Burakmak
Burakmak
10 Temmuz 2007

Bacalı kombi (acil)

İstanbul Sarıyer'de bir binanın doğalgaz tesisatını yapmaktayım. Binanın ilk 2 katı ahşap,bodrum katı beton. Bina 2 tane binaya bitisik. Sorum su

Kombinin yeri bodrumda oldugu icin hermetik yerine bacalı kombi taktırtmaya karar verdim.Bunun için  baca yeri yaptım ve çiftcidarlı paslanmaz baca taktırdım. Ama bugun Şişli'yi aradığımda ahşap binalarda bacalı kombiye izin verilmedigini söyledi. Bu yeni bir uygulama mı? 

Yoksa bacalı kombi ahşap binalara takılabiliniyor mu?

2. sorum  dogalgaz borusunun altkata inebilmesi icin ahsap kısımdan gecmesi gerekiyor. Oraya nasıl birsey yapmalıyım.(yangın istinad duvarı yok)

Tesekkurler


furkan
furkan
10 Temmuz 2007

ahşap  binada bacalı kombi kullanamazsın  ve doğalgaz  tesisatınıda ahşaptan geçiremezsin bunun için istinad duvaru örmen gerekir


m.alp_alper
m.alp_alper
11 Temmuz 2007

em®e yazdı:

 

Tamamı Ahşap Olan Yapılar:
48.Binaya döşenecek doğalgaz tesisatı tamamen  yangın istinat duvarı üstünden gitmelidir.

49.Doğalgaz sayacı ve kullanılan doğalgaz cihazları yangın istinat duvarı üzerine monte edilmelidir.

50.Doğalgaz yakıcı cihazı olan her mahale bir gaz alarm cihazı takılıp bu alarm cihazları bina dışına takılacak solenoid vana ile irtibatlandırılmalıdır.

51.Tesisatta ocak kullanılacak ise ahşap  kısımların ocaktan etkilenmemesi için ,ocak ile ahşap kısımlar arasındaki mesafe en az 1 m olmalıdır. Yangına karşı özel tedbirler alınmak suretiyle bu mesafe kısaltılabilir.

52.Bacalı cihazların baca bağlantısı ahşap tavana en az 50cm uzaktan yapılmalıdır.

53.Tesisatta ocak kullanılacak ise ahşap kısımlar arasındaki mesafe en az 1 m olmalıdır.

54.Doğalgaz yakan cihazların baca bağlantılarının lambri kaplamayı ısı yönünden etkilememesi için , baca bağlantısı ile lambri kaplama arasındaki mesafe en az 50 cm olmalıdır.


Sertifikalı Firmaların Yükümlülükleri.
a)Baca tipinin ve kesitinin uygunluğunun kontrolünden,
b)Baca temizlik ve bakımının yapılmış olduğunun kontrolünden,
c)Baca duman testi yaparak baca çekişinin ve sızdırmazlık testinin olumlu olduğunun ve bunun baca test sonuç beyanı  ile taahhüt edilmesinden,
d)Cihazların ; gaz dağıtım şirketlerinde onaylanmış projesine uygun  bir bacaya bağlanmasından,
e)Konut ve benzeri binalarda bacalı cihazların bağlandığı bacaların tasarımında ve yapımında TS 11386 da belirtilen kurallara uyulması , Hazır Form Baca Elemanı (HaBaEl) Hazır Form Baca Taşı (HaBaTaş) veya baca yapımında standartlara uygun baca malzemesinin kullanıldığının kontrolünden Sertifikalı Firmalar sorumludur.
f)Sertifikalı Firmalar 4646 Sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu ile ilgili yönetmeliklerde  belirtilen hususlara ve sertifikalandırma işlemi için gaz dağıtım şirketlerine sundukları taahhütnamelere uymakla yükümlüdür.
Doğalgaz Yakıcı Cihazların Periyodik Bakımı:
Baca en kesitinin %100 kapanması durumunda maksimum 2 dakika içersinde %60’nın kapanması durumunda maksimum 8 dakika içersinde emniyetli kapanmayı sağlaması gerekmektedir. Baca sensörü bağlantısının kesilmesi veya tahrip olması durumunda , cihaz en azından emniyetli kapanmayı sağlar.

 




Burakmak
Burakmak
11 Temmuz 2007

tesekkurler alp_alper

Yalnız ben sizin yazdıgınızdan ahşap binalarda bacalı kombi kullanılabilecegi anlamını cıkardım. (52.madde) Şişli İGDAŞ'da telde gorustugum  yetkili yasak dedi.Şartnamede yazıyor dedi. Yarın birebir proje onayla gorusmeye gidecegim. Sartnamede açık açık böyle  bir yasak var mı acaba?
Tesekkurler






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.