mcht.tndgn
mcht.tndgn
20 Mayıs 2021

ShutOff Regülatör Kullanımı

Merhaba arkadaşlar, Samsun Çarşamba'da doğalgaz firmasında çalışıyorum. Yaklaşık üç aydır bu sektördeyim. İlk defa shuoff kullanmam gereken proje oldu fakat gaz dağıtım firması izin vermiyor. Çarşambaya Aksa Doğalgaz bakıyor. Aksa Projede DN100 üzeri borularda shutoff kullanımına izin veriyor. Elimdeki projede 18 daire + 2 dükkan ısıtma var, dış hat 10m üzeri ve shutoff kullanmama izin vermiyorlar. Yönetmelik böyleymiş. Fakat ben yazılı olarak böyle bir kural bulamadım. Ayrıca avan projeye de hiçbir şekilde izin vermiyorlar. Fakat istanbulda çalışan arkadaşım bizde böyle sorunlar yok dedi. Onlar işi yaptıktan sonra projeyi gönderiyormuş ve shutoff kullanıp kullanmamak kendi isteklerine bağlıymış. Biz yaparsak yetkiyi düşürürüz diyorlar. Son olarak yaklaşık bir yıl önce benden önceki mühendis 15 daire +2 dükkan ısıtma shutoff'lu prıje göndermiş ve onaylanmış. Ne yapmam gerekiyor. Bu konuda bilgisi olan varmıdır? 


VeyselKrks
VeyselKrks
20 Mayıs 2021

Dükkanlar sadece ısıtma amaçlıysa 21 mbar basıncla ortalama 3.5 m3/h gibi bir tüketimi olacaktır yani kombi ve ocak şeklinde düşünüldüğü için ek bir kapasite gerekmiyor ama dükkanları ticari amaçlı kullanımda restoran veya imalathane tarzı ticari kullanıma göre birşey yaparsanız hem farklı gaz tüketimi olan endüstriyel mutfak ürünleri için ek kapasite ve 300 mbar basınc istenebilir hem dairelerde 21 mbar isteneceği için shutoff kullanımı mecbur olacaktır hocam yani aksaya shutoff regülatörü dükkanlarda ticari kullanım olarak kullanacağınız hakkında gaz dağıtım firmasına sorarsanız size daha net bilgi vereceklerdir diye düşünüyorum o şekilde birşey diyemezler siz eğer dükkan ısınma amaçlı derseniz olay başka dükkan ticari amaçlı derseniz başka olabilir ısınmada kabul etmeye bilirler (ki bence oda ayrı saçmalık servis kutusu uzakta ise bence izin vermeli bina içinde kolondan hemen önce shutoff ile basıncı düşürüp hem daha küçük çapta bir boru kullanarak kalın bir boruya göre ince bir boru kullanmak göze hoş gelir hemde yok yere boru maliyetini yükseltmez hemde dükkanlarda daha geniş amaçlı kullanılır) ama ticari olunca kabul etmek zorundalar zaten yani projede dükkan ısınma amaçlı değil dükkan ticari amaçlı kullanılacağını dükkanlarda 300 mbar basınca dairelerde 21 mbar basınca ihtiyaç olduğundan shutoff gerekli olduğunu gaz dağıtım firmasının proje onaydaki şeflerinden birine sorarsanız daha doğru bilgi alacağınızı düşünüyorum adam dükkanı ısınma amaçlı kullanacaksa dükkan hattına ayrı bir shutoff monte ederek ticariden ısınmaya çevirebilir sonuçta bence burda biraz iletişimden dolayı bir sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz dükkanı ısınma değil ticari olursa izin veriyormusunuz diye sormanızı tavsiye ederim


Engin UYSAL
Danışman Engin UYSAL
26 Mayıs 2021

Kardeşim bende AKSAGAZ ünye bölgesindeyim ve gaz dagitim şirketinin yaptığı doğru bir karar. Neden dersen:
1. Firmalar artık bilende bilmeyende shut-off kurmaya başlamışlardı.
2. Firma mühendisi acemi  başkası kurdu diye oda 2-3m lik hatta shut-off kurmaya çalışmış (abuk subuk işler yapmış yani)
3. Shut-off bakımı falan aksa görevlileri yapıyor. Bu da ne kadar shut off olursa o kadar sıkıntı demek.
4. shut off sürekli (eska için konuşuyorum) arıza açıp duruyor. Hem beni hemde aksa arıza yetkili arkadaşları yoruyor.

Kısacası DN100 boru olması bence de şart 3'' boruda shut off kullanmak gerçekten mantıksız. Ticari dükkan vs vs olur ona amenna  ama ısınma amaçlı mantıksız. 

Bir de ben ruhsat proje yaptım ve şartları ağır bunu herkese yaptırmıyorlar(Güvendikleri şirket veya üstesinden gelebilecek mühendisler hariç). Çünki millet ruhsat proeji başlıyor ve 1 ay içindeki yapması gereken tahhüttleri yapmıyor. 




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.