recepx30
recepx30
09 Ağustos 2008

Bodrum Kat Kolon Hesabı

Selamlar arkadaşlar. 18 daireli bir binanın kolon hesabını yapıyorum. Zemin kattan bodrum kata indiğimde hesabım kurtarmıyor. Kolon hesabım 0.27 çıkıyor. Halbuki sıfırın altında olması gerekiyor. Ama 3 metre indiğim için tekraradan basıncım + oluyor. Yeniyim yardımcı olursanız sevinirim..Bodrum katta 3 daire var.


mehmetyildiz
Uzman mehmetyildiz
09 Ağustos 2008

 Kırıkkale ili için yaptıgımız uygulamayı anlatayım.

 İniş yaptıgımız hatlarda çap tayin ederken hesap kurtarsa dahi uygun çapın 1 üst degerini alıyoruz.

Örnegin;

 Bodrumda 3 daire var diyorsunuz 3 daire için uygun çap 1 1/4" dir fakat iniş oldugu için 1 1/2" boru kullanmalısınız.

  Bu durumun tek istisnası ise inişte tek daire varsa yukarıda anlattıgım örnek dogrultusunda 1" yerine 1 1/4" kullanmalısınız fakat " 1 kullanabilirsiniz bu tek daire için istisnai bir durum.

  Umarım sizin kolon tesisatı imal edilmemiş ve proje safhasındadır.Yapmanız gereken şey 3 daireyi besleyen iniş hattını 1 1/2"(DN40) boru ile imal etmenizdir.

 Saygılarımla...




recepx30
recepx30
09 Ağustos 2008

Çok teşekkür ederim yardımınız için. evet daha proje aşamasında. yalnız benim merak ettiğim bodrum kata indiğimiz zaman tüketim hattı mı oluyor? Çünkü kolon hattında basıncın negatif oması lazım ama iniş olduğu için basıncın negatif olması imkansız Ph pozitif çıktığı için basıncımız 0 ın üstü oluyor. Ama kolokda basıncın negatif olması gerekir. Kafam buraya takıldı.




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.