DC_Mühendislik
DC_Mühendislik

Kayıt Tarihi : 18 Aralık 2014
Son Ziyaret : 12 Aralık 2017
Kayseri

takip et mesaj

Yazmış Olduğu Cevaplar


Konu: dairemi böldüm tek sayaçtan kullanabilir miyim?

DC_Mühendislik
DC_Mühendislik
02 Eylül 2015

Apart sahibi faturayı kendisi mi ödeyecek? Yoksa kullanıcılar mı?
Kullanıcılar ödeyecek ise:
İçeride ayrı ayrı kapılar var ise, süzme sayaç yöntemini kullanabilirsiniz. Ancak Bölgenizde ki Gaz sağlayıcı tüketim miktarı arttığı için abonelik biçimini değiştirecektir. 

Apart sahibi ödeyecek ise bölgenizle konuşup örnek veya emsal uygulama var mıdır diye sormanızda fayda var.




Konu: Kombi alt bağlantı seti

DC_Mühendislik
DC_Mühendislik
02 Eylül 2015

Sistem genel olarak benzerdir. Bazı nadir kombiler sadece ısıtma suyu sağlar, sıcak su için kullanılmazlar. Alt bağlantıların yeri değişik olduğu zaman,bağlantıların nereler olduğu, kataloğundan kolayca seçilebilir .


Konu: OKUL DOĞALGAZ KAZAN DAİRESİ KEŞİF

DC_Mühendislik
DC_Mühendislik
24 Ağustos 2015

Öncelikli olarak Kaskad sistemini bir araştır, eğer uyuyorsa daha kullanışlı bir kazan dairesi yapmış olursun.

Pompalara gelince mevcut pompaların verimli çalışıp çalışmadığına kazan dairesinde görevli olan arkadaşa sorarak bir fikir elde edebilir, pompa markasına göre servisine danışabilirsin. Pompa verimli çalışmıyorsa ısınmada sorun oluşacaktır. Pompanın servisi sana daha çok yardımcı olur.

Doğalgazlı bir kazan dairesi yapacaksan kendi bölgenin şartnamesi vardır. Onu takip ederek denetlemelerin ne olduğuna bakabilirsin (örneğin kazan dairesi kapısı yanıcı olmayacak -metal- ve dışa doğru açılacak)

kazan topraklaması ve baca topraklaması önemli
Siren istenir sanırım.
Baca raporu, alt havalandırma üst havalandırma
Yanmaz aydınlatma,
Acil butonu elektriği kesmeli falan filan,

Şuan detaylı yazamıyorum iş yoğunlu. Ama sormak istediklerini parça parça sorarsan ve biliyorsam yardımcı olurum



Konu: OKUL DOĞALGAZ KAZAN DAİRESİ KEŞİF

DC_Mühendislik
DC_Mühendislik
24 Ağustos 2015

Kazan dairesinde ki mevcut kazanın kapasitesine bakman lazım,
Pompaların ve bağlı olduğu vanaların kontrolunu yapman lazım,
Genleşme tankına, varsa boyler'e. Kıyas (kapasite) için Toplam petek metrajına. 
Kazandan çıkan hattın yönlerine istikametine.
...


Kısaca alakalı olan herşeye bakman lazım.



