VEYSEL BILGIN
Danışman VEYSEL BILGIN
21 Temmuz 2022

Tibbi ve Değişik Gazlarda Boru Cap Hesabi - ÖRNEK ÇÖP GAZI BORU ÇAPI PROJE HESAPLARI

Tibbi ve Degisik Gazlarda Boru Cap Hesabi

Degerli Arkadaslarim

Bu baslik altinda sizlere cok yararli olacagina inandigim tibbi ve degisik gazlarda basinc kaybi ve boru cap hesaplarini aciklamaya calisagacim.

Simdi oncelikli olarak gaz akiskanlarda basinc kaybi ve boru capi hesaplarinda   Renouard formulu temel formuldur.Tek yapmaniz gereken ana formulde relatif yogunlugun boru icinde kullanacginiz gazin ozleligine gore hesaplanip kullanilmasidir.

Zira forumulumuz:

  (P1^2)-(P2^2)=48.6*Relatif yogunluk*L*Q^1.82/D^4.82

Buradaki relatif yogunluk nedir>Bunu daha once bir cok kez aciklamistim.Boru icinde kullanacagimiz gazin ozgul kutlesinin kg/m3 birimi degerinde havanin ozgul kutlesine bolunmesidir.Relatif yani havaya gore bulunan bagil yogunluk degeri sonucta birimsiz olarak karsiniza cikacak ve yukarda yazdigim ana formulde yerine kiyacaksiniz.

Dogalgaz icin hatirlayalim:

Dogalgazin ozgul kutlesi 0.84 kg/m3

havanin ozgul kutlesi 1.229 kg/m3

Retif yogunluk= gazin ozgul kutlesi (kg/m3) /havanin ozgul kutlesi (kg/m3)

Buna gore dogalgazin relatif yogunlugu 0.68 dir ve ana formulde 48.6 9(L km birimi) yada  48.600 (L metre birimi olur) koydugunuzda formuldeki katsayi 29.160 olarak onunuze cikar,

Asla ve asla unutmayin relatif yogunluk birimsizdir.

Azot,oksijen helyum gibi gazlarda boru capi hesabinda bu formulu kullanmaniza gerek yoktur.Zira malumunuz uzere bu gazlar basincli tuplerde (yaklasik 225 bar) musteriye verilmektedir.Bundan dolayi boru cap secimlerinizde 12*1 yada 15*1 ile 18*1 bakir boru caplari rahatlikla yeterli olacaktir.

Ancaaakkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!

Bu tur gazi kullanan hastane yada tesis onlerinde kerojyen tank kurulursa ozaman yapmaniz gerekn yukarida verdigim formulu kullanmaktir.Zira bu tur tanklarda bu gazlar cok dusuk sicakliklarda Ornegin oksijen -180 C gibi.oldugundan ve tank ici basinclari 1-4 bar arasinda (hava sicakligina ve doluluk oranina gore basinc degiskenlik gosterir) olacagindan boru cap secimlerinde yukaridaki formulu kullanmalisiniz.Ayrica caplarin buyuk cikmasi durumunda (bakir boru yeterli olmayacaktir.

 API 5L grade A yada B dogalgaz celik borusu kullanabilirsiniz. 

ÖRNEK 

2000 m3/h CöpGazi Boru Capi Ne Olmalidir?

Degerli Arkadaslarim

13.5 km lik mesafeden 2000 m3/h cop gazi polietilen  boru hatti ile tasinacaktir.Cöpgazinin kompozisyonu  %50 metan, % 40 karbondioksit, % 2 oksijen, % 8 diðer seklindedir.Sizce bu boru hattinin capi ve giris basinci ne olmalidir?.Ayrica gazi basinclandirabilmemiz icin nasil bir yontem izlemeliyiz?Projelendirmede hangi formulleri kullanmaliyiz?Polietilen boru icindeki surtunmenin sizce nasil bir onemi vardir?

Konuya Ilgi Duyan olmadi.Dogalgazdan biktik Copgazi ile kim ugrasir dediginizi duyar gibiyim.Bilgi hazine gibidir.Bir gun mutlaka bir yerlerde lazim olur.Birgun kullanmaniz dilegi ile................

Oncelikle ifade etmek isterimki boyle bir boru hattinda kullanacaginiz basinc kaybi formulleri aynidir.Ancak tek bir farkla.Copgazinin yogunlugu dogalgaza gore  vede relatif yogunlugu (havaya gore ) farkli oldugundan basinc kaybi formulunde copgazinin relatif yogunlugunu yerine koyarak oncelikle katsayiyi bulacaksiniz.

 (P1^2)-(P2^2)=48.6*Relatif yogunluk*L*Q^1.82/D^4.82

Copgazinin relatif yogunlugunun hesabi:

Çöp gazının içeriğini %50 metan ve %50 karbondioksit olarak kabul edilir.Metan yoğunluğu 0,72 ve karbondioksit yoğunluğu da 1,96.

Çöp gazının yoğunluğu da (0,72/2)+(1,96/2)= 1,34 olur.

Relatif yoğunluk da 1,34/1,226=1,09  (1.226 havanin yogunlugu) 

48,6*1,09=52,97

Copgazi hattinda basinc kaybi ana formulmuz su sekilde olusur.

 (P1^2)-(P2^2)=52.97**L*Q^1.82/D^4.82

Hiz formulu ayni olup max 25 m/sn dir.

 

Not:Asla ve asla unutmayin relatif yogunluk birimsizdir.


Bu konuda henüz bir cevap yazılmamış.



Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.