bağlı şekilde, Türkiye'de bölgelere göre değişen güneş ışınım enerjileri dikkate alınarak, güneş enerjili kule tipi santrallarda güçlere göre birim enerji maliyetlerinin değişimi görülmektedir. Ayrıca, Şekil.4'te de değişen ışınım şiddeti değerlerine göre, birim enerji maliyetleri görülmektedir. Şekil.3 ve Şekil.4'teki eğrileri çizdirmek için, yukarıdaki formüllere dayalı olarak, (I) ışınım şiddeti ve (G) santral gücü parametre alınarak (BEM) Birim Enerji Maliyeti değerlerini hesaplayan bir bilgisayar programı hazırlanmış ve bu program ile elde edilen değerler eğrisel olarak ifade edilmiştir.

6. Enerji Açığına Bağlı Maliyet Kayıpları
Türkiye'nin yıllara göre elektrik enerjisi üretimi ve tüketimi incelendiğinde 1976 ile 1987 sonuna kadar enerji açığı olduğu görülmektedir. Bu değerler Tablo.3'de sayısal olarak verilmiş ve grafik olarak da Şekil.6'da gösterilmiştir (2).


Birim elektrik enerjisi ile GSMH'daki artışı bulabilmek için, GSMH'nın Amerikan Doları cinsinden değeri, o yıl içinde tüketilen elektrik enerjisi değerine bölünmüştür. Elektrik enerjisi açığının olduğu yılları düşündüğümüzde bu değer bize üretilemeyen birim elektrik enerjisinin GSMH'da yapacağı azalmayı; yani üretilemeyen elektrik enerjisinin ülkemiz açısından birim kayıp maliyetini verecektir. Bu değerin yıllara göre değişimi Tablo.4'te verilmiştir (3). Bu Tablodan görüleceği gibi, ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkeler açısından, üretilemeyen enerji en pahalı enerjidir. Elektrik Çarpanı olarak adlandırılan bu değerin diğer bir yorum da elektrik enerjisinin verimli kullanımı ile ilgilidir. Bu değer ne kadar büyük olursa, elektrik enerjisi o derece verimli kullanılmaktadır; yani birim enerji kullanımı ile GSMH'ya yapılan katkı o derece artmış olmaktadır.