elartanibereket
elartanibereket
08 Kasım 2017

Shut off'ta hız değeri hakkında

Çoğunuzun muhtemelen karşılaşmış olduğu bir sorunu dile getirmek istiyorum 

300mbar/21mbar shut off regülatör kullanımında regülatör çıkışında hız sorunu ortaya çıkıyor buna binayen flanşlı vana kullanmanız gerekiyor 
(özet geçtim değer vermeye gerek yok böyle bir durumla karşılaşmışsınızıdr)

Regülatör çıkışında laminer akış sağlamak için yaklaşık 5D regülatör çapı kadar ilerlemek gerektiği söyleniyor gerek eğitimlerde olsun gerek zamanında hocalara sorduğumuzda.. ama hep ezberlenmiş bilgiler .. Eğitim hocaları gaz dağıtım şirketleri dahil kimse bunun hız hesabını bilmiyor en azından benim karşılaştıklarım , madem biz 5D mesafede akış hızını düşürüyorsak neden hala flanşlı vana gereksinimi oluyor ?
(bir çok tesisat gördüm)

Regülatör çıkışındaki bu ani hız artışı nedendir ? 300 mbar 'dan 21mbara geçişte mantıksal olarak hiç hız artarmı ? 

basınç ve hız ilişkisine göz attığımızda basınç azaldığında hızın arttığı nerede görülmüş?

Bazı gaz dağıtım şirketleri regülatörün giriş ve çıkışına rekor istemektedir , peki çıkışada rekor atılmasına rağmen ayrıca regülatörden sonra vana kullanılmasındaki amaç nedir ? 

(bu soru iki kolon hattı olan kkv 'lı hat içindir , bu durumda ilk soruya dönüp flanşlı vanayı kullanmamış olucaz çünkü gazı kesmek istersek kkv dan kesebiliriz.)

düşüncelerinizi paylaşır mısınız ?


DC_Mühendislik
DC_Mühendislik
25 Kasım 2017

Bölgesel olarak Flanşlı vana kullanımı değişmektedir. DN65 çapına çıkış yapmadan ya da 1 bar basınç olmadığı sürece bölgemde flanşlı vana kullanılmamaktadır (Kayseri). Boru çapları ve tüketimler için özel hesaplamalar mevcut. Aynı şekilde regülatör sonrası gerekli ölü hacim için hesaplamalar da mevcut. Nedendir bilinmez ama genellikle ölü hacim hesabı 300 mbar için yapılırken, 21 mbar da kısa hesaplar baz alırlar. Örneğin 5d olayı gibi. Reg. sonrası mesafe bırakılması ölü hacimden dolayıdır. Rekor atılması reg. gurubunun kolay değişimi içindir. Reg öncesi ve sonrasında vana istenmesinin sebebi ise reg. grubunda oluşabilecek kacak ya da değişim anlarında sökülürken gaz tesisatında olan mevcut gazın ortama dolmaması içindir. Gece vakti cevap verdiğim için umarım devrik cümleler ile mantık hataları oluşturmamışımdır






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.

dogalgazfirmalari.com