Konu: mekanik tesisat projesine İMZA atmak için

buraktoraman
buraktoraman
01 Mayıs 2006

Merhabalar tum makina mhendisi olan arkadaslar haklı.Disarda bir cok isi bilmeyen tesisatcı usta bizden dha aiyi dosemiyor bu boruları.bircok problem var.Bende bunun icin ankara olsun istanbul olsun bu mekanik tesisat alabilme hakkımızı savunuyorum.Yakında odamızın SMM olmak icin gerken kosulları daha iyi olmasi icin kurulan Komisyonuna girecegim.Her turlu bilgiyi ayrı bir baslık altında umarim iyi gelismelr olur duyuracagim.herkese iyi calismlar.

Saygılarımla,




asfur
asfur
01 Mayıs 2006

arkadaşlar herkes bu tarihe takılmış durumda gözüküyor. eski mezunlar siz yeni mezunsunuz deneyiminiz az demiyor. kanun çıktığı tarihten öncekileri kapsamıyor sadece. kazanılmış hakların devri söz konusu değil. deprem cihazı konusu da aynı; eski evler daha mı dayanıklıydı, ama temmuz 2002 den sonra ruhsat almış binalara deprem cihazı koymak zorunlu.

kaldı ki bunu çözebilecek tek kurum mmo gibi gözüküyor ama bugüne kadar yapılanlar, bundan sonra yapılacaklar hakkında da bilgi veriyordur herhalde. yani hiçbirşey yapılmayacak.

halbuki bu staj meselesinde, stajyer almak zorunlu hale getirilirse kapı kapı dolaşıp "para vermeseniz de olur yeter ki staj yapayım" diyen kimse olmaz. yani eğer bu işi zaten yapanlara danışıldı ise bu kanun çıkarılırken, o zaman evet deneyim gerçekten şart fakat yeni mezunlara deneyim edindirmek için de sizlerin stajyer alması şart olacak denmeliydi.

ayrıca bi arkadaş sigortamız yapılmak zorunda, yani yatırılıyor demiş. iyi de bunu kim denetliyor. evet sigortalar yatırılmak zorunda ama yetkili mühendis de olsanız asgari ücretten yatırılıyor çoğu firma tarafından. en azından benimki öyle, kimsenin bir denetimi sözkonusu değil bu konuda. igdaş sadece sigortalımıyım diye bakıyor, ne kadardan ödendiğine değil.

zaten odanın belirlemiş olduğu ücreti ben maaş olarak bile alamıyorum ki, nerde kaldı sigortam o ücretten yapılsın.

bunları yazarken birçok mühendis arkadaşımın da aynı durumda olduğunu düşünerek yazıyorum. belki konumu daha iyi olanlar vardır ama azınlıkta olduklarından eminim. yeni mezun arkadaşlar da sanmasınlar ki yetkili mühendis olunca haklarının hepsini alabilecekler. yetkili mühendis olmanın size getireceği tek şey 7/24 çalışsanız bile mesai ücreti alamamaktır.




uzunbeyn
uzunbeyn
01 Mayıs 2006

Bildiğm kadarıyla, yıl sonlarında SMM  belgeleri onaylanırken,MMO, yıllık sigorta ödeme belgelerini isteyerek SSk primlerininbelirlenen ücret üzerinden ödenip ödenmediğini kontrol ediyor. Eğerdüşük bir meblağdan ödeme yapılmışsa SMM onaylanmıyor ve eksik priminödendi makbuzları isteniyor.
İyi çalışmalar..



asfur
asfur
01 Mayıs 2006

uzunbeyn arkadaşım smmler için verdiğin bilgiye teşekkürler. ancak igdaştan bahsettiğim için ayrıca belirtmeye gerek duymamışım sanırım doğalgaz sektöründe çalışıyorum ve bununla ilgili olarak konuştum. diğer sektörlerde denetim varsa da bize yansıyan bir yanı yok malesef.


meceng
meceng
01 Mayıs 2006

erascan arkadasım ben de 2004 senesinde mezun oldum yani mekaniktesisat zedelerdenim ve sen ve senin gibi düşünen arkadaslarakatılıyorum bu cok sacma bi arkadasım aksarayda bi mühendisin yanında 1 senen boyunca rica minnet durdu sigortasını da kendi yatırdı bildiğim kadarıyla ama bu gercekten cok kotu acımasızca bi uygulama gercekten bu uygulamanın laldırılması veya hafifletilmesi gerekiyor makina mühendisleri odası ne işe yarıyor anlamıyorum bizim hakkımızı neden savunmuyor cok yazık hakkımızda hayırlı olsun hepinize basarılar


bobo
bobo
02 Mayıs 2006

SELAM ARKADAŞLAR...

