DogalgazDernegi
DogalgazDernegi
28 Aralık 2010

DOĞALGAZ İŞİNİ KİMLER YAPABİLİR?

Değerli forum kullanıcıları ;
Doğalgaz tesisatı yapabilmek ve son kullanıcının doğalgaz kullanımına geçebilmesi için yetki almak lazımmıdır, yoksa yetki olmadan da iş yapılabilir mi?

Bu konuyu görüşlerinize açıyoruz.


resulkorkmaz
Uzman resulkorkmaz
28 Aralık 2010

tek cvp kesinlikle yetkili...uzun uzun anlatmaya gerek olmadığını düşünüyorum.




zihni
zihni
28 Aralık 2010

 

Günümüzde herkes doğal gaz tesisatı yapar. Birileri projesini çizer gaz dağıtım şirketi de gazı açar. AMA İMALATI YAPAN USTA VE FENNİ SORUMLU MAKİNA MÜHENDİSİ SERTİFİKALI OLMAK ZORUNDADIR. HATA NERDE? MEVZUTTAKİ "FİRMALAR KENDİ YAPMADIĞI TESİSATI PROJELENDİREMEZ" HÜKMÜNDE BAŞLIYOR HATA. BİR MÜHENDİS "BEN BU TESİSATIN SORUMLULUĞUNU ALIYORUM" DİYORSA MEVZUAT İZİN VERMELİDİR. İMALAT AŞAMASINDA İŞİ HANGİ USTANIN YAPTIĞI DENETLENMELİDİR. GÜNÜMÜZDE İNSANLAR SADECE FİRMAYA YETKİ ALABİLMEK İÇİN USTASINA SERTİFİKA ALIYOR. ORADA DA İSTENMESE ORTALIKTA SERTİFİKALI USTA KALMAYACAK




kuranglez
kuranglez
29 Aralık 2010

Cevabı belli olan bu sorunun DoğalgazDerneği adı ile sorulması ilginç!

Cevabı bilinmediği için sorulmuşsa, dernek kurucuları ve üyelerine geçmiş olsun.

Bilinç oluşturulmak için sorulmuşsa, işe yaramadığı ortada. Farklı stratejiler için çalışmalara başlanmalı.

Kolay gelsin.



DogalgazDernegi
DogalgazDernegi
29 Aralık 2010

Sayın Kuranglez ;
Dernek başkanı , kurucuları ve üyeleri arasında sektörde 10 yıldan daha az geçmişi olan çok az kişi vardır.Herkesin çok şey bildiği! ama hiç bir şey yapmadığı bir sektörde üyelerimizin birlikteliğini ayakta tutuyor ve sinerji üretmeye gayret ediyoruz.Haliyle bu soru düşündüğünüz gibi bilinçli sorulmuştur.
Bu bir farklı strateji oluşturma çabasının adımıdır.
Katkınız olursa seviniriz,yapıcı eleştirilerinize de açığız.


cihan1981
cihan1981
29 Aralık 2010

TEK ÇARE SENDİKAL FAALİYET..

BÜTÜN MÜHENDİSLERİN ÇOK GEÇ KALMIŞ OLMASINA RAĞMEN BİR ARAYA GELİP İŞÇİ OLARAK DEĞİL,MÜHENDİSLER OLARAK ÇALIŞMA YAPILMASI GEREKİR.DERNEK YÖNETENLERE DUYURULUR...

YAPILADIRILMASI GEREKEN ACİL KONULAR:

* ÇALIŞAN MÜHENDİSLERİN ÇALIŞMA ÜCRETİNİN KÖTÜDEN NORMALE ÇEKİLMESİ.

*ÖĞRENCİLİKTEN ÇIKAN MÜHENDİSLERE SAHİP ÇIKILMASI

*ASGARİ ÜCRETTEN SİGORTALAYAN HATTA SADECE İGDAŞ İÇİN AYLIK SİGORTA GÖSTEREN FİRMALARA DUR DENMESİ.

*ÇALIŞMA KOŞULLARININ VE SAATLERİNİN DÜZENLENMESİ,KÖTÜDEN İYİYE ÇEKİLMESİ

*TABİKİ BUNLAR İÇİN MÜHENDİSLERİN ÖRGÜTLENMESİ GEREKİR.

