MGB
MGB
18 Mayıs 2019

Merkezi sistem onarımı mı? Kombi mi?

Apartmanımız 10 kat 20 daireli. Apartmanımızda 27 yıldır doğal gaz ile çalışan merkezi sistem var. Her katta 2 daire ve 5+4 toplam 9 kolon var. Kolonlarda zaman zaman meydana gelen patlamalar ve kazan üreticisinin artık yedek parça temin edemiyor olması sebebiyle bu yaz döneminde kombiye geçme veya mevcut sistemi onarmak üzere bir karar almamız gerekiyor.
Öncelikle karar alabilmek için her 2 sistem için fiyat teklifi verebilecek firmalara ihtiyacımız var. Kombi fiyatı almak oldukça kolay, ancak kolon değişimi yapacak firma veya usta bulmak zor. Bu tür firma/usta tavsiyesi verebilecekler iletişim bilgileri paylaşabilirler mi?
Öte yandan önceki yazışmalaradan okuduğum kadarıyla merkezi sistem kolon değişimiyle ilgili problemler için yeni çözüm önerileri olan var mı?
- Yüksek katlı binalarda PPRC borunun genleşmesi fazla olduğu için çelik boru tavsiye ediliyor. Kolonlarda kompansatör kullanarak PPRC borudaki bu problem aşılamaz mı?
- Dairelerin meskun olduğu göz önünde bulundurularak; çelik boru tercihinde montaj sırasında oluşabilecek hasar ve risklere (kesme taşı, şalümo alevi, kaynak makinasının çapaklarının sebep olabileceği yangın ve hasar) karşı ne tür önlemler alınabilir?
- Bu tür binalarda merkezi sistemde mi israr edilmeli, yoksa doğrudan kombi mi tercih edilmeli. Kombi tercihinde boruların sıva üstüne döşenecek olması, odadan odaya geçişteki delmeler vs. düşünüldüğünde daireye vereceği hasar merkezi sistem boru değişiminden daha az mı olur daha fazla mı olur?


semiyildiz
Danışman semiyildiz
18 Mayıs 2019

Merhabalar 
Anlasilan tesisatiniz eski ve duzgun calismiyor,
Öncelikle yapilmasi gerekenler;
  • Bina ısı yalitimi varmi uygun mu ,kat arasi dösemelerde isi yalitimi yapilmali tavan isi kaçisini onlemek adina ,merdiven boşluguna bakan duvarlar isi yalitimi yapilmasi.
  • Cati arasi döseme mineral cam yünü yada taş yünü isi yalitimi olmali
  • Pencerelerin ve daire celik kapilarinin bakimlarinin yapilarak sizintilarin giderilmesi,
  • Daire içi holde radyator yoksa konulmali(wc ve merdiven boslugundan gelen soguk hava sizintisinin isitilmasi)
  • Daire disindaki tum tesisat borulari,vana vs. Malzemelerin yalitiminin yapilmasi
  • Tam yogusmali cihaz secimi min.%107 yogusma verimi olan
  • Merkezi sistem olacaksa kontrol paneli,dıs hava sensoru,frekans inverterlu pompa,balans vanasi ve üc yollu vana ,daire ici termostatik radyatör vanasi kullanilmasi,tesisatin ilacli ozel makine ile yikanmasi,otomatik tortu ve pislik tutucu ile manyetik filtre kullanilmasi
  • Kombili sisteme gecilecekse yine tam yogusmali kombi secilmeli,yeni dösenecek tesisat için oksijen bariyerli pex boru secilirse iyi olur,aciktan pprc boru cekilecekse son petege kadar bir parmak çap secilmeli,oda termostadi ve termostatik vana kullanilmali
  • Oncelikle tecrubeli birkac firma muhendisini ustasi ile birlikte kesif icin cagirin,hem tesisati analiz ederler hemde fiyat alirsiniz,sonrasinda fiyatlari ve durum analizini yaparsiniz ben aklima gelen onemli noktalara degindim.
  • Cihaz degisimi yada kombiye gecis konusunda gaz dagitim firmasindan bu konuda bilgi alin maliyetini ogrenin.