15.7.2003 SENSINDE SAHIS FIRMASI ACTIM VE AYNI ZAMANDA IGDASTAN YETKI ALDIM ISTANBUL DA...SMM BELGESIDE ALMIS BIR FIRMA SAHIBIYIM AMA BELGEMI HIC KULLANMADIM... KULLANMAM ICIN ONCELIKLE BELGEMI VİZE YAPTIRMAM LAZIM BUNU BILIYORUM BASKA NE YAPMAM LAZIM... UCRETLERI NE KADAR SADECE IMZA ATSAM NE KADAR İSTEMEM LAZIM.?

BU BELGEYI KIM KULLANACAK NERELERDE KULLANILACAK BUNU BILMIYORUM BENI BILGILENDIRIRSENIZ SEVINIRIM... BANA MAIL ILE DE ULASABILIRSINIZ...




umina
umina
16 Mayıs 2006

benim tahmini düşünceö bu 2002 tarihi sürekli güncellenecek. örneğin yasada bir yenileştirme yapılacak ve diycekki 2004 e kadar yada başka bir tarih. böyle böyle geç de olsa kümeye dahil olacağız gibi geliyor bana. ben de zedelerdenim 10 temmuz 2002 mezunuyum. Allah yardımcımız olsun.


sapphire
sapphire
20 Mayıs 2006

            Arkadaşlar; bende 2004 mezunuyum ve bu saçma sapan şartlar yüzünden hakkımız olan imza yetkimizi dahi alamıyoruz.Bu durum beni aşırı derecede rahatsız ve sinir ediyor.

            Öncelikle şunu söylemek istiyorumki sevgili tecrübe sahibi mekanik tesisat yetkisi olan makina mühendisi meslektaşlarımız bizi kör cahil sanıp sadece yanlarında her işi yapmamız için (getir, götür, proje çizimi, v.b.) sigortasız iş verip köle gibi çalıştırıyorlar.Böyle bir durumda zaten bu insan yanına asgari ücretli çalışcak eleman ararken ve de kendi gibi piyasaya iş yapıcak başka bir mühendisin olmasını istemezken bizim gibi yeni mezun olmuş ve de bu saçma şartlar yüzünden bu durumlara katlanmak zorunda kalan mühendisleri çok güzel sömürüyorlar bizim bu durumumuzdan faydalanıyorlar.Ama iş sigorta yatmaya gelince maalesef hiç biri yanaşmıyor çünkü hiç birinin işine gelmiyor.

             Sonuç olarak da hakkımız olan imza yetkisini almak için senelerce uğraşıyoruz bir sürü iş değiştiriyoruz ve sonunda kendi sigorta paramızı kendimiz yatırıyoruz...Eminim ki benim durumunda olan daha çok arkadaşım vardır allah hepimize kolaylık versin..




erascan
erascan
20 Mayıs 2006

         Doğru söylüyosunda kardeşim, böyle sorunlarımızı kendi aramızda konuşmayla bi yol katedemiyeceğiz. Bizim acilen topluca bi hareket başlatmamız gerekiyo. Ama nasıl? Önce onun için bi çözüm yolu bulabiliriz. en basitinden benim aklıma gelen, mmo stesine bu sorunu dile getirerek sıkıntılarımıza çözüm bulmaları için mail yağmuruna tutmayla başlasak, hemen hemen hergün bi mail....

          Farklı bi fikri olan arkadaşların fikirlerinede açığız uygulamaya geçirmeyede...

     




ruchan
ruchan
21 Mayıs 2006

 2002  tarihinden öncekiler diye bir ibare sizi yanıltmasın

1. mezun olduktan sonra en az 1 yıl sigortalı şekilde çalışan makine mühendisi bütün arkadaşlar mekanik tesisat yetki belgesi alabilir.

