hvac
Uzman hvac
13 Nisan 2012

Doğalgazda çok kullanan çok ödeyecek

 Alıntıdır :"

Bakan Yıldız, “Doğalgazda daha fazla kullanan ile daha az arasında bir fiyat kademelendirmesi üzerine çalışmalarımız sürüyor. Bu, çok kullananın belki daha çok ödeyeceği bir mekanizma olabilir” dedi.

Yıldız, enerjideki son gelişmelere ilişkin TEİAŞ Gölbaşı Sosyal Tesisleri Lokali'nde düzenlediği basın toplantısında, doğalgaza yapılan zammın bir gereklilik olduğunu belirtti. Yıldız,  ana muhalefet partisi tarafından zamma yapılan eleştirilerin haksız olduğunu da söyledi.

Doğalgazın ithal edilen bir kaynak olduğunu, fiyatının da dışardan belirlendiğini vurgulayan Taner, şunları kaydetti:

“Doğalgaza zam yapılmasaydı artan girdi maliyetleri bütçeye yük olacağı için doğalgaz kullanmayanlara da sirayet edecekti. Bu durum benzinde de geçerli. Zam yapılarak aracı olmayanların bu mali yükü hissetmemeleri isteniyor. Doğalgazın ihtiyaç sahibi vatandaşa bedelsiz verilmesi söz konusu değil. Yerli kaynağımız kömürde bunu yapıyoruz ama doğalgaz ithal bir kaynak. Doğalgazda hibeden ziyade, daha fazla kullanan ile daha az arasında bir fiyat kademelendirmesi üzerine çalışmalarımız sürüyor. Bu, çok kullananın belki daha çok ödeyeceği bir mekanizma olabilir.”

Petrol gibi doğalgazda da kaynakların çeşitlendirilmesi çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Yıldız, bu doğrultuda Irak'tan doğalgaz alınması için önemli adımlar attıklarını dile getirdi.

Bakan yıldız, Türkiye'nin Irak sınırına yakın bir yerde kurulacak santral sayesinde bu ülkeye elektrik satışının yapılacağını bildirerek, “Irak'ın kuzeyine sınırda kuracağımız santralle elektrik vereceğiz, onlar da bize doğalgaz verecek. Bu konuda şeffaf bir süreç söz konusu olacak. İhaleyi kazanan firma doğalgazı getirmekle görevlendirilecek” diye konuştu."

       ARKADAŞLAR FORUMDA SÜREKLİ TATIŞTĞIMIZ TASARRUF VE YOĞUŞMALI CİHAZLAR KONUSUNU HATIRLAMANIZI TAVSİYE EDERİM.ARTIK EVİN ALANI MÜHİM DEĞİL.ZATEN YOĞUŞMALI CİHAZ KULLANILMAZSA FATURAYA YETİŞİLMEYECEK.

        MERKEZİ SİSTEMLERDE BİLE KAZAN 70 DERECEYİ PEK GEÇMEZ.RADYATÖRLERİMİZDE HEMEN HEMEN 60-65 DERECE SU DOLAŞIR.DELTA T=10 DERECE CİVARINDA OLSA Kİ PEK OLMAZ YİNE YOĞUŞMA  OLUR.DAHA EVİ RADYATÖRLERİ KÜÇÜK DİYE YOĞUŞMA YAPMAYAN CİHAZ GÖRMEDİM.ZATEN KOMBİLERİ EN YÜKSEK 60 DERECEDE KULLANIYORLAR.ŞİMDİ YABANCILARIN KULLANMADIĞINI KONVANSİYONEL YANİ YOĞUŞMASIZ KOMBİ ÇÖPLÜĞÜNE DÖNEN ÜLKEMİZ BELKİ BİLİNÇLENİP YOĞUŞMA TEKNOLOJİSİNİ SEÇER YADA MALUM KÖMÜRE DÖNER...


liberal_makina
liberal_makina
13 Nisan 2012

Amorti süresi cihaz ömrüne yaklaşık eşit olunca kimse parasını öyle bir cihaza bağlamak istemez.\r
Bu meselenin çözümü, sırf yoğuşmalı diye fahiş kar konulan kombilerin, yoğuşmasızlarla aynı kar %si ile satılmasıdır. Bence..\r
Ya sizce??


hvac
Uzman hvac
13 Nisan 2012

            Doğalgaz m3 fiyatları yükseldikçe amortisman süreleri düşüyor.Eğer detaylı incelediyseniz 2 yıla kadar düştüğünü görürsünüz.Kayseri'de bile ben 60 C nin üzerinde cihazını çalıştıran görmedim.Bugüne kadar yoğuşmalı cihaz alıpta çok ödeüyorum  diyende görmedim.Aynı şartlarda yakan ama konvansiyonel cihaz kullanana göre % 30 farklar bile sağlandı.Yurt dışında sadece yoğuşmalı cihazların kullanılmasına izin verilirken, benim memleketimde neden insanlara ucuz diye çok yakan teknolojisi geride kalmış konvansiyonel cihazlar satılsın ki?Sonuçta doğalgazı yurt dışından alıyoruz.Yabancılarda aynı şekilde.
         Ayrıca bir daireye radyatör seçimi yapılırken ısı kaybı hesabını proje hesapları gibi yapamadığınızdan radyatörler normalden büyük olabiliyor.Eğer sorunsa.Bunun dışında premix özelliğine sahip, oransal çalışan fanlı konvansiyonel fanlı bir cihaz göremedim.Bu bile verimi artırıcı bir sebeptir.



maatonifi
Uzman maatonifi
13 Nisan 2012

Hvac arkadaşıma katılıyorum. Ancak piyasadaki iş yapan çoğu arkadaşım ve hatta kombi imalat ve satışı yapan firma yetkilileri radyatör boyutları konusunda halkı yanlış bilgilendirip yanlış işler yaptırıyorlar. Halbuki yoğuşmalı cihaz kullanılması halinde radyatör seçiminin düşük sıcaklık aralığı cetvellerine göre seçilmesi esastır . İsterse bu 3 metre olsun yoğuşma yapmaz diye bir şey yok.


liberal_makina
liberal_makina
13 Nisan 2012

Muhterem meslektaşlarım, yoğuşmalı cihaz satışlarında kar %sini çok çok artıranlar hakkında ne diyorsunuz?


hvac
Uzman hvac
14 Nisan 2012

                Size basit bir örnek vereyim, yoğuşmalı cihaz 2.600 TL.'ken bu pazarlıklarla dahada iniyor ama A marka konvansiyonel bir cihaz 890 TL.'ye alınırken 1.300-1.400 TL'ye satılıyor.Yani normal cihazdan 400-500 TL arası kar edebiliyorsunuz ama yoğuşmalı cihaz pahalı olduğundan pazarlık üzerine pazarlık ediliyor ve kar marjınız daha düşüyor.Aslında cihaz alırken satıcıyı çok iyi seçmek lazım.Mesela Kayseri'de pazarlamacılar satış yapıyor.En kötü cihaz satana kadar göklere çıkıyor.Bu iş beyaz eşya işi gibi oldu.Hiç alakasız meslek dallarından bu işle uğraşanlar daha çok satış yapıyor.Teknik bir tarafı kalmadı.
                Kayseri'de yoğuşmalı cihazlarda kar %'sini artıranları görmedim ama orada varsa gerçekten ilginç derim, çünkü cihazlar zaten pahalı.
                Bir kaç seneye kadar yönetmelik gereği cihazlarda emisyon değerleri istenecek o zaman yoğuşma eşanjörlü (yarı hermetik :) ) cihazlar bile kullanılamayabilecek.





Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.