Merhaba,
Öncelikle ısıtma yüzeyine deyinelim. Yerden ısıtmada ısıtma yüzeyiniz, yerden ısıtmanın olduğu tüm taban alanıdır. Pencere önü v.b. gibi kısımlar olması nedeniyle tam homojen ısınmayabilir ama tüm yüzey ısıtma alanıdır.
Radyatöre gelirsek. Çoğu insanın düşündüğünün aksine radyatörün ısıtma alanı sadece ön kısmındaki alan değil ama asıl iç kısım ve iç kıısmdaki kanatlardır. Bu kanatlar kullanılarak radyatörün ısıtma alanı artırılmış olur.
Toz konusuna değinmeden önce çalışma prensiplerine bakmakta fayda var. Yerden ısıtma sistemi en fazla 60 dereceye kadar ısıtılmalıdır. Ama radyatörde böyle bir kısıtlama yoktur, 90 dereceye kadar ısıtabilirsiniz.
Soğuk hava radyatöre altından girer ve ısındıkça yukarı doğru havadan hafif hale gelerek ısınır ve yükselir. Bu olurken tozlrda haliyle radyatörün iç yüzeyinden yükselmeye başlar ve yüksek sıcaklık kullanılırsa yanar. HAni bazen radyatörlerin üstünde, duvarda siyahlıklar görürüz ya bunlar aslında yanmış tozlardır.
Diğer taraftan yerden ısıtmada ise tüm yüzey tozlu olabilir ve sız yüzey sıcaklığını yükselttikçe tüm yüzeydeki tozlarda ortamda uçuşmaya başlayacaktır.
Radaytör sistemlerinde ise her ne kadar hava oda da sirkülasyon da yapsa tozun yayılması az olur.
Fakat yerden ısıtmada ortamda çok toz varsa ve yüksek sıcaklık kullanılıyorsa bu tozlar ortama yayılır ve ilerde üst solunum rahatsızlıklarına (astım v.b.) sebep olur.
Toz konusunun önüne geçebilirseniz aslında en doğru sistem belki yerden ısıtmadır. Özellikle yüksek tavanlı (h>4 m.) yerlerde radyatörlerden çıkan sıcak havanın sirkülasyon yapmasının mümkün olmadığından kullanmayı tercih ederiz. Cami gibi, hamam gibi yerlerde tercih edilir.