ali orhun
ali orhun
26 Eylül 2009

BACA GAZI ZEHİRLENMELERİ

Kış aylarında sıkça yaşanan soba, şofben ve baca gazı zehirlenmeleri, zaten önemli bir bölümü ruhsatsız olan yapı stoğumuzun standartlarına dair önemli ipuçları taşıyor. Her ne kadar AB Uyum Yasaları çerçevesinde gerek baca donanımları ve gerekse de bacanın yapısal özelliklerine dair önemli standartlar getirilmiş olsa da, bunların uygulamaya nasıl yansıyacağı ve denetimlerin nasıl yapılacağı önemli bir sorun. Çelik baca sistemlerinde Avrupa’da 12 yıldır kesintisiz piyasa lideri olan ve 2007 yılında Türkiye'de de kurumsallaşma kararı alan Poujoulat'nın Türkiye Genel Müdürü Ali Dumanlı, bu anlamda mimarların önemli sorumlulukları olduğunu söylüyor: "Bacanın kullanım amacına uygun dizayn edilmesini ve buna gore ürün seçiminin yapılmasını sağlamak mimarın görevlerinden biri".

Ali Dumanlı,
Uluslararası Yapı İstanbul 2007 Fuarı'nda
yapi.com.tr standında
Bir çoğumuz için baca, tuğladan örülmüş bir boşluk anlamına geliyor. Son yıllarda kullanımı giderek artan doğalgaz için de paslanmaz çelik gündemde. Bir uzman için 'baca' hangi standartları taşımalıdır?

Evet, atık gaz baca tesisatlarını düzenleyen standartlar var. Üstelik bu standartlar şu anda AB uyum çalışmaları dahilinde. Yapı malzemleri yönetmeliğinde harmonize kanunlar listesinde, yani şu anda uygulanması zorunlu maddelerden bir tanesi! Galiba burada soru, standart ve yönetmelikler uygulanıyor mu ve denetlenebiliyor mu? Her kış geldiğinde gazete manşetlerine yansıyan doğalgazdan (baca gazı sızıntıları) ölenlerin, her lodos estiğinde zehirlenenlerin, hiçbir standart ve yapı niteliğine uymayan şaft içinden çıkan yangınlarda evini kaybedenlerin hayatları bu kadar ucuz olduğu sürece biliyoruz ki kanunlar, standartlar, yönetmelikler kağıt üzerinde kalmaktan başka bir işe yaramıyorlar. Ve maalesef kağıt üzerindeki kanunlar uygulanmadan, denetlenmeden faydalı olamıyor.

İlk önce bacanın ne olduğunu iyi anlamalıyız. Baca, içinden insan ve çevre sağlığı için son derece tehlikeli olan çeşitli gazların geçtiği, yaşadığımız veya çalıştığımız mekanlardaki egsoz sistemleridir. işte hangi yakıtla hangi gaz ve asitlerin oluştuğuna bir kaç örnek.

Doğalgaz: Nitrik asit
Fuel-oil: Sülfürik asit
Odun: Asetik asit
Kömür: Sülfürik asit, kloridrik
Ve elbette her yakıtın yanması sonucu oluşan karbon dioksit ve karbon monoksit gazları.

Bu kadar tehlikeye açık bir konuda yapılması gereken topyekün bilinçlenmektir. Işi sadece standartı yazanlarla, bunları denetleyenlerin basiretsizliğine bağlarsak, işin kolayına kaçmış olur ve sorunların bir parçası halinde kalırız. Oysa sorunları çözüme ulaştırmak o kadar da zor değil.

Bu konuda yaygın kabul gören yanlışlar nelerdir?

Çoğumuz, standartların bize neyi, nasıl yapacağımızı söylediğini sanırız. Oysa, standartlar bize ulaşmamız gereken sonucu söyler. Baca konusunda örnek vermek gerekirse, bir bacanın hangi kaynakla imal edilmesini değil, imalat sonucunda sızdırmaması gerektiğini söyler. Bunu test etmenin metodlarını ve deney şartlarını belirler. Örneğin, doğal gaz kullanımında yüksek miktardaki yoğuşma sebebiyle asidik ortam oluşmakta ve ilk once kaynak noktalarında korozyon başlamaktadır. Dolayısıyla her üretici iki seçenekten birini seçmelidir. Ya korozyonun başlamasını engelleyen bir kaynak teknolojisi kullanacak ya da daha basit yöntemler ile kaynak yapıyorsa bunu onaylı laboratuvarlarda gerekli şartlar altında test ettirecek. Her iki yol da yatırım, harcama, yani harcama anlamına gelir. Ve maalesef işin ucuzuna kaçmak insanların yanına kar kalıyorsa, o zaman daha baca ölümleriyle çok karşılaşacağız demektir.

Sizce riski minimuma indirmek için öncelikle ne yapılmalı?

