dogan46842
dogan46842
18 Mart 2018

Sizce şahıs firması mi ldt mi ?

Yeni gaz gelen memleketim de firma kurup ise başlayacağım. İş konuşun da tecrübeliyim , o yönden sıkıntım yok ama daha önce firmasini kurmus tecrubeli arkadaşlara sormak istiyorum, sizce şahıs firması mi kurmalıyım ldt mi ? 


canguntan
Danışman canguntan
19 Mart 2018

2003 yılında ortağım ile birlikte firmamızı açtığımızda zorunlu olarak Limited şirket kurduk.

Yakın zamana kadar avantajları vardı, hala var. Şahıs firması kurarsanız ve cironuzda belli bir rakamı geçerse mesela büyük deftere geçmek zorunda kalırsınız. Daha bunun gibi neler. Kapatmak gerekirse şahız şirketini kapatmak çok daha kolay ama LTD olursa 1 sene ticari bir faaliyetiniz olmaması gerekiyor. Konu ile ilgili mutlaka sağlam bir muhasebeci ile görüşün.




dogan46842
dogan46842
19 Mart 2018

cevap için teşekkür ederim. galiba şahıs firması ile başlayacağım , zira ihaleler de iş bitirme olarak mühendislik diplomamı kullanabilmek için buna mecbur gibiyim. ltd de bunu kullanamıyoruz beş yıl boyunca. 




Kemal ÜNLÜ
Uzman Kemal ÜNLÜ
21 Mart 2018

Alıntıdır:

hemen faaliyete başlayarak fikrini hayata geçirmeyi ve ticari kapasitesi arttıkça tüzel kişilik aşamalarına atlamayı tercih edenler açısından şahıs şirketi, ticari faaliyete sermaye ile girerek belirli bir iktisadi amaç doğrultusunda daha sağlam bir yapı ile şirketini ilerletmek isteyenler açısından ise limited şirket önerilebilir.


Şahıs Şirketi

Şahıs şirketleri,  ortakları ile şirketlerin mal varlığı açısından bütünleştiği şirket tipleridir. Bu şirket tiplerinin avantajı, diğerlerine kıyasla daha kolay kurulabilmesi ve daha düşük masraflı olmasıdır. Şahıs şirketi tiplerinin girişimler tarafından ilk etapta tercih edilmesinin sebebi de bu iki unsurun kattığı dinamik yapıdır. Şahıs şirketi kurmak her ne kadar kolay olsa da ortaklık yapısı itibariyle çoğu girişimin uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte değildir. Özellikle ortaklıkların doğrudan şahsa endeksli olduğu bu yapıda, ortakların değişmesi diğer şirket tiplerine göre daha güçtür. Girişimci açısından dinamik yapının avantajları karşısında Yatırımcı açısından ortaklık değişkenliğinin güç olması, ilk etapta olmasa dahi sonrasında şirketleşmenin devamı ve yatırımların meyvelerinin toplanacağı dönem açısından sorun teşkil edebilecektir.

Limited Şirket

Limited şirket kaba tabiriyle belirli bir iktisadi amaç doğrultusunda kurulan tüzel kişiliğe haiz ve birden çok ortaklı olarak kurulabilen şirket tipidir. Bu bağlamda girişimler açısından limited şirket kurulması, iktisadi amaç doğrultusunda olması ve şahıs şirketine kıyasla ortaklarının şahsi sorumluluklarının daha kısıtlı olması açılarından ilk etapta mantıklı görünebilir. Ancak, şahıs şirketinden farklı olarak limited şirketin kurulabilmesi için esas sermaye alt limiti bulunmaktadır. An itibariyle bu limit Türk Ticaret Kanunu’nun 580. maddesi uyarınca 10.000,00 TL’dir. Çoğu girişim kuruluş aşamasında böyle bir kapitale sahip olmadığından ötürü şahıs şirketi şeklinde kurulmakta, ticari faaliyetlerine başladıktan sonra şirketleşme sürecine ve o süreçteki kapitale göre ya anonim şirket ya da limited şirkete evrilmektedir. Uygulamada sıkça görülen bu evrilmenin sebebi, kapital akışı büyüdükçe daha sağlam bir yapılaşmanın gereksinim haline gelmesidir. Girişimi bir kıvılcım olarak düşünürsek, ateş büyüdükçe etrafına dizdiğimiz taşlar bu yapılaşmaları simgeler. Ateş büyüdükçe kontrol etmesi güçleşir ve sizin de bu ateşi kontrol altına almanız için sağlam bir yapılaşmaya gitmeniz gerekecektir.








Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.