3. CFBP TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN YENİ TEKNOLOJİLER
CFBP kısa adıyla anılan FRANSA BÜTAN VE PROPAN KOMİTESİ tarafından yayımlanan teknik kitapçıkta 30 Temmuz 1979 tarihli kararname uyarınca SPG tanklarının yer altına nasıl gömüleceği bir şema ile açıklığa kavuşturulmaktadır (Bakınız: SEKİL 1). ŞEKİL 1'de görüldüğü gibi geleneksel tipte bir SPG tankına ilişkin ENKESİT alanını belirten bu tip bir montaj sistemi iki şekilde gerçeklenebilmektedir. Tankın doğrudan doğruya toprak içine gömülmesi mümkün olduğu gibi, beton bir yuva içine oturtulması da olanaklıdır.
Fransa Bütan ve Propan Komitesi'nce 1993 yılının Aralık ayında yayımlanmış olan bu kitapçıkta, gömme SPG tanklarına ilişkin iki de yeni teknoloji tanıtılmaktadır. Bunlardan biri KATODİK KORUMALI SPG TANKLARI, öteki PLASTİK YASTIKLI SPG TANKLARI'dır.
KATODİK KORUMALI GÖMME SPG TANKLARI
Katodik korumalı gömme SPG tankları ŞEKİL 2'de ve ŞEKİL 3'te tanıtılmıştır. Bu tankların yapımı ve kaplama işlemleri Fransız NF Standardları'na uygun olarak gerçeklenmektedir. Korozyona dayanıklı olan yüzey kaplamasının elektrik yalıtımı özelliğine sahip olması nedeniyle bu tankların taşınması ve gömülmesi sırasında özel önlemlerin alınması gerekir. Ayrıca anodlarla tank arasında doğal elektrik akımının oluşması yüzünden aşağıda açıklanan ek tedbirlerin öngörülmesine gerek vardır:
1. Tank kapağının altında bir elektrik kofrası gerçeklenmeli, elektrik bağlantıları bu kofra aracılığı ile sağlanmalıdır.
2. Tankla anod veya anodlar iletken elektrik kabloları aracılığı ile birbirlerine bağlanmalıdır.
3. Gaz bağlantı borusunun çevresi yalıtkan bir kovanla kuşatılmalı, bu ana çıkış borusunun tankla teması kesinlikle önlenmelidir.
4. Gaz tankeri bağlantı prizi tanker kapağının altında bulunduğu için toprak prizi gerçeklenmemelidiı.
5. Tankın 10 (cm) ile 20 (cm) üst tarafına yerleştirilmesi gereken işaret veya uyarı ızgarası metalden değil iletken olmayan malzemelerden örneğin plastikten yapılmalıdır.
Bu güvenlik önlemlerine ek olarak yere gömülü olan SPG tanklarının üstüne akım kaçakları yaratabilecek nitelikte elektrik aygıtları veya elektrik donatım elemanları yerleştirmekten kaçınılması gerekir. Tanker aracılığı ile yapılan her dolum işlemi sırasında tankın durumu kontrol edilmelidir. Ayrıca, SPG tanklarının düzgün aralıklarla yetkili personel tarafından denetlenmesi gerekir. Bu denetimler sırasında özellikle anodlarla tank arasında oluşan elektrik akımının ölçülmesi zorunluluğu vardır. Yapılan ölçüm sonuçlarını her tank için özel biçimde tutulan bir dosyaya işlenmesi de gereklidir. Böylece, katodik koruma sisteminin uygun şekilde çalışıp çalışmadığı, tank kaplama katmanının hala iyi durumda olup olmadığı anlaşılabileceği gibi anod ağırlıklarının da denetlenebilmesi olanağı elde edilir. Anod ağırlıklarında % 80 oranının üzerinde bir azalma meydana geldiği anlaşıldığı zaman bu elemanların değiştirilmesi gerektiği anlaşılmalıdır.
PLASTİK YASTIKLI GÖMME SPG TANKLARI
Kütle kapasiteleri 1 (ton) ile 1.75 (ton) arasında bulunan klasik biçimli tankların su etkisine karşı sızdırmaz olan POLİETİLEN bir zarf veya yastıkla kuşatılması söz konusudur. (Bakınız: ŞEKİL 4). Anılan kütle kapasitelerinin 12/5 = 2,4 (m3) ile 12/5 x 1.75 = 4.2 (m3’lük hacim kapasitelerine eşdeğer olduğunu belirtmemiz yararlı olacaktır. Tank ile polietilen yastık arasındaki hacmin bir VİDEO KAMERA aracılığı ile düzgün aralıklarla kontrol edilmesi zorunluğu vardır. Coğrafik koşullara bağlı olarak montaj yöntemi bazı farklılıklar gösterir. Bunlar aşağıda açıklanmıştır.