Bu iş ilk once mimardan başlar. Çünkü, projede bacanın yerini belirleyen mimardır. Baca nedir? Şaft nedir? Uyulması gerken asgari standartlar nelerdir? Bu şartlara uygun ürünler hangileridir? Ve nihayet bu işi kurallarına uygun hangi firmalar yerine getirmektedir? Bunların hepsini bilmiyorsak dahi araştırmalı ve öğrenmeliyiz. Unutmayalım ki, çatıda yapılan bir detay hatası, yanlış ürün veya uygulama, akıntılara sebep olabilir. Cepha veya pencere detayları izolasyonu iyi sağlayamaz. Bacadaki en ufak hatanın sonucu ya zehirli gaz sızıntısı ya da yangındır.



Peki sadece iyi ve imalat teknolojisinden emin olduğumuz bir ürünü tercih etmek çözüm olabilir mi?

Bu da yanılgılardan biri. Baca, sadece birbirine geçmiş veya eklenmiş borular değildir. Baca, bir sistemdir. Borunun sızdırmazlık kalitesi kadar, konstrüksyonu, taşıyıcılığı, mekanik ve termal direçleri, çap, ısıl şartları itibariyle bir mühendislik ve hesap işidir. Siz en iyi baca borusunu alıp alelade usta marifetiyle bir takım tutucular ile monte ederseniz, o baca çöker, esner, bükülür ve sonunda gaz sızdırır. Doğalgazdaki yoğuşma sebebi ile çok soğuk bölgelerde baca içinde buzlanma ve mekanik direnç yetersizliğinden baca çökmeleri olabileceğini bilmeliyiz. En iyi boruyu dahi alsanız, şantiyede veya bir atölyede yine usta marifetiyle taş yünü sarılarak izolasyonu yapılmış ve sözüm ona çift cidarlı baca diye satılan malın ısıl şartları yerine getirmeyeceğini, bir kurum yangını çıktığında, ısıl şoklara karşı dayanmayacağını bilmek zorundayız.

Mimar olarak projelere sertifikalı, kendini ispat etmiş güvenilir markaları şartname olarak yazmak zorundayız. İlk sorumluluk mimarların. Özellikle bacanın kullanım amacına uygun dizayn edilmesini ve buna gore ürün seçiminin yapılmasını sağlamak mimarın görevlerinden biridir.

Projelerde marka yazılmasa dahi standart belirtilmelidir. Bu standart da TS EN 1856'dır. Binanın yapısal ana bacasını TS EN 1856-1, astar bacaları (şaft içinden geçenler) ve cihaz bağlantı bacalarını ise TS EN 1856-2 belirler. Bu standartlar Türkiye'de kanunlaşmış ve Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Ancak, maalesef birçok konuda olduğu gibi, Türk baca sektörü de uyum çalışmalarını zamanında yapmamış ve kendisini hazır hale getirememiştir. Elle gösterilecek kadar az bir kaç yerli üretici dışında herkes hala eski standartlara sığınmakta, yetkili kurumlar ise çoğunluğu karşısına almamak için işi uzatmalarla idare etmeye çalışmaktadır. Unuttuğumuz ise şudur: Cihazlar değişmiştir. Bugünün kazanları, kombileri, şömineleri, bundan sadece birkaç sene öncesine oranla dahi çok daha yüksek verimli, yoğuşmalı veya pozitif basınçla çalışır hale gelmiştir. Eski baca standartları, bu yeni cihazlara uygun baca yapısını tarif etmemektedir. Eskiden 120-160°C olan baca gazı sıcaklıkları, 60-70°C (yoğuşmalılar) düşmüştür. Yani 2, bazen 3 misli yoğuşma ve buna bağlı korozyon, sızıntı (gaz), akıntı (asit) ihtimali ortaya çıkmıştır. Şömineler yüzde 70 üzerinde verimli çalışmaya başlamıştır (kapalı sistemler). Bu da baca gazı sıcaklıklarının 240°C üstüne çıkması demektir. Mekanik direnç hesapları değişmiştir.

Niye gelişmiş ülkelerde bacadan insanlar ölmüyor, ahşap konstrüksyon binalarda dahi bacadan yangın çıkmıyor da, bizde bir lodos çıktığında hastahaneler doluyor?

Bir bacanın nasıl yapılması gerektiğini öğrenmek zor değil. Bugün TSE’den ilgili konuya ait her türlü döküman sağlanabiliyor. Internet aracılığı ile, uluslararası firmaların web sayfalarından teknik bilgilere ulaşılabiliyor. Odalar, konusunun uzmanları ile eğitim seminerleri düzenliyorlar. Belki yetmiyor diyebiliriz. Ama birşeyler yapılıyor. Tek yapmamız gereken biraz gayret etmek, doğru bilgiye ulaşmaya çalışmak, edinilen bilginin sorgulamasını iyi yapabilmek, sertifika istemek, profesyoneller ile çalışmak.