Konu: evim ısınmıyor, yardım lütfen

DC_Mühendislik
DC_Mühendislik
17 Ağustos 2015

semiyildiz yazdı:
Cevap 1; calisma rejimini 60-40 olarak dusunursen petek verimi 875 w olur, piyasada 90-70 te bile 2200 w verimli petek yok zaten varsa katologunu gormedim.kombiler hic 75 derece uzerine cikmadigi icin max petek verimi 1700-1800 w gecmez; piyasadaki kombiler 24000w. Buradaki husus Yoguşmali kombinin calisma sıcaklığı yani 60-40 rejimine gore petek secilmesi yani kombiyi 60-40 calistiginda 24000÷875=25 mt yakin petek isitir, yani odayi 60 derece su ile isitirsin ve maksimum yogusma verimi alirsin.
Cevap 2; teorik yalan dogru bebde ole dedim zaten gercekte % 100 verim elde edilemez, ama % 10 tasarruf elde edilir; yogusna olayi döngü mesafesi ile alakali değil soyleki; kombide dogalgaz yanmasi sonucu 200°C civarinda kizgin su buhari aciga cikar bu su buhari esanjore veya yogusna esanjorune carptirilarak atik isi tesisata aktarikir; burada petege gidensu donuste atik isi ilede isitilacagindan kombi alev boyunu veya yanna suresini azaktarak daha az gaz sarfiyati okur.bu islem 60-40 ta daha verimli oluyor cunku 60 ° deki su isitmak icin kombi 55 derceye isitirken daha az maliyetli calisiyor ve aradaki 5° fark atik su buharinin yogusnasi ile kapatiliyor gibi düşüne bilirsin
Cevap3; benim yaptığım hesap pratik hesapti detayli hesap icin isi kaybi hesabi cetveliyle tektek iletim katsayilarini girerek hesap yapmak lazım bu pratik hesapta m3 e 50w aliyorum ve petegide 60-40 a gore alinca 4.6 mt petek çıkıyor. .

Bilgiler için teşekkürler, 
Uyguladığım yanlışları düzeltmiş olacağım xxx-600 peteklerden bahsediyoruz anladığım kadarı ile ve benim dediklerim 90/70 için MİŞ. Mühendisten mühendise yanlış bilgi geçebiliyormuş bunu da öğrenmiş oldum, böylece ve hatamı düzelteceğim. Birim olarak W dan ziyade kcal/h kullanıyorum bu da 24000 w kısmını 20640kcal/h olarak belirtmeme sebep oluyor, birim önemli =). 
2. ve 3. cevap istediğim gibi değildi, döngü mesafesi kısaldıkça geri dönen suyun sıcaklığı yüksek olacak ve normalde alınacak verimden kat kat düşük olacaktır. Yani döngü mesafesi de önemlidir. 60 ile gidip 57 ile gelir ise atık gaz ısısı işlev göremez. 875w ısı kapasitesi olarak ortalamanın altında ve düşük bir kapasite, maliyet olarak müşteriye fazladan yük olacak metraja sebep olur. Broşürlere baktığımda 1500-1700 W civarında ısıl kapasiteler. Bu yüzden 875 w çok düşük görünüyor gözüme ve pratik hesabıma uymuyor.



Konu: evim ısınmıyor, yardım lütfen

DC_Mühendislik
DC_Mühendislik
14 Ağustos 2015

semiyildiz yazdı:
yoğuşmalı kombide petek uzunluğu önemli değil 1 metre petekte koysan kombi yoğuşma ile tasarruf yapar;
şöyleki yoğuşmalı kombilerde maksimum tasarruf yani bahsedilen %110 verim almak için kombinin 60-40 rejim sıcaklığında çalışması gerekir bu sıcaklık arrtıkça verim düşer yani 75-55 derecede yakarsan verim %102 ye düşer bu verim değeri gerçek bir değer değil ancak %10 luk tasarruf gerçek,

60-40 çalışma aralığında bir metre radyatörün verimi 875 W oluyor,yani 27 m2 salona 27*3*50=4050 W buda 4050/875 4.6 mt radyatöre denk gelir,işte maksimum tasarruf için ve konforlu ısınma için 60-40 çalışma sıcaklığında bu şekilde hesap çıkıyor,

gelelim tesisata en ideali kollektör ve Pe-xb oksijen bariyerli boru ile şap altı her peteğe ayrı hat çekmek olur,şayet PPrc kompozit boru kullanıldıysa hattı mümkünse iki eşit parçaya bölmek gerekir ve çaplarıda bir çap artırmak hem pompayı rahatlatır hemde konforlu ısınma sağlar,

Tesisat temizliğide şart,özellikle filtreleri sürekli kontrol edip yıkamak lazım senede bir radyatörlerin içini yıkatmak lazım,mümkünse kireçsiz arıtılmış doğal olan yağmur suyu basabilirsiniz sisteme.


1.Kombi de petek uzunluğu önemli değil derken kastınız nedir? 2200 ısı kapasiteli 10 metre peteği 20000 lik piyasa da ki standart kombi nasıl karşılayabilir bu durumda?

2. %110 verim teorik bir yalandır, ısı geri kazanımı eşanjörlerle yapılarak verim adı altında satış taktiğidir. Eğer ki Yoğuşmalı bir sistemi düşünür ve döngü mesafesini 1 metre olarak görürsek yüksek sıcaklıkta nasıl bir verimden bahsediyoruz?

