Konu: Avan proje ile tesisat yapılabilir mi?

DC_Mühendislik
DC_Mühendislik
19 Aralık 2015

Doğalgaz tesisatı yapılması için Yetkili bir firma gerekmektedir, aynı zamanda yetkili firmanın sertifikalı Mühendis ve kaynakçı bulundurması gerekiyor. Yetkili mühendis (Doğalgaz iç tes.) Sertifikası olmayan mühendislerin çizimleri kabul görmemektedir. Proje çizilmeden işe başlanmaması gerekmektedir. Sırf bu yüzdendir ki proje tesisatı ile uygulama tesisatı arasında farklılıklar oluşur. Kimisi göz ardı edilir, kimisi göz ardı edilemeyecek kadar sorun oluşturur. İşinize yarayacak bilgi verebilmemiz için, hukuki kısmını değil de olayın başını ve çıkış nedenini yazarsanız belki de daha kolay yardımcı olabiliriz.


karavelioglu
karavelioglu
19 Aralık 2015

Sayın Bal Ticaret Yetkilisi,

 

Öncelikle konuyla ilgilendiğiniz ve cevap yazdığınız içinteşekkür ederim.

 

Söz konusu daire iki buçuk yıl kadar önce müteahhit firmatarafından bitirilmiş ve ilk sahibine teslim edilmiş. İlk malik burayı iki yılboyunca ne kiraya vermiş ne de kendisi oturmuş. Boş tutmuş. Bundan 6 ay kadarönce de bana sattı.

 

Burası merkezi sistem doğalgaz kaloriferli. Ancak şofben veocakta kullanılmak üzere ayrıca bireysel doğalgaz aboneliği gerektiriyor.Merkezi sistem olduğundan buna ait doğalgaz aboneliği yönetim tarafından veyönetim adına iki buçuk yıl önce yaptırılmış ve ısıtma normal olarak sağlanıyorve bu konuda bir sorun yok.

 

Dairenin ilk sahibi aldığından bana sattığı döneme kadardaireyi boş tuttuğundan tabi ki, daireye ait bireysel elektrik, su ve doğalgazabonelikleri hiçkimsenin üzerine yapılmamış.

 

Ben aldığımda daire kapısında doğalgaz sayacı bağlanmış,boru sistemi daire içine kadar çekilmiş şofben ve ocak bağlanacak durumagetirilmiş durumdaydı. Sayaç “00000” da, abonelik de hiç kimsenin üzerinedeğildi.

 

Bireysel abonelik için Bursagaz’a başvurduğumda dairemindoğalgaz projesinin yetkili X mühendislik firması tarafından çizildiğini ve07.12.2012 tarihinde yine Bursagaz tarafından onaylandığını, ancak gaz açımıiçin bu firma yetkilisinin randevu alması ve gaz açımı sırasında işin başındabulunması gerektiği bildirildi.

 

Bursagaz’a abonelik işlemleri için EPDK tarafından belirlenen86 TL güvence bedeli dışında hiçbir ücret ödemedim. Mühendislik firmasına ise“daire içi doğalgaz proje çizimi bedeli” adı altında 300 TL ücret ödedim. İştesorun burada başlıyor.

 

Ben daireyi doğalgazlı olarak satın aldım. Sonradan doğalgaztesisatı yaptırmadım. Dolayısı ile, sofben ve ocak için yapılacak olan bireyselabonelik için yapılmış olan tesisatın daha ilk aşaması olan proje çizimiücretinin daireyi yapan müteahhit firma ile mühendislik firması arasındahalledilmesi gerekir diye düşünüyorum.

 

Bunun aksi düşünüldüğünde dairenin elektrik projesini, suprojesini çizen mühendislere de bunların açılması (abonelik başvurusu)sırasında proje çizimi ücreti ödemem gerekmez miydi? Halbuki böyle bir ücretödemedim.

