Ragıp
Ragıp
20 Ekim 2008

Güneş enerjisi ile konut ısıtma

Güneş enerjisinden yararlanarak konut ısıtma uygulaması yapan bir arkadaş varsa bildiğini paylaşırmı?

 


erhan38
erhan38
20 Ekim 2008

Merhaba;

Güneş enerjisi ile konut ısıtılmasına destek sağlanabilir fakat özellikle soğuk (ısının 0 altına düştüğü yerlerde) sadece güneş enerjisi ile konut ısıtamazsınız. Güneş kollektörlerinde ısı kayıplarının büyük bir oranı kollektörden camında geröekleşir dolayısıyla ısı '' 0 '' altına düşerse gökyüzünde güneşi görseniz dahi suyu ısıtamazsınız. Güneş enerjisi destekli kombiler var bildiğim kadarıyla merkezi sistemlerde de boylerin gömleği veya serpantini (güneş enerjisi için bakır olması tercih edilir) vasıtasıyla sistem güneş enerjisi ile desteklenebilir.




Ragıp
Ragıp
20 Ekim 2008

Teşekkürler Erhan

Ben akdeniz bölgesinde olduğumu için sanırım yararlanabilirim.Güneş enerjisi destekli kombi hakkında bilgi verirsen ve hangi firmalarda var söyleyebilirsen sevinirim.




Ragıp
Ragıp
20 Ekim 2008

Arkadaşlar

Bosch'un güneş enerjisindem sıcak su ısıtmada kullşanılan bir Solar kiti varmış.Bu kiti tanıyan yada kullanan varmı?.Ben bu kiti radyatör devresine bağlayarak kullanabilirmiyim?




cantekinulukaya
cantekinulukaya
21 Ekim 2008

Güneş enerjisi ile kombi ve kalorifer sistemi entegrasyonu

 

              

 

%50 yakıt tasarrufu, yazın sınırsız bedava sıcak su!

•  Kumanda paneli ile 50 Kolektöre kadar kontrol imkanı
• %10’a kadar primer enerji tasarrufu
• %24e kadar daha az brülör çalışma/durma sayısı
• Kazan kumanda paneline entegrasyon ile Solar optimizasyon
• Kolektör ve boyler sıcaklığına bağlı debi ve işletim kontrolü
• Double-Match Flow sayesinde termosifon tip boylerler ile yüksek uyum, konfor ve yakıt ekonomisi
• Boylerler arasında sıcak su transferi ile yüksek depolama kabiliyeti
• RW geri dönüş kontrol seti ile güneş enerjisi sistemlerinin ısıtma desteği için verimli kullanımı
• Kollektör-boyler sıcaklık farkı ayarı- 4K ile 20K arasında
• Boyler maksimum sıcaklığı ayarı - 20 oC ile 90 oC arasında
• Kolektör devresi limit sıcaklık kontrolü
• Doğu-Batı kontrolü: İki farklı kolektör grubunun bağımsız işletimi
• İkinci bir devrenin (ısıtma destek boyleri, havuz eşanjörü v.b.) pompa veya üç yollu vana ile kontrolü
• Akümülasyon tankı-plakalı eşanjör uygulamalarında kontrol
• Opsiyonel WMZ 1.2 kalorimetre seti ile ısı miktarı ölçme imkanı
• Sıcaklık, işletim süreleri, pompa debisi, enerji miktarı, geri dönüş kontrol vanası konumu görüntüleme için LCD ekran

 

Güneş enerjili Isı Sistemleri Ürün Teknik Detayları

Güneş Enerjisi

referrelative="t" coordsize="21600,21600">ath o:connecttype="rect" gradientshapeok="t" o:extrusionok="f">ath>fficeffice" />Güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışıma enerjisidir, güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi şeklindeki füzyon sürecinden kaynaklanır. Dünya atmosferinin dışında güneş enerjisinin şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m² değerindedir, ancak yeryüzünde 0-1100 W/m 2 değerleri arasında değişim gösterir. Bu enerjinin dünyaya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970'lerden sonra hız kazanmış, güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.

Güneş enerjisi teknolojileri yöntem, malzeme ve teknolojik düzey açısından çok çeşitlilik göstermektedir.

Isıl Güneş Teknolojileri: Bu sistemlerde öncelikle güneş enerjisinden ısı elde edilir. Bu ısı doğrudan kullanılabileceği gibi elektrik üretiminde de kullanılabilir.

Daha ayrıntılı bilgi almak için Yararlı Bilgiler bölümünün teknik kısmındaki belgeleri inceleyebilir, sorularınız içinse Solen Forum'a mesaj gönderebilirsiniz.

Bireysel Sistemler

Bireysel Sistemler genelde ev kullanıcılarına yönelik sistemler olup Açık Devre Atmosferik Sistem, Kapalı Devre Atmosferik Sistem, Açık Devre Basınçlı sistem, Kapalı Devre Basınçlı Sistem ve Pompalı Sistemler olmak üzere beş başlıkta sıralanabilir.

