marlo
Supervisor marlo
17 Nisan 2008

SABANCICENTER BİNA OTOMASYON SİSTEMİ

SABANCICENTER BİNA OTOMASYON SİSTEMİ DİZAYN SONRASI UYGULAMA SIRASINDA ÇIKAN ZORLUKLAR

Tanju EMİRLİOĞLU

1956 yılımla doğdu. 1980 yılında Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Elektrik Bölümünden mezun oldu. 1982 yılında Tokar Yapı ve Endüstri Tesisleri Sanayi ve Ticaret A..Ş.'nin İpraş 2. Tevsi inşaatı otomasyon işinde göreve başladı. Aynı firmanın sırasıyla Aliağa P etkim Elektrik ve Buhar Üretim Ünitesi, Yeniköy Termik Santrali, Seyit Ömer Termik Santrali ve Orhaneli Termik Santrali Elektrik ve Otomasyon montaj işlerinden sorumlu mühendis olarak çalıştı.

Sabancı Center Bina Otomasyon Sisteminin projelendirme aşamasında, montaj ve işletmesinde sorumlu mühendis olarak çalıştıktan sonra 01.05. 1994 tarihinde Sabancı Holding'de Sabancı Center Bina Otomasyon Sistemi Şefi olarak göreve başladı.

Sabancı Center Bina Otomasyon Sistemi yüksek teknolojiyle yapılmış bir sistemdir. 5200 noktayı 2 saniye de tarayan Bina Otomasyon Sisteminde, 1143 adet saha elemanı, 1817 haberleşme modülü, 64 adet saha bilgi toplama paneli (substatiıon), 2 adet ana bilgisayar, 2 adet renkli ekran, 2 adet terminal, 4 adet printer kullanılmıştır. Sitemde yaklaşık 180.000 m zayıf akım kablosu çekilmiştir.

Sabancı Center Bina Otomasyon Sistemi diğer sistemlerden ayrı olarak müstakil kontrol odasına sahiptir. Odanın tabanı anti statik toz tutmayan özel yükseltilmiş döşeme ile kaplanmıştır. Oda havalandırması sistem kontrol cihazlarına uygun koşullara göre klimatize edilmiştir.

Bina otomasyon sistemi dizayn sonrası uygulama aşamasında bir takım zorluklarla karşılaşılmıştır.

Saha bilgi toplama panelleriyle(DDC) MCC panelleri arasında çekilen zayıf akım kablolarının 2x1.5mm2 NYM ve 3x1.5 mm2 NYM kablo olması ve çekilen kablo adedinin çokluğu nedeniyle kablo taşıyıcılarının şişmesi, kablo reglajı, panolara kablo girişleri ve panolar içinde kablo dağılımı problem olmuştur.

Saha bilgi toplama panelleriyle (DDC)-MCC panelleri arasında çok damarlı (24x1.5 mm2 NYY, 30x1.5 mm2NYY, 40x1.5 mm2 NYY, 52 xl.5 mm2 NYY; zayıf akım kabloları kullanılmalıdır. Çok damarlı kabloların kullanılmasıyla, kablo reglajında, pano girişinde, pano içinde ve bağlantıda büyük kolaylık sağlanacak, işçilik zaman ve maliyetten tasarruf edilecektir.


marlo
Supervisor marlo
17 Nisan 2008

Bina otomasyon sisteminde kullanılan TSE kalite belgeli veri iletişim kablosu 2x2x0.5 JY (St) Y ve 2xl.5mm2,3xl.5mm2, 2x2.5mm2, 3x2.5 mm: NYJLYCYO (Blendajlı) kablo temininde güçlüklerle karşılaşılmıştır. İmalatçı firmanın, pazarı diğer kablolara nazaran oldukça az blendajlı zayıf akım kablolarını stoklarında bulunduramaması nedeniyle verilen siparişlerin imalatı ve teslimi 4-5 ayı bulmuştur.

Sistemde en çok kullanılan 2x1.5 mm2 NYM ve 3x1.5mm2 NYM kablonun 100 m'lik loplar halinde üretilmesi nedeniyle fire oranı yüksek olmuş, uzun mesafelerde ise ek yapmak zorunda kalınmıştır. 1000 m'lik tamburlar halinde sipariş edildiğinde ise üretici firmanın parasal ve zaman olarak çıkardığı zorluklarla karşılaşılmıştır.

Saha bilgi toplama panellerinin 24 V AC beslemesi için VDE 160 - VDE 551 normlarına uygun 100 VA: 150VA, 200VA, 300VA, 500VA, 750VA, 220/24A trafoların Türkiye piyasasında bulunmaması nedeniyle sıkıntı yaşanmışın Bu normlara uygun imalat yapabilecek firma bulmada güçlük çekilmiştir. Trafo imalatı yapan firmalardan sadece bir firma bu normlara uygun özel imalat yapabileceğini bildirmiş ve toplam 44 adet Trafoyu 6 ay gibi uzun bir süre sonra ve özel fiyatla teslim etmiştir.

Ülkemizde ilk kez yüksek teknolojiyle inşa edilen ve bir benzeri olmayan Sabancı Genler, her inşaatla yaşanan normal zorlukları büyüklüğüne oranla minimum seviyede yaşamıştır.

Daha detaylı teknik bilgi verebilecek kadroya sahip Sabancı Center ülkemizde bundan sonra yapılacak yüksek binalara her bakımdan örnek olacaktır.



marlo
Supervisor marlo
17 Nisan 2008




marlo
Supervisor marlo
17 Nisan 2008




marlo
Supervisor marlo
17 Nisan 2008






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.