halobaba01
halobaba01
19 Aralık 2012

Doğal Gaz Yakıtlı Kazan Proje

Arkadaşlar ve sayın büyüklerim Enerji Sistemleri Mühendisliği 4.sınıf öğrencisiyim, önümde 1 buçuk hafta var ve projeme hiç başlamadım sizlerden hazır yapılmış projeler kesinlikle istemiyorum sadece bana yol gösterirseniz çok memnun olurum 1 buçuk haftada bitirebileceğime inanıyorum. Projeme gelecek olursak; 1MW 20bar doymuş buharlı yakıt olarak doğal gaz kullanılacak, kazan tam kapasitede çalışacak ve 100 derecede yoğuşuk elde edeceğim bir kazan tasarlamam gerekiyor. Çıkan gazlarıda dikkate almalıyım( O2,N2,CO2 ...) Hesaplamaları dediğim gibi ben kendim halledebilirim sizlerden sadece yol göstermenizi rica ediyorum işin neresinden başlamalıyım. Şimdiden teşekkür ederim.


halobaba01
halobaba01
21 Aralık 2012

Lütfen bir yardım edin arkadaşlar.


taşkınEFE
Uzman taşkınEFE
21 Aralık 2012

Sevgili Arkadaşım;

Öncelikle termodinamik hesaplarını hatırlamanız gerekecek.

Hava ve suyun ısı tutumunu biliyorsunuz duyulur ve gizli ısı şeklinde tanımlıyoruz.( Özellikle su için kızgın buhar kısmı hariç olmak üzere yani kızdırma yapmıyorsak )

Q=mb x (Δh(hds-hys) )
Qsh=mb x Δh   Suyun gizli buharlaşma ısısı .

Yoğuşuk suyunu 100 °C den 20 bar Tds=100∜p kazan basıncına çıkarmak için vermemiz gereken    enerji yi de ;

Q=mb x (hds-hys) duyulur ısı

Denkleminden hesaplayabilirsiniz. Burada ;

hds= p basıncında doymuş suyun antalpisi
hys =doymuş yoğuşuk suyunun antalpisi
mb= buharın debisi

Δh sabit basınç ve sıcaklıkta suyun gizli buharlaşma ısısını , doymuş yoğuşuk ve p kazan basıncındaki suyun antalpilerini doymuş buhar tabloları yardımıyla bulabilirsiniz. (Veya h-s Molier diyagramından)

Şimdi kazanımızın ısı kapasitesini bildiğimize göre buhar üretim miktarını hesaplayabiliriz.

mb =Q / (Δh+(hds-hys) )

Kazan verimini % 90 olarak alalım;
ƞ=Qçıkan/Qgiren      &nbs p; ƞ==0.90 alalım.
Qçıkan =Q b
Qgiren = Qçıkan / ƞ         
Qgiren =Hu x V
Hu =34,500 Kj/m3       Doğalgazın alt ısıl değeri   idi.
       
V= Qgiren /Hu gaz debisini de buradan bulabiliriz.

Buhar kazanını boyutlandırmak istersek ısı teshin (geçiş ) yüzeyi olarak metre kareden alınan buhar miktarı 35-50 kgbuhar/m2 kabul edilmiş değerlerdir. 40 kg/m2 olarak alalım.

S= mb / 40 kazanımızın ısı teshin kapasitesini bulabiriz.

Burada ısı geri kazanımı açısından değişik kombinasyonlar yapmak mümkündür. Mesela çıkan atık duman gazlarının 300 °C enerjisinden faydalanıp giriş havasını reküparatörle ısıtıp ısı geri kazanımı , eksilen yoğuşuk (kondens) suyunu dış şartlardan 15 °C , 100 °C ye çıkartmak için gereken enerji gibi.
Bunlar ısı ekonomisi tedbirleri olup bütçemize pozitif olarak yansıyacaktır.

Q=my x (Tys-Tbs) x 4.18

yoğuşuktan dönen suyun miktarına bağlı olarak buharlaşma , yoldaki kayıp kaçaklar gibi nedenlerle eksilen kazan suyuna vereceğimiz duyulur enerjiye ilave etmeliyiz.

Tys= hys yoğuşuk sıcaklığı veya entalpisi
Tbs=hbs besleme su sıcaklığı veya entalpisi ( 15 °C alınabilir )
my = yoğuşuk miktarı, geri dönen yoğuşuk yüzdesi ( %20-50 değişken olup işletmeye bağlı bir değer)\r

Kondens (yoğuşuk ) tankı ölçüleri de üretilen buhar miktarına bağlı olarak değişmektedir.

1-5 ton/h için Vys=(0.5-1.1)x mb    alınabilir.

Not: Burada sadece formulleri vermekle kalıp olayı açıklamakla yetindim.Gerisi size kalmış artık, lokma yarı çiğnenmiş gibi oldu.


halobaba01
halobaba01
21 Aralık 2012

Hocam çok çok teşekkür ederim ben ilerleme kaydettikçe kafama takılan yerler olursa size irtibata geçebilir miyim acaba ?




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.