eray68
eray68
10 Mart 2009

kombi ısıtma tesisatında kullanılan su...

merhaba ilginize şimdiden teşekkür ederim.bugün internette gezerken şu konuya rastladım ve baya hararetli tartışılıyodu bukonu.kombinin ısıtma  tesisatında kullanılan suyun akışkanlık ve iletkenlik olarak sertlik derecesi ve ph değerinin çok önemli olduğu normal şebeke sularının çok sert aynı zamanda kireçli olduğu bununda ısı iletkenliğine etki yaptığı konusunda tartışma yapıyolardı.sizler bu konu hakkında ne düşünüyosunuz şimdiden tekrar teşekkür ederim ilginize.  


atabey
atabey
10 Mart 2009

Daha cok mekanik tesisatlarda ve buhar kazanlarında \r
gündeme gelen önemli bir konu. Sudaki Ca, Mg vs. gibi \r
mineraller kışır vb. birikmeler oluşturabiliyor. \r
Bu birikmeler de zamanla radyatörlerdeki toplam ısı iletim \r
katsayısını düşürücü etki yapabilir. (Pislik tutuculara \r
özellikle dikkat...) Diğer arkadaşlardan da detaylı bilgiler \r
dileğiyle...


hvac
Uzman hvac
10 Mart 2009

Bu konu ile ilgili yeni çıkan yönetmelik bile tedbir alıyor ve binaların tesisatlarına sertlik giderici yumuşatma cihazları konmasını zorunlu hale getiriyor.

Kombi sisteminde de sertliğin fazla olması malum kirecin ve bazı minerallerin fazla olması demek ki ısı transferini etkilediğinden dolayı ısınmaya ters etkisi vardır.Ayrıca kullandığınız cihazın eşanjöründe birikim yaparak yine ısı transferini olumsuz etkiler ve cihazınıza zarar verir.Bunu size dökme dilimli olupta çatlamış kazanlar ile yada eski boilerleri biliyorsanız şu gömlekli tip olanlar onlar ile örnek verebilirim.Kestiğimiz gömlekli tip boilerlerin içini bir görseniz herhalder ben bu su ile mi yıkanmışım dersiniz.

Kullanılan suyun şartlandırılmış olması cihazınızın ömrünü artırır.




nrlnrl
nrlnrl
10 Mart 2009

Yumuşak su kullanımı, daha çok, buhar kazanı ve boylerler gibi suyun devamlı olarak ilave edildiği sistemlerde önemlidir.Bu sebeple buhar kazanlarında su tasfiye sistemleri kurulur, dahası bu da yetmez ve su şartlandırma kimyasalları kullanılır.Çünkü kapasiteler, dolayısıylada harcanan enerji çok fazladır.Yüzde 1 enerji kaybı bile büyük maliyetler oluşturur.

Kombi sistemleri kapalı ve küçük sistemler olduğundan, su ilavesinin de minimum olduğu düşünüldüğünde, su sertliğinin etkisinin çok fazla olmayacağı düşüncesi taşıyorum.Ayrıca yumuşatılmış su temini ve sisteme basılması da açıkçası apayrı bir sorun teşkil etmektedir.

Yine de bu imkanların olduğu sistemlerde peteklerin yumuşak su ile doldurulmasının küçükte olsa bir enerji tasarrufu sağlayacağı aşikardır.

Ph ise ayrı bir konu olup, suyun ph yönünden şartlandırılmasının sistem korozyonunu geciktirme yönünde bir etkisi vardır.



eray68
eray68
11 Mart 2009

belki tasarruf olmaz ama ısı verimi yüksele bilir  mi demek istiyosunuz..? anladığım kadari ile eşanjör ne kadar ısınırsa suyunda iletkenliği o kadar iyiyse verim alınınıyo.(ben böyle anladım)madem öyle ozaman niye eşanjörleri aliminyumdan yapmıyolar iletken olarak bakırdan daha verimli olmaz mı? mesela buderusun eşanjörü aliminyum bildiğim kadari ile belki bu yüzden daha çok tutuluyo




atabey
atabey
11 Mart 2009

Oluşan birikmeler, mekanik tesisat elemanlarında çap \r
daralması veya tıkanmalara yol açabilir. Bu durum da \r
debiyi düşürücü etki yapabilir. Bunun önüne geçebilmek \r
için suyun içine kireç önleyici ya da korozif etkileri önleme \r
amaçlı ph ayarlayıcı kimyasallar da eklenebilir. hvac bravo\r





Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.