canguntan yazdı:
Yazdıklarınızı okuduktan sonra şunu demek lazım.Elbette termostatik vanaların doğru çalışması için üstte ve yere yakın olması lazım ama yinede şunu unutmayın ki GB012 yarım yoğuşmalı ya da yoğuşma eşanjörlü bir cihaz.Yani normal bir cihaza bir tanede yoğuşma eşanjörü eklenince oluşan bir yoğuşmalı bir kombi. Tam yoğuşmalı diye tabir ettiğimiz cihazlardan daha düşük verimli.
Kıyasladığınız komşularınızın cihazlarını ve yakma şekillerinin de aynı olması lazım ki doğru bir kıyas olsun.
Madem termostatik vanalarınız var cihazınızı 40'den daha fazla bir ısıda da kullansanız, odalarınız istenilen sıcaklığa geldiğinde vanalar kendilerinden kısılacağınden cihaz da dinlenmeye geçecektir.
GB012'nin pompası oldukça iyi ve güçlüdür.Mobil sistemde olunca sorunsuz çalışmsası lazım.
Termostatik vanlarınızın ayarlarından ve odalarınızın cephe, alan v.b. farkları olduğundan radyatörlerinizin farklı ısınması gerekir. Düşük sıcaklıklarda radyatörün üstü ve altı arasında sıcaklık farkı daha bariz olacaktır. Bu mutlaka sirkülasyon yetersizliği anlamına gelmez.
Ama radyatörleriniz ateş gibi ısındığı halde odanız ısınmıyorsa sorun radyatördedir. Bizler radyatör seçimi yaparken odanın alanına, alt ve üst komşunun olup olmadığına ve odanını cephesine bakarak radyatör seçimini yaparız. Eğer radyatörler odayı ısıtacak kadar büyük seçilmemişse ateş gibi ısınsa da da ısınmaz. İki alternatifiniz olur ki biri yalıtım yaptırmak ikinciside radyatörü gerektiği ölçüde olan ile değiştirmek.
Teşekkür ederiz cevabınız için. Mobil sistem bağlantıları yerden yapıldığı için radyatör bağlantıları da sağ ve soldan olmak üzere radyatörlerin alt kısımlarından bağlı tüm evde.
Manuel oda termostatı vardı. Bozulduğu için termo vana takıldı ama sıcak su girişi yukarıya taşınmadığı için termo vanalar yine radyatör alt kısmından yapıldı. Hiçkimse bu vanaların yukarıda olması gerektiğini söylemedi. Aksine sorduğumuz zaman aynı performansı gösterir hiç gerek yok yukarıya almaya denildi hatta termo vanaya bile gerek yok denildi.
Evdeki tesisatı döşeyen usta 5,90 mtül radyatör kullanacaktı brüt 100 m2 eve. Israrımızla güneye bakan bir duvarı doğuya bakan (daha soğuk olan ) odaya 10m2 ye 1,20 mtül radyatör taktı. Savunması DD plus radyatörlerin bu hali bile eski radyatörlerle aynı ısıyı verecek olmasıymış. Tabii biz bunu göremiyoruz ayrı.
Kombinin doğalgaz sarfiyatını fazla buluyoruz. Şöyle ki 24 saat ve 12 saatlik kullanımları havanın iyi ve soğuk olduğu günlerde deneyerek baktım.
Havanın kış zamanı daha ılıman sayılacak günlerinde akşam 19,30 - 07,30 saatleri arasında 6 m3 sarfiyatı var 12 saatte, 24 saatte ise 11-12 m3 oluyor.
Havanın daha soğuk olduğu günlerde ise 19,30-07,30 saatleri arasında 8,5 m3 sarfiyatı oldu (12 saatte. 10 m3 olduğu da oldu.) 24 saatte 16-17 m3 oldu.
Sıcaklığı soğuk günlerde 52 decerede tuttuk. Kısmen daha iyi sayılabilecek havalarda 47-48 derecelerde tuttuk. Daha da iyi havalarda 45 derecede tuttuk.
Kombinin sıcaklığını artırdıkça sarfiyat iyice artıyor.
Buraya yazmadan önce başka kimselerin de aynı ya da benzeri sorun yaşayanların olup olmadığını araştırdığımda soruna çözüm için yazılanlar şöyle:
1. Alttan yapılan radyatör bağlantıları en kötüsü. Mutlaka çapraz bağlantı yaptırın. Ustalaruğraşmak istemediklerinden böyle yapar denilmiş.