Atmosferik Sistemlerin kullanımında basınç yetersizliği, Açık Devre Basınçlı sistemin ise Donmaya karşı dayanıksız olması sebebi ile bu sistemler konforlu bir sıcak su eldesi sağlamazlar. Bu yüzden Solen olarak Kapalı Devre Pompalı Sistemler konusunda Bireysel kullanıcılara Güneş Enerjisinden Sıcak Su Temini konusunda hizmet sunmaktayız.

Sistem Elemanları

1. Kollektör: Güneşten aldığı ışık ve ısı enerjisini içerisinde bulunan bakır plaka vasıtası ile bakır borulara, buradan da bakır borular içerisinden geçen solar sıvıya iletebilen düzenektir.

2. Boyler: Isıtmak istenen suyun bulunduğu su tankıdır. Tankın etrafı cidarlı ise bu cidara Kollektörden gelen solar sıvı dolar. Bu şekilde ısınmış olan solar sıvı ısısını kullanım suyuna ileterek ısıtır.

3. Solar Sıvı: Soğuk havalarda –50 dereceye kadar donmayı engelleyen, bu sayede sistemde çatlamaları önleyen, ayrıcak Kollektörün ömrünü uzatan alkol türevli bir sıvıdır.

4. Pompa Grubu: Solar Sıvının kollektör ile Boyler arasındaki akışını sağlayan düzenektir.

5. Otomasyon grubu: Kollektör ve Boyler sıcaklıklarını ölçerek, pompanın çalışmasını durduran veya başlatan otomatik düzenektir.Çalışma Prensibi: Güneşten alınan enerji Absorben plakaya ısısını verir, Absorben plaka ile temas halinde olan bakır borular ısınır ve bakır boruların içerisinde bulunan solar sıvıya ısısını aktarır.
Pompa grubu ve otomasyon düzeneğinin solar sıvıyı hareket ettirmesiyle solar sıvı boyler içerisindeki serpantin veya cidarlardan dolaşarak ısısını boyler içerisindeki suya iletir ve kullanım suyu ısıtılmış olur. Çift serpantinli boyler kullanılarak varsa bir kazandan destek alınabilir.

Merkezi Sistemler

Birçok Güneş Kollektörünün biraraya getirilerek, bir apartmandaki tüm dairelerin sıcak su ihtiyacının sağlanması, sürekli sıcak su harcayan sanayi tesislerin otellerin, seraların vs. ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş tek bir merkezden kumanda edilen sistemlerdir. 50-60 derece sıcak su ihtiyacı olan her tesiste kullanılabilir olan bu sistem özellikle aşağıda belirtilen uygulama alanları bulabilmiştir.

  • Otellerin Kullanım Suyunun Isıtılmasına Destek
  • Çamaşırhane Kullanım Suyunun Isıtılmasına Destek
  • Seraların Isıtılmasına Destek
  • Havuzların Isıtılmasına Destek
  • Geçici Şantiyelerde Sıcak su ihtiyacının sağlanması
  • Askeri birliklerde sıcak su temini
  • Hastanelerin Sıcak su ihtiyacının sağlanması
  • Apartmanlarda dairelerin sıcak suyunun sağlanması



Ragıp
Ragıp
21 Ekim 2008

Teşekkürler Cantekin

Ben şöyle basit bir düzenek düşünüyorum.

Çatıda 5 adet kollektör ve 500 lt kapalı tank yapayım(ben Antalya'dayım).Tanktan direkt olarak radyatöre sıcak suyu bağlayayım.Devreye bir sirkülasyon pompası bağlayarak tanktaki gündüzden ısıtılmış suyu akşam ev içindeki radyatörlerde devir-daim ettireyim.Ama otomasyonunu nasıl yapacağımı kestieremedim.Yani tanka belli bir sıcaklıkta su yoksa pompa çalışmasın ama ayarlanan belli bir sıcaklığın üstünde su varsa şalteri açtığımda pompa çalışabilsin.Sıcaklık ayarlanan değerin altına düştüğünde pompa stop etsin.

Ben bu sistemle en azından evi 1-2 saat ısıtabileceğimi ve bunun yeterli olabileceğini düşünüyorum.Güneşten 2 saat yararlanabilmiş olsam büyük kazanç....

Görüşlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum..

 




abdil26
abdil26
22 Ekim 2008

Merhaba arkadaşlar güneş enerjisi destekli ısıtma sistemini bu yaz bir villaya kurdum. Sisten ısısan buderus ürünleriyle hazırlandı. Bu kış hayırlısıyla denemesini yapacağız. Sistem hakkında size biraz bilgi vereyim.  İlk önce binanın ihtiyacına uygun olarak 750lt lik çift cidarlı (iç içe iki boyler gibi düşünebilirsiniz) bir boyler seçildi. Bu boylerede 5 paneli bulunan güneş enerjisi, 20.000 kcal/h lık yoğuşmalı kombi ve evde bulunan bir adet şömine(harici pompa ve eşanjörü olan) bağlandı. Bu cihazlar arasındaki otomasyon içinde güneş enerji otomasyon kiti kullanıldı. İhtiyaca göre boylerdeki su sıcaklığına bağlı olarak düzenleme yapıyor. Çift cidarlı boylerin iç cidarında kullanma sıcak suyu dış cidarında ise ısıtıcı cihazlardan gelen su depolanıyor.


