2. SAYAÇ TÜRLERİ
Doğal Gaz kullanımı, tüketicilerin tüketim miktarlarına ve tesisatların özelliklerine göre çok farklı sayaçları gerekli kılmaktadır. Ticari anlamda, idarelerce kabul gören sayaçlar kapasitelerine göre bir sınıflamaya tabi tutulmuştur. TSE 5910 bu norm kapasitelerdeki ölçüleri belirtmektedir. Bu norm değerler sayaçların anma ölçüleri olmaktadır.

Sayaçlar çalışma prensiplerine göre körüklü ve türbin-metre tipi, bağlantılarına göre dişli veya flanşlı, tek veya çift bağlantılı olabilmektedir. Küçük kapasitelerdeki sayaçlar dişli bağlantılı olmaktadır. Ölçme aralıkları anma değerinin 1/100'ü ile bir üst anma değeri arasındadır. Ölçümler m3/h cinsinden ifade edilmektedir. Büyük kapasitedeki sayaçlar türbinmetre tipi olmaktadır. Sayaçlara gerekli olduğu durumlarda sıcaklık ve hacim doğrultucular takılabilmektedir

Endüstriyel tip uygulamalarda çok özel tip sayaçlarla karşılaşılmakla birlikte günlük hayatta en çok karşımıza çıkan sayaçlar konut tipi körüklü olanlardır. Bunlar 6 m3/h'e kadar ölçüm yapan sayaçlar olup, her abonenin tüketim miktarını ölçmektedir. Şehir içinde 21 mbar işletme basıncında kullanılmaktadırlar. Şehir içi ana hatlarda daha yüksek basınçta bulunan gaz bina girişlerinde kullanım basıncına kadar düşürülmektedir. Merkezi ısıtma olan binalarda basınç 300 mbar olabilmekte, bu tüketim durumlarında daha büyük tip körüklü sayaçlar gerekmektedir.
Doğal Gaz sayaçları çeşitli standartlarda belli değerlerle ifade edilen hata sınırları içersinde çalışmalıdır. Bu değerler TSE de Q max'da ±%2 olmaktadır.

Sayaçlarda üzerinde durulması gereken bir husus ta mekanik ve manyetik kavramalı oluşlarıdır. Bu ise yangın emniyetli olmaları açısından önemlidir.
Sayaç içerisinden tüketim merkezlerine yapılan gaz transferi geçiş sırasında körüğü, körükte sürgüler vasıtasıyla gaz miktarının okunacağı numaratör grubunun dişlilerini hareket ettirir. Bu hareket iletimi mekanik kavramada doğrudan temas ile olmaktadır. Manyetik kavramada ise bu doğrudan temas yoktur. Böyle doğrudan temas bir yangın esnasında sayaçtan gaz çıkışı riskini ortaya çıkarmaktadır.