mkaya
mkaya
30 Nisan 2006

DOĞALGAZ SOĞUTMA SİSTEMLERİ

ARKADAŞALAR DOGALGAZLI SOĞUTMA SİSTEMLERİ HAKKINDA BİLGİSİ OLAN VARMI ?


mr06
mr06
01 Mayıs 2006

Bugün dünya genelinde,doğal gazlı soğutma sistemleri genellikle kamu binaları, oteller, hastaneler, büyük şirket binaları, atölyeler, süpermarketler, büyük restoranlar vb. yapılarda oldukça başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.fficeffice" />>>

Üç tip doğal gazlı soğutma sistemi vardır:

a.Doğal gazla çalışan absorpsiyonlu çillerler,

b.Motor tahrikli çillerler,

c.Nemi gideren kurutma sistemleri.

2.2.1.  Absorbsiyonlu Soğutma Sistemleri>>

Doğal gazın gerek konutlarda gerekse de sanayi tesislerindeki birçok proseste kullanılması absorpsiyonlu soğutma sistemlerinin kullanımını da artıracaktır. Doğal gazın sanayi tesislerinde diğer yakıt sistemlerine göre üstün özellikler gösteren kullanımı ile elde edilen alçak basınçlı buhar veya sıcak suyun soğutma makinelerinde enerji girişi olarak kullanılması doğal gazlı soğutmanın temelini oluşturmaktadır.

Absorpsiyonlu soğutma sisteminin kullanılması ile birçok tesiste büyük maliyetlere ihtiyaç olmadan yapılacak değişikliklerle, mevcut olan kazan donanımlarından ya da şebeke buharından yararlanılması mümkün olmaktadır. Aynı kazan, yıl boyunca hem ısıtma hem de soğutma sistemleri için kullanılabilir.

Böylece tesisler yalnızca absorpsiyonlu sistemin getirdiği düşük işletim maliyetinden yararlanmakla kalmayıp ellerindeki mevcut donanımları da daha etkili bir biçimde kullanabilirler. Bu yöntemle, buhar ve sıcak suyun fazlası tesislere az bir maliyet yüklemek sureti ile çok ekonomik bir soğutma sistemine güç beslemek amacı ile kullanılabilir.

Günümüzde absorpsiyonlu soğutma sistemleri, merkezi veya kat bazında uygulamalarda kullanıma uygun olarak dizayn edilmiş yüksek performanslı sistemlerdir. Soğutma, ısıtma ve sıcak su kullanımına olanak vermektedirler. Elektrik enerjisi kullanan kompresörlü (buhar sıkıştırmalı) sistemlerin aksine absorpsiyonlu sistemlerde, doğalgaz, LPG, fuel oil, atık sıcak su ve atık buhar gibi enerji kaynakları kullanıldığı için elektrik dar boğazının olduğu durumlarda absorpsiyonlu sistemler iyi bir alternatif olarak karşımızda durmaktadır.

Ticari, endüstriyel ve daha da yenisi konut sektöründe giderek artan konfor istekleri, klima sistemlerinde dünya çapında yıllık 40 milyon üniteye varan bir talep oluşturmaktadır. Bu sistemlerin kullanımı artan bir enerji tüketimini gerektirmekte ve kıyaslamalı üstünlükleri dolayısı ile doğal gaz, bu konuda hak ettiği yeri alması gereken önemli enerji vektörlerinden biridir.

Ancak şu anda çoğu klima sistemi, elektrik enerjisi ile çalışmakta ve kullanımdaki klima sistemlerinin sayısı ile orantılı olarak artan enerji ihtiyacı, üretim tesislerindeki yük eğrisinde dengesiz dağılıma neden olmaktadır.