Ahmet123
Ahmet123
18 Mayıs 2019

Eğer aidat ödeme sorunu olan daire yoksa, kombiye geçilmesinden ziyade merkezi sistemin onarılmasını tavsiye ederim. Çevrenizde size yakın birkaç yetkili firmadan bilgi ve fiyat alın. 


MGB
MGB
19 Mayıs 2019

semiyildiz yazdı:
Merhabalar <br />Anlasilan tesisatiniz eski ve duzgun calismiyor,<br />Öncelikle yapilmasi gerekenler;<br />
<ul>
<li>Bina ısı yalitimi varmi uygun mu ,kat arasi dösemelerde isi yalitimi yapilmali tavan isi kaçisini onlemek adina ,merdiven boşluguna bakan duvarlar isi yalitimi yapilmasi.</li>
<li>Cati arasi döseme mineral cam yünü yada taş yünü isi yalitimi olmali</li>
<li>Pencerelerin ve daire celik kapilarinin bakimlarinin yapilarak sizintilarin giderilmesi,</li>
<li>Daire içi holde radyator yoksa konulmali(wc ve merdiven boslugundan gelen soguk hava sizintisinin isitilmasi)</li>
<li>Daire disindaki tum tesisat borulari,vana vs. Malzemelerin yalitiminin yapilmasi</li>
<li>Tam yogusmali cihaz secimi min.%107 yogusma verimi olan</li>
<li>Merkezi sistem olacaksa kontrol paneli,dıs hava sensoru,frekans inverterlu pompa,balans vanasi ve üc yollu vana ,daire ici termostatik radyatör vanasi kullanilmasi,tesisatin ilacli ozel makine ile yikanmasi,otomatik tortu ve pislik tutucu ile manyetik filtre kullanilmasi</li>
<li>Kombili sisteme gecilecekse yine tam yogusmali kombi secilmeli,yeni dösenecek tesisat için oksijen bariyerli pex boru secilirse iyi olur,aciktan pprc boru cekilecekse son petege kadar bir parmak çap secilmeli,oda termostadi ve termostatik vana kullanilmali</li>
<li>Oncelikle tecrubeli birkac firma muhendisini ustasi ile birlikte kesif icin cagirin,hem tesisati analiz ederler hemde fiyat alirsiniz,sonrasinda fiyatlari ve durum analizini yaparsiniz ben aklima gelen onemli noktalara degindim.</li>
<li>Cihaz degisimi yada kombiye gecis konusunda gaz dagitim firmasindan bu konuda bilgi alin maliyetini ogrenin.</li>
</ul>
Cevap için teşekkürler. Teklif alırken muhakkak göz önünde bulunduracağım. Merkezi sistemde kolon değişimi için teklif verecek firma henüz bulamadım. Bu konuda da öneriniz varsa memnun olurum. İstanbul Anadolu yakasındayız.


MGB
MGB
19 Mayıs 2019

frt123 yazdı:
Eğer aidat ödeme sorunu olan daire yoksa, kombiye geçilmesinden ziyade merkezi sistemin onarılmasını tavsiye ederim. Çevrenizde size yakın birkaç yetkili firmadan bilgi ve fiyat alın. 

Cevap için teşekkürler. Mevcut sistemde pay ölçer var. Aidat/ısı paylaşım bedellerini  ödemede sorun yok. Şahsen ben de merkezi sistemin onarımından yanayım ama fiyat verecek firma bulamıyorum.


canguntan
Danışman canguntan
20 Mayıs 2019

Merkezi sistem binalarda, bina bir bütün olarak ısınır. Ama kombiye geçiş yaparsanız kat aralarında yalıtım olmadığından alt komşunuz tek odayı ısıtırsa siz çok daha zor ısınırsınız. Benzer şekilde bina sahanlığı da çok soğuk olacaktır. Tavsiye olarak mümkünse yüksek verimli yoğuşmalı kaskad ya da yer tipi kazan ve pompaları da pay ölçer sistemine uyumluluğu açısından frekans kontrollü pompalar almalısınız.




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.