cantekinulukaya
cantekinulukaya
22 Ekim 2008

abdil26 yazdı:
Merhaba arkadaşlar güneş enerjisi destekli ısıtma sistemini bu yaz bir villaya kurdum. Sisten ısısan buderus ürünleriyle hazırlandı. Bu kış hayırlısıyla denemesini yapacağız. Sistem hakkında size biraz bilgi vereyim.  İlk önce binanın ihtiyacına uygun olarak 750lt lik çift cidarlı (iç içe iki boyler gibi düşünebilirsiniz) bir boyler seçildi. Bu boylerede 5 paneli bulunan güneş enerjisi, 20.000 kcal/h lık yoğuşmalı kombi ve evde bulunan bir adet şömine(harici pompa ve eşanjörü olan) bağlandı. Bu cihazlar arasındaki otomasyon içinde güneş enerji otomasyon kiti kullanıldı. İhtiyaca göre boylerdeki su sıcaklığına bağlı olarak düzenleme yapıyor. Çift cidarlı boylerin iç cidarında kullanma sıcak suyu dış cidarında ise ısıtıcı cihazlardan gelen su depolanıyor.

Eğer mümkünse bu sitemin projesini bizlerle paylaşmanız mümkün mü?Saygılarımla.İyi çalışmalar....




rahm
rahm
22 Ekim 2008

Çok ilgimi  çeken bir konu.
Bilgilerini paylaşan değerli büyüklerimize saygılarımı sunarım


ISIYAP
ISIYAP
13 Kasım 2008

Ragıp Bey.

Şirketimiz Güneş enerjisi ile binaların kullanım suyunu ve kalorifer sistem suyunu ısıtmasını gerçekleştirmektedir. Söz konusu ürünlerin tamamını Almanya"da faaliyet göstermekte olan MP-TEC firmasından ithal etmekteyiz. Ürünlerimizin teknik kataloğunu web sitemizde pdf olarak indirebilir ve teknik bilgilerini inceleyebilirsiniz. Sizin düşündüğünüz sistem bizde mevcut. Bu arada Türkiye genelinde Bölge Bayilikleri ve İl Bayilikleri vermekteyiz. Malumunuz şu anda dünyada enerji en önemli ve en pahalı maliyet kalemini oluşturmaktadır. Ülkemiz Doğalgaz-Elektrik ve Petrol"de oldukça yüksek döviz ödemektedir. Oysa ülkemiz güneşlenme açısından çok avantajlı bir konumdadır. Almanlar bizden az güneşlenmeye sahip olmalarına rağmen bizden çok alternatif enerjiler (Güneş enerjisi ile ısınma ) üzerine yatırım yapmışlar. Biz de bu teknolojiyi alarak ülkemize getirdik.

Bilgilerinize. 




maatonifi
Uzman maatonifi
13 Kasım 2008

Dışa bağımlı olduğumuz, hayatımızda en maliyetli harcama kalemi olduğu halde (biliçsizlik yüzünden) en savurgan şekilde kullandığımız enerjinin bu yolla temin edilmesinde öncülük etmiş olmanızı taktirle karşılıyorum. Ülkemizde bol olan güneş enerjisi her alanda kullanılabilir olması mümkündür.Ancak ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olması insanımızı biraz kolaycılığa itmektedir. Batı ülkelerinde güneş, rüzgar ve hatta jeotermal enerji yatırımları için kişi ve kuruluşlar sübvanse edilmektedir.\r
    İnşallah ülkemizde de bu tür uygulamalar görürürüz ve enerji konusunda dışa bağımlılığımız biraz arazalır.


Ragıp
Ragıp
13 Kasım 2008

Sayın Isıyap yetkilisi

Web sitesi adresinizi yazarsanız incelemek istiyorum.

Selamlar




erhan38
erhan38
13 Kasım 2008

Merhaba;

Isıyap ben de şirketiniz ve ürünleriniz hakkkında daha detaylı bilgi vermenizi rica ederim.




mehmetk
mehmetk
14 Ekim 2012

merhabalar konuyu tekrar hareketlendirmem gerekecek çünkü elimde güneş enerjisi destekli doğalgazlı ısıtma tesisatı çalışması var;\r
\r
öncelikli olarak şunu öğrenmek istiyorum bu işi uygulama olarak yapmış birisi varsa sistemin gereksinimlerini ve uygulamada dikkat etmemiz gereken bilgileri paylaşırsa sevinirim;\r
\r
güneş enerjisi destekli ısıtma sistemi kurabilmemiz için gerekli olan malzemeler güneş kollektörü boyler ve otomasyan kiti bunların dışında neler gereklidir? otomasyon kiti denilen kitleri neye göre seçeceğiz ve nereden temin edebiliriz? boylerin kapasitesini neye göre seçeceğiz bu konular hakkında bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.