Kullanıcıların tüketim alışkanlıklarının düzenlenmesi için sanayileşmiş ülkelerde elektrik şirketlerinin aldığı çeşitli tedbirlerden biri, bu sistemlerin pik kullanım noktası (sanayi ülkelerinde havalandırma ihtiyacı ile tepe noktadaki talep zamanları ile genellikle aynı zamana denk gelen kışın öğleden hemen sonra ve yazın gün ortasında) zamanlarında finansal caydırıcılıklar, elektriğin gece ve hafta sonlarında tüketilmesinde teşvikler oluşturmak olmuştur.>>

Klima sistemlerinde bu tedbirlerin caydırıcı bir gücü yoktur, fakat bu tedbirler klima sistemlerinin işletme maliyetini de artırmaktadır. Pik zamanlarda elektriğe olan maksimum talep dolayısıyla günün belli saatlerinde elektrik şirketlerinin doyma noktasına ulaşmadaki riskine işaret edilirken, öte yandan diğer zamanlarda düşük kapasite durumu söz konusu olmaktadır. Bu da elektrik kullanımında sınırlamaları bulunan hem de aynı anda düşük yük oranları bulunan bazı ülkelerde mantığa aykırı olmaktadır.




alaettin
alaettin
01 Mayıs 2006

DOĞAL GAZLI SOĞUTMA NEDİR fficeffice" />>>

Soğutma işleminin, yaygın olarak elektrikli sistemler ile yapıldığı bilinmektedir. Ancak, ticari soğutma işinde elektrik ve doğal gaz arasındaki rekabetin artışı ile birlikte, yeni doğal gaz yanmalı soğutma sistemleri, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde önemli teknik gelişmeler kaydetmiştir. Günümüzde doğal gazlı soğutma, elektrikli soğutma teknolojilerine karşı daha az maliyetli ve çevre uyumludur. >>

ABSORBSİYONLU SOĞUTMA TEMEL PRENSİBİ>>

Bilindiği gibi, suyun kaynama noktası basınç ile doğrudan orantılıdır. Atmosferik basınçta (760 mmHg), su 100oC (212oF)'de kaynar. Daha düşük basınçta ise su daha düşük sıcaklıkta kaynar. 6 mmHg mutlak basınçta suyun kaynama noktası 3,7oC (38,7oF)'dir.
Li-Br (Lityum Bromür), sofra tuzu (NaCl) ile kimyasal olarak benzerdir. Li-Br su içinde çözünebilir. Li-Br/Su solüsyonu, kendi kimyasal eğilimi sebebiyle, suyu absorbe etme özelliğine sahiptir. Li-Br solüsyonunun konsantrasyonu arttıkça ve sıcaklığı düştükçe suya karşı olan absorpsiyon eğilimi de artar. Buna ilave olarak, Li-Br'in ve suyun buhar basınçları arasında büyük bir fark vardır. Bu da demektir ki; eğer Li-Br/Su solüsyonun sıcaklığı arttırılırsa, su buharlaşır ama Li-Br solüsyonda kalacağından solüsyon daha konsantre hale gelecektir. >>

Absorbsiyonlu sistemler soğutma etkisi yaratmak için ısı enerjisi kullanır. Bu sistemlerde soğutucu (Örnek: Su), evaporasyon sırasında düşük sıcaklıkta ve basınçta ısıyı absorbe eder ve kondensasyon sırasında da yüksek sıcaklıkta ve basınçta ısı açığa çıkartır. Absorbsiyonlu sistemler tek etkili ve çift etkili olmak üzere ikiye ayrılırlar. Tek etkili absorbsiyonlu sistemler yalnız soğutma amaçlı kullanılırken, çift etkili absorbsiyonlu sistemler ısı pompası şeklinde çalışarak hem soğutma hem de ısıtma amaçlı kullanılırlar.

