Bir gaz dagitim sirketinin resimde gorulen katodik koruma uygulamasinda ciddi bir hata vardir ve uygulattirilmasi son derece gereksizdir.
Resmi inceleyin ve hatayi bulun.
Selamlar
bence kutu çıkışındaki izole flanş gereksiz. bina girişindeen önce toprak çıkışında bir tane olması yeterlidir
Sayin Kedice,
Polietilen hatlarda elektriksel iletkenlik mumkunmudur tabiki evet. Statik elektrik birikebilirmi tabiki evet.
Poliletilen borularda statik elektrik ya islak bez yada direkt su dokerek statik elektrik notrlenebiliyor.Toprak altinda bulunan polietilen borular yagmur suyuna maruz kalmakta.Bu sular biriken statik elektrigi topraga atmaktadir.
Simdi Servis kutusu cikisindaki 1.flansa kadar olan kisim olu kisimdir.Burada sayet olsada toprak altindaki borudan iletkenlik soz konusu degildir.Zira poletilen gecisten metal gecise baglanti olmaktadir.
Baglanti nereye ,regulatore. Statik elektrik birikme yada akim iletme durumu olmayan bu kisma topraklama yapilmasi ve izole flans kullanilmasi son derece yanlistir.
Polietilen borularda topraklama ilgili yazilara asagidaki linklerden ulasabilirsiniz.
Selamlar
http://www.dogalgazprojesi.com/forum_posts.asp?TID=7912&PN=1
http://www.dogalgazprojesi.com/forum_posts.asp?TID=2771&PN=2
bastan sona yazdiklariniz oldugu gibi son tespitinizde Son derece dogru tespit .
Tesekkurler!!!
Selamlar
Üstad toıprak altında meydana gelecek elektriklenmenin regülatöre iletilmesi tehlike arz etmezmi sizce???İzole mafsal bunu sağlamıyormu diyorsunuz?
Yazdiklarim malesef sayfa hata verdigi icin cikmamis.
Tekrar yaziyorum.
Simdi bir onceki mesajimda vermis oldugum linkteki yazilara bir goz atalim.
POLİETİLEN BORULARDA TOPRAKLAMA
Polietilen borular elektriğe karşı dirençli malzemelerdir. Ancak elektriğe dirençli malzemeler statik elektriğe yüklenirler.Statik elektrik yüklenebilen malzemelerde yakınlarına bir metal malzeme yaklaştığında kıvılcım atlaması oluşur.
Bu ne demektir? Demekki poletilen borulardan metal gecis farki olmaksizin statik elektrik iletilebiliyor.Bizler topraklamayi neden yapiyoruz.Servis kutusu cikisinda toprak alti hat var ise bu toprak altinda kalan hatti topraktan katot iletimini engellemek icin kisacasi katodik koruma sebebi ile kullandigimiz izole flansin bina icinden devema eden toprak ustu d.gaz tesisatini toprakla temasinin kesilmesinden dolayi izole flans sonrasi topraklama yaiyoruz.Sayet servis kutusu cikisinda toprak alti hat olmamis olsaydi topraklama yine yapiliyor olacakti.
Simdi servis kutusu cisikinda bulunan kisa parca polietilen borudan statik elektrik yuklenebilir.Ama yine polietilen boru toprak altinda oldugundan bu celik boruda yuklenen statik elektrik yine toprak altinda bulunan poleitilen boru sayesinde statik elektrigini topraga bosaltir.ne zaman? Poletilen borunun bulundugu toprak alti kismi islandiginda yani yagmur sulari bu bolgeyi islattiginda.
Bu durumda siz 60 cm yukseltiye kadar acikta kalan kismi da toprak alti hatta ilave ediyor iseniz ondan sonra servis kutusuna kadar giden kismida koruma alani icine dahuil edebilirsiniz.
kissadan hisse 1.bolgede kullanilan toprakalma son derece gereksizidir.
izole flans bana gore yine gereksizdir ama kullanilmasida istege baglidir.
Selamlar
MİNEDO KARDEŞİMİZE KATILIYORUM TOPRAK ÇIKIŞINA 1 ADET FLANŞ VE TOPRAKLAMA ÇUBUĞU YETERLİDİR,ESNEK BAĞLANTI FLEXİNİNDE KUTU İÇİNDE OLMASI ÇOK DAHA UYGUN OLUR.