 

Mühendislik firmasına ödemiş olduğum 300 TL daire içi projeçizimi ücreti konusunda olayı tüketici mahkemesine taşıdım. Davalı olarak heminşaatı yapan müteahhit firmayı hem de doğalgaz projesini çizen mühendislikfirmasını gösterdim. Konu 300 TL meselesi değil, haksız olarak alındığını düşündüğümbir ücrete karşı tepki koymamdan kaynaklanmaktadır. Yani bir nevi iş inadabindi. Zira davayı kaybeden taraf avans ücretleri, keşif ve bilirkişiücretleri, harçlar vb mahkeme masrafları ile avukat vekalet ücretlerini karşıtarafa ödemek zorunda kalacağından ödenen 300 TL nin çok çok üzerinde birmasrafla karşılaşacak. Olay bundan ibaret.




Engin UYSAL
Danışman Engin UYSAL
23 Aralık 2015

SAYIN KARDEŞ:
bende x firmasının yetkili doğalgaz mühendisiyim. ama senin yaşadığın şeyle ilk defa karşılasıyorum.(sayaç takılmış diyorsun güvenceyi yatır kullan demektir bu)
Her neyse bizde normalde sıfır binalarda ön proje hazırlarız. saat hariç ve sonunda müşteri alır binayı gaz açılımı der. bizde sadece 200 tl proje parası alırız. Bu da sayal bir süre vardır  o yüzden proje yenilenir. (dikkat edersen daha önce daireye gaz verilmemiş ve abonelik yapılmadığı için.) daha sonra daireyi alan arkadaş gelir bize 200 tl proje parası ve 450 tl güvencesini yatırır bende giderim saatini alır takarım gazını veririm.



DC_Mühendislik
DC_Mühendislik
24 Aralık 2015

Sayın karavelioglu,

Size yapılan mevcut işlemi biz de yapmaktayız. Doğru mu derseniz, değil. Uygulama yanlış. Normalde ilk kim yaptırıyorsa, müteahhit firma da olsa, proje gönderimi için anlaşma ve sözleşme imzalamak zorundadır. Projenizi gönderen firmaya kötülük yapmış olacağım, ama doğrunun tarafında olmak etik olandır.


*Proje gönderimi sırasında, firma ile iş veren arasında sözleşme de gönderilir. Bu sözleşme metnini ilgili gaz dağıtım şirketinden ve ya bölgede ki bir firmadan rica ederek sistem üzerinden elde edebilirsiniz. Anlaşma metninde ismi geçen taraflar, işin belirli şartlarını yerine getirmek zorundadır. İşin şartları varsa başlangıç ve bitim süresi bu sözleşmede yer alır. Proje bedeli sözleşmede belirtilen iş verenden alınır.

*Projeler her sene sonunda sıfırlanır ve ya firma ve gaz dağıtım şirketi insiyatifi ile beklemeye alınır. Bunun sebepleri, müşterinin güvence bedelini yatırmaması, müşteri ile iletişim kurulamaması, firma yetkisinin askıya alınması v.b. durumlardır. Bu durum da sizin ki ile benzer bir durumdadır. Firma böyle bir durum ile karşılaştığında size iki seçenek sunması gerekirdi. Ya projeniz iptal edilecek ya da belirlenen ücret karşılığında gazınızı açacaktı. Size ücret dayatması yapıldı ve tepkinizi verdiniz. İptal etmesi durumunda ise yapıldığı tarihte ki şartname göz ardı edilerek günümüz şartnamesine göre tesisatta değişiklik yapılacak ve tekrar proje çizilecekti, buna bağlı olarak bedel artacaktı. Tabi bunlar tercih sunulması durumunda karşılaşacağınız olaylardı. Bu seferde bir önce ki ev sahibi ile aranızda şuan ki durum oluşurdu ve haklılık kısmı hukukçu olan sizlerin alanına girerdi.

Bu saatten sonra hangi taraf haklı olursa olsun, yanlış düzenin sonucunda ortaya çıkan bir durumun sonucu ile haklı olacak. Oysa iki taraf da haklı, iletişim ve ifade eksikliği bu sonucu doğurmuş gibi. Keşke iptal seçeneğini ve iptal edilmesi sonucunda ki durumları size ifade etseydi, daha fazla para vermekten ziyade 300 lirayı kabul eder, sorunu arayacağınız kişi ise evi aldığınız şahıs olurdu.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

İyi günler,






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.

dogalgazfirmalari.com