DOĞAL GAZLI SOĞUTMANIN AVANTAJLARI

1.Direkt ateşlemeli brülörlü modellerin, kışın ısıtma kazanı yazın da soğutma grubu olarak kullanılabilmesi dolayısı ile ısıtma-soğutma ihtiyacına ortak olarak cevap verebilmesi.>>

2.Elektrikli soğutmada kullanılan soğutucu akışkan CFC' in (Kloroflorokarbon) aksine doğal gazda kullanılan LiBr ve amonyak soğutucu akışkanlarının çevre dostu olması.
3 İşletme maliyetlerinin düşük olması.
4. Elektrik tesislerinde ve kablolamalarda klima santralleri için gelen ilave maliyetlerin azaltılması.
5. Gaz firmalarının teşvik edici fiyat indirimleri.>>

6. Teçhizatın daha uzun ömürlü olması.
7. Kullanım esnekliği (hem ısıtma hem soğutmada).
8. Kullanım kolaylığı.
9. Doğal gazın kesintisiz temini.
10. Oluşabilecek acil durumlara kısa zamanda müdahale (15 dakika).
11. Özellikle aşırı sıcak günlerde elektrik kullanımını düşürerek, enerji kullanımını dengelemesi.
12. Bina dışına konulduğunda dış etkenlere karşı dayanıklı olması.
13. Teçhizat için boş alan ihtiyacının düşük olması.
14. Çalıştırma sisteminin kolay olması.>>

15. Kullanım alanlarının geniş olması (kurumlar, okullar, hastaneler, üniversiteler, belediye binaları vs.). >>

16. Hareket eden parçası olmayan basit bir sistem olması.
17. Yüksek güvenilirlik.
18. Bakım maliyeti düşüklüğü.
19. Uzun ömürlü olması (en az 20 seneden başlayan).
20. Doğal gazın yaz-kış tüketimleri arasındaki farklılıkları dengelemesi.
21. Farklı ısı kaynakları ile kullanılabilmesi
22. Kojenerasyon ünitelerinde açığa çıkan atık ısı, absorbsiyonlu soğutma sistemlerinde ısı girdisi olarak kullanılarak sistemlerin birbirlerine entegre edilmesi sağlanabilir. (aynı sistemden elektrik, ısıtma, soğutma, sıcak su üretme imkanı).
23. Verimi arttırıcı yönde çalışmalarla birlikte yeni yüksek performanslı cihazların üretilebilmesi.
24. Düşük sıcaklıklar için amonyaklı absorbsiyonlu çillerlerin geliştirilmesi.
25. Düşük emisyon için çalışmaların olması.
26. Değişken yük ve şartları karşılayabilme kabiliyeti.
27. Doğal gazla bağlantılı soğutma sistemi üreten firmaların gün geçtikçe artması.




mucahitkaraman
mucahitkaraman
21 Eylül 2007

bu sistem detaylı şeması ve resimlerine ulaşmış arkadaşlar varsa bu konuyu benimle paylaşa bilirlermi


ali orhun
ali orhun
22 Eylül 2007

DEĞERLİ ARKADAŞLARIM,

BU KONU İLE İLGİLİ SOMUT,EKONOMİK UYGULAMALARIN ÖRNEKLERİNİ   SUNABİLECEK  ARKADAŞLARIMA TEŞEKKÜR EDERİM.




cafer.
cafer.
22 Eylül 2007

varol groub  sitesi var  robur marka dgazla çalışan ısıtma soğutma cihazları satıyorlar belki işinize yarar


ali orhun
ali orhun
22 Eylül 2007

Teşekkürler Cafer Bey.

İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Sevgiler/Saygılar




hasim varol
hasim varol
24 Temmuz 2008

Tesekkür ederim cafer bey

varolgroup olarak LG, ROBUR ve BAXTER  markalı absorbsiyonlu chiller ve ısı pompalarını Turkiye de temsil ediyoruz.