3. 4.6 metre petek 27 metre karelik bir alan için fazla büyük değil mi? değil ise detaylı hesap şekliniz nedir?

Bilgi paylaştıkça güzel,



Konu: evim ısınmıyor, yardım lütfen

DC_Mühendislik
DC_Mühendislik
11 Ağustos 2015

Umarım yardımcı olabilirim,

Petek hesabına örnek olsun ve salonunuzun peteğini hesap edin diye pratik bir hesap;
*27m² x 2,8 = 75.6 (amaç hacimi hesaplamak, duvarları da katabilirsiniz, 2.8 m yükseklik için biz genelde 3 m olarak seçeriz)
*75,6 x 45 = 3402 (45 burada bölgenizin kat sayısı, elde edilen sonuç yaklaşık ısı kaybıdır)
*3402 / 2200 = 1.55 -> 160 (burada 2200 1 metre peteğin piyasa da ki ortalama kapasitesi marka ve modele göre değişir, ben biraz düşük tercih ettim) kısacası 160 cm x 60 cm petek olması gerekirdi salonunuzda, eğer ki iki pencere var ise, benim şahsi tercihim 80 - 80 bölerek pencerelerin altına koymak olurdu. Bu size bir örnektir, diğer odaları hesap etmek için sadece metre kareyi değiştirip elde ettiğiniz sonuçları aynı sıra ile takip edin.

Petekleri hesap ettikten sonra, elde ettiğiniz ısı kaybı kombinizin kapasitesinden fazla ise kombi değiştirmeniz lazımdır. Genelde kombiler 20.000 lik olmasına rağmen verimleri değişkendir. petek metrajı arttığında,  mesela 9 m den sonra, yoğuşmalı kombi öneririm. Termostatik vana önemlidir tavsiye ederim, ayrıca salonunuza oda termostatı koyarsanız daha da verimli bir ısınma sağlayabilirsiniz. Zamanım çok fazla olmadığı için şimdilik bu kadar yardımcı olabiliyorum, yararlı olmuştur umarım.



Konu: Hangi kombiyi seçmeliyim yardım lütfen

DC_Mühendislik
DC_Mühendislik
01 Haziran 2015

Öncelikli olarak yetkili birisisi (Proje yetkisi olan) değilseniz kombiyi koyacağınız yeri sizin seçmeniz doğru olmaz, bulunduğunuz bölgenin şartnamesine uygun olması gerekir. Kapasite hesabının bakkal usulü iki hesabı var; 1. si evinizde mevcut olan radyatörler ısınmada sorun çıkarmıyorsa toplam metrajı ile radyatör kapasitesini çarpıp min. ihtiyacı bulabilirsiniz (örnerk 8.2 m x 2300 =18860 kcal/h~=20000 - - -> 24 kW), 2. olarak ise evinizin toplam kullanılabilir hacmini göz önüne alıp (metrekare x tavan yüksekliği x bölge katsayısı) bölge katsayısı ile çarpıp yaklaşık kapasiteyi tahmin edebilirsiniz. Kullanacağınız kombi markası iyi olmasına rağmen benim tavsiyem benzer kaliteliler arasında servis imkanı daha çok olanı tercih etmenizdir. Oda termostatı hem yakıttan tasarruf sağlar hem de komfor verir.

iyi günler,



Konu: Doğalgazcı değilim

DC_Mühendislik
DC_Mühendislik
23 Mart 2015

Kelime oyunu gibi görünse de teoride doğru, pratik düşüncede yanlış bir verim değeridir. Teoride doğrudur, çünkü kombi gösterdiği değerlerde ısı yükü sağlar (%100), %10 luk artı kısım ise bacadan kaynaklı ısı kayıplarının sisteme geri kazanılmasından dolayıdır. Pratikte ise %100 lük verim yoktur, kayıplar sadece baca gazından kaynaklı değildir.

Gel gör ki satış stratejisi içerisinde sana bahsettiği,örnek olarak,20kw yı sağlıyor ve kayıp enerjiden 2 kw dönüş sağlıyor ise matematik olarak %110 gibi bir verim sağlamış oluyor. Tabi bunlar laboratuvar sonuçları.