2. Kombinin sirkülasyon pompası yeterli değil. En son peteğe sıcak suyu taşımaya yetmiyor en az 93 olmalı 3. kademe demişler ki bizim sirkülasyon pompasının gücü max 84 3. kademe.
3. 100 m2 için max. radyatör boyu 8-10 mtül arasında olmalı denilmiş. Hatta 6 mtül radyatör diyen ustaya tabiri caizse hadi ordan denilebilirmiş rahatlıkla.
4. Kombi-kollektör bağlantı vanaları metal olmalı (Mümkünse GK marka). Bizdekiler plastik vana. Bu vanaların geçiş yerleri dar olduğu için sıcak su radyatörlere dağılmada sorun olabilir denilmiş. Bu arada kombi max. 2,5 dakika içinde yeniden ateşliyor kendisini. Sık sık devreye giriyor.
5. Kombinin yoğuşma özelliği olduğu için 55 derece üzerinde kullanılmaması denilmiş. Sebep olarakta yoğuşmanın bu sıcaklık üzerinde olmayacağı ve kombinin hermetik kombi gibi çalışacağı ve dönüşümdeki suyun asidik özelliğe bürüneceğinden kombiye zarar vereceği söylenilmiş.
6. Birisi kombiye ek sirkülasyon pompası ve denge kabı taktırıp sorunu çözdüğünü söylemiş.
7. Başka birisi iklimin daha ılıman, nemli olduğu illerde yoğuşmalı kombi kullanılması gerektiğini, bu tür illerin dışındaki yerlerde yoğuşmalı kombi kullanımında verim alınamaz demiş.
Kafamız çok karıştı. Radyatörler yeni, sistem yeni. 2017-2018 kışında ilk kez kullanıldı. Fakat geçen yılla bu yıl arasında değişiklik yok ısınma adına. Radyatörlerin havaları alındı. Hatta birkaç kezde kontrol edildi sorunun kaynağı olabilirmi diye ama sistemde hava yoktu. Kombiye en uzak radyatörlerin üst kısımları iyi ısınırken alt kısımları üste göre baya baya ılık. Bu da en uzak dediğim soğuk odanın ısısını artırmaya yetmiyor.
Alt komşuların kombi markası farklı. Her kombinin aynı sıcaklıkta vereceği ısıl değer de farklıdır mutlaka ama biri 50'de yakarken biz 52'de kullanmışız kombi gidiş suyu sıcaklığını. Aşağı yukarı eşdeğer sıcaklıkta olmalı daireler ama değil. Bu şekilde alt kat komşumuzun 3
0 günde (Ocak 2019) 247 m3 toplam sarfiyatı olmuş günlük ortalama sarfiyatı 8,23 m3 (O kombiyi 24 saat açık kullandı geçen ay). Bizim aynı dönemde
18 gündeki sarfiyat 203 m3, ortalama 11,30 m3 sarfiyat. Bu süre içinde çoğunluk 24 saat açık kaldı kombi. İş saatlerinde ev ısısını kaybetmesin diye 45 derecede tuttuk. Akşam saatleri 52 dereceye kadar çıkardık. Kalan (12 günde il dışında olunca kullanım olmadı.)
1. Kombi-kollektör arasında kullanılan vanalar (plastik) bunları metal olanlara çevirsek sorun çözülür mü?
ya da
2. Kullanılan radyatör uzunluğu yeterli değilse şayet radyatör boyu uzatılsa sorun çözülür mü? ( Alt kat komşuların radyatör uzunlukları bizden fazla)
ya da
3. kombiye ek pompa ve denge kabı mı taktırmalıyız en son odada peteğin daha verimli ısı vermesi için.
gibi sorular var cevaplayamadığımız. Daha doğrusu nereden başlayacağımızı bilemediğimiz. Binaya mantolama yapılacak ama şu aralar herhangi bir girişim yok. İlgili odaya içerden keçe mantolama yaptıracağım fakat öncelikle tesisatla ya da kombi ile ilgili asıl sıkıntıyı tespit etmek öncelikli tercihimiz ki mantolama olduktan sonrada ısınamama gibi bir derdimiz kalmasın.
Tekrar teşekkürler.