ALINTI ULUSLAR ARASI YAPI FUARI-ALİ DUMANLI
< id=ctl00_cphMain_Sayfalama1_hfSayfaYolu = value=../Sektorden/insanlar-neden-bacadan-olurler_59060.?Sayfa= name=ctl00$cphMain$Sayfalama1$hfSayfaYolu>


< =text/>var addthis_pub="4a30eaa9246ecc0c";Favori ve Paylam< src="http://s7.addthis.com/js/200/addthis_widget.js" =text/>


ali orhun
ali orhun
26 Eylül 2009

Değerli Site Arkadaşlarım,

Baca konusu çok önemli.Hatta bir söz var,doğal gaz değil ,kötü baca öldürür.Yukarıdaki sunumu ben siteye ekledim.Sunumu yapan bu arada,doğal olarak kendi malını da meth ediyor.Ancak çok önemli gerçeklere de ışık tutuyor. BACA KONUSUNDA MİMARLARIN NE KADAR SORUMLU OLDUĞUNU BELİRTİYOR.

 

Önümüz kış. Bu konudaki deneyim ve bilgilerinizi paylaşmamızın çok yararlı olduğunu düşünüyorum.Özellike hukuki yönden Makinacıların sorumluluğu konusundaki deneyim ve bilgileriniz....

Katkı sunacak arkadaşlarıma peşinen teşekkür ediyorum.

Saygı ve Sevgiyle....

 




ali orhun
ali orhun
07 Ocak 2011

Bu konuyu tam da tartışma zamanımız...

Kolay Gelsin....




lecealex
Uzman lecealex
08 Ocak 2011

bence artık sadece hermetik cihaz kullanılması gerekli halkında bu konuda bilinçlendirilmesi gerekli haberlerde bile doğalgazdan zehirlendi diyorlar. oysa doğalgaz zehirli değil haberlerde de doğalgazdan çıkan baca gazından zehirlendi. denmeli bu bile bir bilinçlenmedir


ali orhun
ali orhun
31 Ocak 2012

Arkadaşlar,

Bu konu tam da bu günlerin  konusu...Bu arada LAS SİSTEMİNİ DE tartışalım mı?




birgaripyolcu
birgaripyolcu
31 Ocak 2012

Arkadaşlar, TS 12514 diye bir standart var. 70 kw altındaki cşhazların yerleşim kuralları. Bu standartta hermetik cihazların nasıl yerleştirileceği ve hermetik çıkışların bina cephelerinde nasıl konumlandırılacağı ve olması gereken asgari mesafeler yazmaktadır. Örneğin;\r
“C” tipi cihazların atık gaz tesisatı boru çıkış ağzı civarında bir havalandırma deliği mevcut ise, bu delik ile boru çıkış ağzı arasındaki mesafe yatayda (solu veya sağı) en az 2,5 metre, düşeyde yukarı doğru en az 5 metre olmalıdır. \r
Yani hermetik çıkışı ile menfez arasında yatayda min. 2,5 m mesafe olması gerekiyor.\r
Yine bu standartta açık yada kapalı hiç bir şekilde balkona hermetik cihazın koyulamayacağı belirtilmektedir. \r
Bu standart 1999 yılından bu yana yürürlüktedir. \r
Bu nedenle hermetik çıkışlar bina cephelerinden gelişi güzel bırakılmak yerine mutlaka bir Hava Atık Gaz Sistemine bağlanmalıdır.\r



ali orhun
ali orhun
22 Temmuz 2012

Peki, bacalar konusunda,yeni binalarda Yapı Denetim Firmalarının ilgisi var mı?


Ragıp
Ragıp
24 Temmuz 2012

Türkiyede  inşaat ve binalarda ortaya çıkan tüm eksiklik ve kusurlarda başka suçlu aranmaz ,öncelikle Yapı Denetim şirketleri yasal olarak sorumlu kılındığı için önce onlare hesaba çekilir.İlgili yasada ,hükümet; sahtekarların hatalarını örtmek için mühendileri yem etmiştir.

Mühendisler bunu bilmelerine rağmen üç kuruşa bu sorumluluğu üstlenirler..

İnşaatla ilgili her farklı birimin(müteaahit,taşeron,projeci,şantiye şefi,işçi,belediyeler vs)hata ve eksikliklerini,ve en önemlisi bilinçli olarak yaptıkları hileleri görmezden gelerek birde uygundur diye rapor vermeleri biz mühendislerim maalesef etik değerlere de ne kadar önem verdiğimizi göstermektedir.Utanç duyuyorum bundan.

Bu ay sonu da Yapı Denetim şirketinden istifa ediyorum.

 

 




birgaripyolcu
birgaripyolcu
24 Temmuz 2012

Ragıp arkadaşın sorusuna cevap olarak; binalarda bacaların birinci derecede hukuki ve teknik sorumlusu Yapı Denetim Firması Makina Mühendisidir. Çünkü baca Yapı Malzemeleri Yönetmeliği gereği olarak bir yapı malzemesi sayılmaktadır. Yapı Denetim Kanunu ve Yönetmelikleri gereği de yapı malzemelerinin standartlara uygunluğu ve sorumluluğu da Yapı Denetim firması mühendislerine verilmiştir. Yapı Denetime göre yapılmış bir binada bacadan bir ölüm olursa önce yapı denetim mühendisi sorumludur. Bu bilgi de Bakanlığın konuyla ilgili en yetkili kişisinden de teyit ettirilmiştir.




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.