ALIN SİZE SİNERJİ... :)

 




liberal_makina
liberal_makina
29 Aralık 2010

Meslek odalarının da ideoloji satmak yerine muhendisbey'in belirttiği hususlarda çalışması gerekir.


cihan1981
cihan1981
29 Aralık 2010

malesef meslek odaları sendikal faaliyete direk katılma hakkına sahip değil.oda kullanılmalı,direk olarak değil ,endirek olarak faaliyet gösterebilir.verdiğin desteğe teşekkürler,inşallah bu fikre destek verecek arkadaşlara sahip oluruz...


hvac
Uzman hvac
29 Aralık 2010

Arkadaşlar sorulan sorunun cevabı çok basit, "Doğalgaz tesisatını yetkili yetkisiz herkes yapabilir."Zaten olay en baştan sorunluydu.2 usta 1 müh. işlem tamam, paranızda varsa 2 yıl yapar ya batarsınız yada piyasanın canını okuyarak devam ediyorlar.Bu bir yana odanın belkide yapması gereken mühendislik firmalarını sadece mühendisler açabilecek şekle getirmesi.Nasıl bir eczacı eczane açabiliyorsa bizim branşımızda da sadece bir müh. yer açabilmeli.
Sonuçta firma sahibine birşey olmuyor ama müüh. içeri girebiliyor.Alınan maaş 700 TL'ler civarında.Özelliklede yeni mezunlar yada emekli meslektaşlarımız seçiliyor.
Bu konuda yeni bir düzenleme yapmak gerekşyor diye düşünüyorum.Mademki dışarı proje çizilmesini engelliyemiyoruz ki şu anda bazı arkadaşlarımız proje çizerek ayakta kalabiliyor.Usta arkadaşlar kazanırken mühendislik firmaları çok zor durumda kalıyor.Bu olanlar biz mühendislerin kıymetini de azaltıyor.Çoğu yerde usta ön planda olup mühendis sadece projelendirme işine yarar gibi görünüyor.Müteahitler bile yekili yetkisiz firma diye bakmadan mekanik tesisat işini verdikleri kişilere doğalgaz işinide verebiliyorlar.Eğer burada EPDK yetkilisi bir arkadaşımız varsa bu konuyu lütfen dikkate alsın.Cezalar ne olursa olsun caydırma işine yaramıyor, ama belki yetkisi olmayanları bu işi yapmama konusunda ikna etmek gerekiyor.Düşünün ilk okul mezunu ama dükkan tabelasında ...... mühendislik v.b. yazıyor.Hatta çekinmeden yetkisiz kişiler tabelalarına doğalgaz tesisatı yazabiliyorlar.
Hatta daha ilginci bazı toptancı ve yetkili firmalar,bu kişilerde cihazlarını satsın diye projelerini geçirebiliyorlar.
Doğalgaz iç tesisat v.b. şartnamesine uyulduğundan sorun çıkmıyor,ama arka planda bizler bir sürü masraflar yaptığımız halde para kazanamıyoruz.Tabi bunda bir araya gelemeyimişizin de büyük etkisi var.Eğer hiç birimiz çizmesek bunlarda olmaz.
Proje çiziminden dolayı madur olan bir sürü insan var.Muhatap bulamayan mı istersiniz.Parayı alıp kaçan mı?



cihan1981
cihan1981
30 Aralık 2010

İGDAŞ'ın bakış açısına göre bu iş çözülmez,igdaş denilen kurum ticari bir müessese gibi işleyen bir kurum. sorunlara yüzeysel olarak bakan hatta sorunları tek taraflı yani kendi lehine çözen bir kurum.sorun aslında igdaşın kendi zihniyetinden ibaret ama igdaşı değiştiremeyeceğimize göre kendi hakkımızı kendimiz savunacağız başka bir yolu yok,ya bu sektörden vaz geçip akbabaların eline bırakacağız,yada işimize sahip çıkıp bir araya gelip hakkımızı arayacağız.şu ana kadar sömürülmek yeter bence.


kuranglez
kuranglez
30 Aralık 2010

Bir işletmenin, sicil kaydında ticari faaliyet alanı yer alır. (Kuruyemiş Doğalgaz Turizm Ltd. Şti. gibi) Ofisi, bürosu, temsilciliği vs. tabelasında ve reklamlarında sadece sicilinde kayıtlı faaliyetler ile ilgili tanımlamalar bulunur, Belediyeler içeriğine bakmaksızın sadece vergisini tahsil etmek için bu firmaları denetler. Firmanın Mühendisi sadece akredite kuruluş tarafından yetkilendirilir, bu eğer Meslek Odası ise sağılmaktan kaçar Ugetamdan yetki alır bir daha da kapısından girmez. Gaz Dağıtım Kuruluşu Firma Mühendisi ve Ustalarını kayıt altına alır ama kaç kişilik kayıtlı ekip ile ne kadar zamanda, ne kadar taahhüt gerçekleştirdiğini görmek işine gelmez. Vatandaş işini kime yaptıracağı konusunda bilinçlendirilmemiştir ki 1 haftada açılacak gazı sağ el sol kulak etrafında birkaç tur attığı için 1 ayda açılırsa şükür eder aksi durumda ödemesini geciktirir. Ülkemizde Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin neredeyse %80'ini elinde bulunduran Şirket bile 3 kuruş maaştan bıkmış 3,5 kuruşa razı Mühendisleri baskı altında bünyesine katıp göz açtırmadan gaz açtırır. Zihniyeti belli Denetim Kurumu da ancak başına musibet geldikçe düzenlemeler yapıp tebliğ etmeyi akıl eder.

