Berkay Altuğ
Berkay Altuğ
10 Haziran 2019

90/70-75/65 Gidiş Dönüş suları radyatör hesaplama-Petek verimleri

Merhabalar bir sorum olacak arkadaşlar ,
Diyelim ki ısı kaybı hesabı yaptık petek seçeceğiz , petek verimleri gidiş dönüş sıcaklığına göre değişiyor. Tablolarda genelde 90/70 olarak ısıl değerler veriliyor. Kombi tesisatı gidiş dönüş sıcaklığı bizim elimizde olan birşey değil kullanıcıya bağımlı. Diyelim ki ortalama 55 derece de calışsın 40 derecede dönsün diye bir kabul yaptık bu derecelerde radyatör verimleri çok düşük metrajlar çok büyük geliyor. Bu konu ile ilgili bir yerde hata var ama nerede bulamadım bilen yardımcı olabilirmi ?


Berkay Altuğ
Berkay Altuğ
11 Haziran 2019

Teşekürler.Evet bu elimde var. Kombide gidiş sıcaklığı bizim elimizde değil. Bunu ortlama bir değer mi kabul edeceğiz mesela kullanıcı kombiyi 50 derecede çalıştırırsa gibi. Diyelim ki böyle kabul ettik gidişi 50 derece falan yapınca ısıl değerler düşük olduğundan metrjlar çok büyük oluyor. Asıl sormak istediğim bu iste mesela mersin gibi bir yerde 25 m^2 ye 2,5 metre petek gösteriyor bu değerler çok aşırı bir metraj değil mi bu.


hakan53
hakan53
11 Haziran 2019

Isı kaybı hesabını pratik yöntemle yaparsan kaybın yüksek çıkması çok normal çünkü pratik hesaplar çok genel evin durumu yalıtımı serbestlik katsayısı gibi değerler bu hesaplarda yok hangi yöntemle yaptın ısı kaybı hesabını ?


mektes34
mektes34
11 Haziran 2019

25 m2 ye 2.5 mt normal gibi.


canguntan
Danışman canguntan
11 Haziran 2019

Piyasada proje işi dışında taahüt ile uğraşıyorsanız, bir daire için pratik ısı kaybı hesabı yapmaya zamanınız vardır. Burda önemli olan odanın cephesine bakmanız ve yalıtım durumunu da göz önünde bulundurmanız. Tabi hesaplarken alacağınız katsayıyı da yaşadığınız bölgeye göre seçmeniz lazım. Biraz da tecrübe ile doğruya yakın hesap yapmanız mümkündür. Tabi şu bir gerçek ki gidiş suyu sıcaklığı düştükçe, ısıtma için gereken ısıtıcı üzey alanı artacaktır.


semiyildiz
Danışman semiyildiz
13 Haziran 2019

Merhaba
Sicaklik dustukce gerekli isiyi elde etmek icin sistem su hacmi artmasi gerekiyor,aksi halde dusuk sicaklikta dusuk miktarda petek ile isi kaybini yenemezsiniz.
Yogusmali kombilerde maksimum yogusma verimi almak icin 50/30 gibi dusuk sicakliklar tavsiye edilir ki; donus suyu nekadar dusuk olursa bacadaki atik gaz isisini daha cok emer.
Teorik olarak isi kaybi hesabi yapinca zaten cok yuksek degerler cikmiyor;ancak piyasadaki uygulamalar projede hesaplanan ve kabul edilen degerleri birebir karsilamiyor,mesela camlarin u katsayisi 2.4 alinir ama piyasadaki camlar bu degeri sagladigi soylenemez ,montajlarida hatali sizintilar cok yuksek, vs....
Radyatorler size buyuk gibi gelmesin fazla radyatorun zarari olmaz isinma suresi kisalmis olur...


Berkay Altuğ
Berkay Altuğ
14 Haziran 2019

Teşekürler yorumlar için çok teşekürler arkadaşlar.




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.