Administrator
Site Yöneticisi Administrator
10 Eylül 2005

Tabii Havalandırma Hesabı

Tabii havalandırmada alt ve üst menfezlerin dış hava ile direkt temas etmesi sağlanmalıdır. Kazan dairesi toprak kotunun altında kalıyor ise havalandırma uygun boyutlarda kanallar ile sağlanmalıdır.
Havalandırma menfez ve kanalları korozyona karşı mukavim, kolay yanmayan; galvaniz, alüminyum, bakır, DKP sac vb. malzemelerden imal edilebilir (IS 3419). DKP sac kullanılması durumunda menfez ve kanallar antipas üzeri yağlı boya ile boyanacaktır.
Toplam kurulu gücü 1000 kw’a kadar olan kazan dairelerinin havalandırmasında doğrudan dışarı açılan menfezler iyin yeterli kesit alanı aşağıdaki formüle göre hesaplanmalıdır.

     SA = F x a x 2,25 x ( ∑Qbr + 70 )

SA  :  Alt havalandırma, net kesit alanı ( cm2 )

: Menfezin geometrisine bağlı katsayı
  F = 1   Uzun kenarı, kısa kenarının 1,5 katından fazla olmayan dikdörtgen
  F = 2  Dairesel
  F = 1,2  Izgaralı
  F = 1,1  Uzun kenarı kısa kenarının 5 katına kadar olan dikdörtgen
  F = 1,25 Uzun kenarı kısa kenarının 10 katına kadar olan dikdörtgen

a : Menfezin ızgara katsayısı
  a = 1  Izgarasız
  a = 1,2  Izgaralı

∑Qbr : Toplam Anma Isıl Gücü ( kw )


Toplam kurulu gücü 1000 kW'ın üzerine olan kazan dairelerinin havalandırmasında toplam anma ısıl gücünün her 1 kw'ı için 1,6 m3/h hava ihjiyacı vardır. Buradan hareketle doğrudan dışarı açılan menfez için gerekli kesil alanı aşağıdaki formül ile hesaplanmalıdır.

 SA∑Qbr/ ( 3600 )

∑Qbr   : Toplam Anma Isıl Gücü ( kw )
SA       : Menfez Kesit alanı ( m2 )



Kazan dairelerinde pis hava atış miktarı, toplam anma ısıl gücünün her lkW'ı için. 0,5 m3/h olmalıdır. Buradan hareketle pis hava atışı için gerekli mentez kciıL alanı aşağıdaki formül ile hesaplanmalıdır.

      Sü = SA x 0,6

Sü      : Pis hava atışı ( üst havalandırma )için net kesit alanı ( m2 )



Menfez üzeri dikdörtgen deliklerde kısa kenar en az 10mm olmalıdır. Izgara kafes vb.lerin göz aralıkları en az 10x10mm  olmalıdır. Havalandırma için kanalların kullanılması durumunda hesaplamalar için TS 7363 standardı uygulama kuralları dikkate alınmalıdır.

Not : Haziran 2005 tarihli Binalar İçin Doğal Gaz Tesisatı Şartnamesi Esas Alınmıştır


Asur
Uzman Asur
20 Mayıs 2006

excellde bu hesabı programladım aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz

Kazan Dairesi Tabii Havalandırma Hesap Prog.




suatsoy
suatsoy
01 Haziran 2006

benim bildiğim kadarıyla eşdeğer uzunluk 10 m yi geçtiği taktirde havalandırmanın cebri olması isteniyor.fakat samsunda 20 m kanal dahi giden kazan dairelerinde nedense kanalllarda cebri bir duruma rastlamıyorum...acaba bu işin benim bilmediğim bi esprisi mi var?...

 




suatsoy
suatsoy
04 Eylül 2006

arkadaşlar cebri havalandırma için ayrı bir hesap tablosu var mıdır?varsa ve bunu bana ulaştırırsanız sevinirim

 




kemalinga
kemalinga
16 Nisan 2007

kolay gelsin arkadaşlar.bi kaç gündür davlumbaz hesabını bi türlü bulamıyorum her tarafta baca hesabı var ma bizim yaptığımız sanayi de davlumbaz.işin ilginç tarafı bu hesap şartnamede de yok.acil ulaşmam lazım.yardımcı olursanız sevinirim.hesap yöntemi formul ya da ulaşabileceğim bir kaynak.bu arada bilginin metalaştırılmasıyla yani satılmasına dair bi tartışma okudum ve çok hoşuma gittim.temiz kalan bi yerimiz olsun bari başarılar





Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.