Ticaret Odası, Belediye, Maliye, Meslek Odası, Gaz Dağıtım Kuruluşu ve Denetleyici Kuruluş aralarında koordinasyon içinde çalışmazlarsa, sarı çizmeli Mehmet ağa elinde paftasıyla göz göre göre daha çook taahhütlerin altına girer ama sömürdüğü Mühendisine imzalatır.

Fikrim bu, yapıcısı, yıkıcısı okuyana kalmış.

Kolay gelsin.



ali orhun
ali orhun
30 Aralık 2010

İç tesisatda hala İç Tesisat Belgeli Makina Mühendislleri, projedeki imzalarından dolayı ömür boyu sorumlu mu? Bazı çalışmalar yapılıyordu bu konu da ,sonuçlandı mı?




DogalgazDernegi
DogalgazDernegi
30 Aralık 2010

Ali Bey;
Ömür boyu sorumluluk diye bir kavram yoktur,bu kavram proje ve doğalgaz uygunluk belgeleri üzerinde imzaları olan 'iç tesisat belgeli mühendisleri ve gaz dağıtım şirketi onay ve kontrol mühendisini' hazır ortada bir sorumlu varken,onu ömür boyu bu işle sorumlu tutalım diye;

'sorumluluk makamındaki ve piyasaya yön verici kişi veya kurumların'

DOĞALGAZ TESİSATLARININ PERİYODİK KONTROLÜ VE BAKIMI adı altında bir iş kalemini , TS7363 'te geçtiği halde;bilerek veya bilmeyerek oluşturmayışlarından dolayı,yani kısaca yasal boşluktan dolayı çıkarılmış bir kavram ( şehir efsanesidir) dır.
İç tesisat belgeli mühendisler olarak,sorumluluğumuzu elbette kabul ediyoruz.Ancak bu sorumluluğumuzu TS 7363'tede ifade edildiği şekliyle DOĞALGAZ KULLANICISI SENEDE EN AZ 1 DEFA TESİSATINI MUAYENE ETTİRMEKLE YÜKÜMLÜDÜR. ifadesinin süresinde kabul ediyoruz.

Doğru olmayan ömür boyu sorumluluk kavramını DOĞALGAZ MÜHENDİS VE MÜTEAHHİTLERİ VE ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ olarak reddediyoruz.
Bununla ilgili derneğimiz gerekli başvurusunu ilgili birimlere yapmıştır.


kedice
kedice
31 Aralık 2010

proje gören her arkadaş bilir:

inşaat , elektrik , mekanik ,  vs.. vs.. aklınıza hangi proje gelirse gelsin; atılan her imzanın altında şu yazar:

Projedeki çizim ve hesapların sorumluluğunu kabul ederim.

peki bu nedemektir? ben yaptım arkadaş bu işi ve ben bu işi yapmaya yetkiliyim hemde bütün sorumluluğu alabilecek yaştayım demektir.

altında son kullanma tarihi varmı? yok!

işte bu yüzden daha geçen hafta "ist. da bacalı şofbenin baca sensörünü iptal ederek ("şerefsiz bir servis elemanı" - bacanız çekmiyor - diyeceğine sensörü sökerek çalışmasını sağlamış) ölüme neden olan servis elemanı, firma sahibi, proje mühendisi ve firması vs. vs. hakkında arama kararı çıktı. şahısların hiç biri yok firma kapanmış vs.. vs.." mühendis ceza alırmı bilmem sanırım almaz..

ama sorumlumu evet! ne zamana kadar? yeni tadilat yapılıp; "iş" yeni proje mühendisi tarafından üstlenildiği zaman...

ben derimki:

"işimizi ciddi yapalım" yeni mezun arkadaşlarımızıda "her fırsatta" bilgilendirelim..

saygılar.



ali orhun
ali orhun
07 Ocak 2011

YETKİSİZ ASLA OLMAZ....


lecealex
Uzman lecealex
08 Ocak 2011

bir noktada rusya ya Türki Cumhuriyetlere bakınca ne yetkisi diyesi geliyor insanın amma rusyadaki gibi doğalgaz tesisatlarına sahip olmamak için yetki şart konunun açılması bile hatalı (eleştrim yıkıcı değil yapıcı) ayrıca  açılış sebebini çok merak ettim paylaşsanızda öğrensek




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.