LG ürünleri LiBr İle calısır yüksek kapasitelidir.Günes enerjisi ile de calısırlar.Tek cihazla chiller ve kazan olarak kullanılabilir

Robur ürünleri Amonyak ile calısır.Isı pompası ve chiller olarak kullanılabilir.Isıtma modunda iken %154 verimle calsan bir hava kaynaklı ısı pompasıdır.Sogutmada elektrik yerine doğalgaz gücünü kullanır.

selamlar

 




ali orhun
ali orhun
25 Temmuz 2008

MMO DENİZLİ ŞUBESİ BU KONUDA SEMİNER YAPTI.


ozkanozkaya
ozkanozkaya
18 Eylül 2008

selamlar saygılar varol gurup üyeleri

sizden bir ricada bulunmak istiyorum eğer mümkünse mailime cihazlarınız hakkında verim tabloları veya montaj yaptığınız mahallerin yakıt tüketimleri ve mahallerin izolasyonlu gibi extra özelliklerini yollarsanız sevinirim

çalışmalarınızda başarılar diliyorum ve bu bilgilere dayanarak cihazlarınızı incelemek istiyorum




emrekocana
emrekocana
10 Şubat 2009

Selamlar,

İzmirde Robur markalı merkezi sistem kurulumunu gördüm ve edindiğim bilgiler sistemin işletme maiyetinin  düşük olduğu yönünde, paylaşmanız mümkünse sistemin teknik detaylarını incelemek isterim. Şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla...




hasim varol
hasim varol
07 Mart 2009

merhaba,ilginize teşekkür ederim.teknik bilgileri varolgroup.com robur bölümünden indirebilirsiniz.Ancak ceşitli ürünler var.özellikle aynı zmaanda ısı pompası ve chiller olan  W  modelinden bahsedeyim.
0.54kw elektirik,25,7kw (2,4M3)dogalgaz harcar.
38.8 kw 85 dereceye kadar sıcaksu verir.
aynı anda 18.8kw a -3 dereceye kadar sogutma suyu verebilir.
yani 0.54+25,7kw = 26,24kw enerji girisi
sonuç olarak 38.8 + 18.8kw = 57,6kw
Yani cihaz %220 verimlilikle calısır.

Sadece ısıtma da yani hava kaynaklı ısı pompası modunda %154 ile sadece soğutmada yani dogalgaz yakıtlı absorbsiyonlu chiller olarak %73 ile çalısır.

Özellikle otel hastane  uygulamaların da çok fazal kazanc söz konusudur.

Sadece ısıstma da yeni ulaşılan verim %170 dir.Sitemizden DVGW Raporunu indirip inceleyebilirsiniz.Yani ısıtma yı robur ile yaparsanız dagalgaz tuketiminiz %50 üzerinde azalcaktır.Bu arada atık olarak çıkan soguk su ile fancoileriniz ile odaları veya resepsiyonları da exra bedava sogutabilirsiniz...

herhangi bir pojenizi mail atarsanız hesaplamalar ve garanti edilen bu kazanclar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

saygılarımla

 

 

 

 

 




yaren70
yaren70
19 Ocak 2010

merhaba arkadaşlar

soğukhava deposuna doğalgazlı soğutma sistemleri kurmak istiyoruz

üst kısmındada öğrenci yurdu var yani aynı zamanda ısınma için de kullanılacak

acaba böyle birşey mümkün mü? detaylı bi bilgisi olan var mı

yardımcı olursanız sewinirim




ali orhun
ali orhun
19 Ocak 2010

ali orhun yazdı:
MMO DENİZLİ ŞUBESİ BU KONUDA SEMİNER YAPTI.

mmo denizli ve mmo mersin bu konuyla ilgili seminerler ,çalışmalar yaptığını biliyorum. kolay gelsin....




yaren70
yaren70
21 Ocak 2010

teşekkür ederim ama bununla ilgili bi döküman vs bulamazmıyım yada hazır proje örnekleri?


hasim varol
hasim varol
24 Ocak 2010

merhaba,

doğalgazlı chiller doğalgazlı soğutma olarak soğuk hava deposu otel hastane fabrika işmerkezi  uygulamaları yaptık yapıyoruz.

www.varolgroup.com sitesinde bilgilere ulaşabilrisiniz.

hasim varol






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.