2. artı 2002 den önceki mezun olan arkadaşlarda sadece 1 yıl sürekli sigortalı şartı aranmıyor

 




erascan
erascan
22 Mayıs 2006

         Yok arkadaşım yaa, sadece 1 yıl sigorta yatmasıyla olacak bi iş değil benim bildiğim. O 1 yılı sen mekanik tesisat projesine imza atabilen bi mühendisin yanında çalışarak hakedebilirsin. Onun dışında farklı bi işyerinde olupta 1 yıl süre ile sigortanın yatması hiç bi işe yaramaz...

         Tabii bu benim bildiğim ve araştırdığım bişe. MMO yu aradığımda bana böyle söylediler. Sen nerden ve nasıl öğrendin söylediğin şeyii?

          İnşallah sen haklısındır.     




ruchan
ruchan
23 Mayıs 2006

 MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI ISTANBUL ŞUBESİNDEN   ÖĞRENMİŞTİM MÜHENDİSLİK ALANINDA 1 YIL BOYUNCA SİGORTALI OLARAK ÇALIŞARAK BU HAKKI ELDE EDEBİLİRSİN.

YANİ 2002 YILINDAN ÖNCE MEZUN OLMAK ÖNEMLİ DEĞİL BUNU VURGULAMAK İSTEDİM

 




turanturan
turanturan
25 Mayıs 2006

bu konunun ilgili kanunlarının numarası vs bilen arkadaş varmı




meceng
meceng
25 Mayıs 2006

ERASCAN ARKADASIM COK HAKLISIN mail yağmuruna tutlabilir mmo fakat bizzat yüzyüze görüşmek bence daha iyi olur tabiiki kendi başımıza değil bizi temsilen bazı aramızdan arkadaslar gidebilir.


yama25m
yama25m
28 Eylül 2006

arkadaşlar bu konudaki daha önce yazdığım mesajları görebilirsiniz,

ve 28 eylül 2006 oldu ,şu anda aylar önce çaresizce buraya nasıl olurda hakkımızı vermezler diyodum,bugünde değişen birşey yok

şu anda mekanik tesisat yetki belgesi olan bir mühendisin yanında çalışıyorum,sigortam askeri ücretten yatıyor,aldığım rakam ise gerçekten çok komik arkadaşlar,herneyse asıl önemli olan mevzuya geleyim istedim,bu büroyu nasıl bulduğma,kimse yanına almaz diyordum yaa neyse çok şükür biri yanına aldı ama nasıl ve ne şartlarda;

yanında çalıştığım kişi devlet dairesinden emekli olmuş ve büro açmaya karar vermiş biri,bilgisayar vs. bilgisi yok,a'dan z'ye tüm projeleri ben yapıyorum,söylemeye dahi utandığım bir rakam alıyorum,bu kişi bana muhtaç ama yinede biliyorki benim ona katlanmam lazım,milyarlar kazandırdığım birinden sadece 6 sıfırlı TL. gibi bir rakam alınca ben neden okudum,onca senemi helak ettim ve bunca sene sonunda almış olduğum mühendis ünvanıyla rezil olmak içinmi,gerçekten geçenlerde işe gelirken internet cafeye eleman aranıo diye yapıştırmışlar kapıya,ücrette yazıyodu,yalanım yok benim maaşımdan fazla veriolar

benim demek istediğim birşey kaldı arkadaşlar,bu makine mühendisleri odası siyaset yapacağna,taraf ve yan tutacağına mühendislik yapmak isteyen biz makine mühendislerine sahip çıksın,çıkıp birilerini eleştireceğine,mühendisin hakkı şudur ,çalışma şartları şudur de,eğitim veriyosun eğitimi parayla veriyosun,sen bizden zaten aydat alıyosun,yayınlarını satıyosun,birsürü kontrol kalemi olarak gelirin var(sızdırmazlık raporu vb.)sen üyelerine hizmet etmek yerine resmen onlar üstünden hizmet alıyosun bu nasıl bir oluşumdur arkadaşlar,dayanamıycam artıkdevlet'e birşey diyemiycem artık,hergün televizyonda iddaa reklamı yapıp,sayısal loto çekişi yapan vede kumarhaneleri yasaklayıp milleti tek başına soymaya çalışan bir yönetime ne denebilirki,umut taciri olan bir yönetime ne denirki,neyse arkadaşlar benden bu kadar

kimseyi kırıcı ve rencide edici bir söz söylediysem özür dilerim,bu cümleler tamamen bulunduğum şartların etkisi ve psikolojisiyle söylenmiştir,bilginize......

 






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.